Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji – EBRD Štampa El. pošta
Članak napisao/la: administrator ,  petak, 02 avgust 2013 09:28

Evropska Unija''Program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji'' je novi projekat finansiran od strane Evropske unije sa 3.5 miliona evra, koji sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) - Small Business Support (SBS) tim, u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede Republike Srbije.

EBRD će za 240 preduzeća obezbediti potrebne tehnike, veštine i znanje, kako bi postala inovativna, privukla finansijere, stekla odgovarajuću stručnost, i izrasla u poslovne lidere, povećavajući tako konkurentnost i produktivnost privatnog sektora u Srbiji. Uz pomoć SBS programa za podršku malim i srednjim preduzećima, EBRD povezuje preduzeća sa domaćim konsultantima i međunarodnim savetnicima koji mogu pružiti podršku unapređenju širokog spekta poslovnih aktivnosti. U Srbiji, SBS je podržao više od 500 preduzeća od 2001. godine, pomažući im da se razviju i postanu konkurentnija.

Tim za podršku malom biznisu (SBS) omogućava domaćim i međunarodnim konsultantima da pomognu rast i konkurentnost malih i srednjih preduzeća u rastućim tržišno orjentisanim privredama. SBS ima dva glavna proizvoda: Program podrške jačanju poslovanja (BAS) i Program namenjen rastu i razvoju preduzeća (EGP). EGP je usmeren ka suštinskim menadžerskim i strukturalnim promenama u okviru preduzeća, obezbeđujući savetodavne usluge iskusnih međunarodnih industrijskih eksperata. BAS podržava kratkoročne projekte, identifikujući savetodavne usluge domaćih konsultanata koje bi mogle pomoći preduzećima u ostvarenju specifičnih ciljeva.

 

Business Advisory Services (BAS) je donatorski program koji funkcioniše na bazi refundacije troškova. BAS obezbeđuje grantove u visini do 10.000 evra, dok klijenti finansiraju ostatak od 20% do 75% ukupne neto vrednosti projekta. Od 2006. godine, BAS Srbija je primio 3.8 miliona evra donatorskih sredstava od Holandije, EBRD, EU i drugih. Takođe, projekti su delimično finansirani sredstvima preduzeća, u iznosu od 2.5 miliona evra. 2013. godine, BAS je primio 3.48 milona evra od Evropske unije, za nastavak svojih aktivnosti u Srbiji. BAS omogućava klijentima da dobiju poslovne savete od domaćih konsultanata u oblasti marketinga, organizacije, operativnog poslovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija, inženjerskih rešenja, upravljanja kvalitetom, energetske efikasnosti i efikasnosti resursa i u oblasti zaštite životne sredine. BAS projekti su precizno definisani i traju 4 do 6 meseci

Kriterijumi za preduzeća:

1)      Do 250 zaposlenih

2)      Mogućnost da plate 25-75% ukupnih troškova projekta, u zavisnosti od Grant matrice (maksimum granta je 10.000 EUR-a)

 

The Enterprise Growth Programme (EGP) je program namenjen rastu i razvoju preduzeća, pomaže preduzećima da naprave strukturne promene i razviju nove poslovne veštine, fokusiranjem na širok spektar ciljeva vezanih za organizaciju, menadžment, operacije, prodaju, marketing i finansije. EGP omogućava preduzećima da ostvare strukturalne promene i razviju nove poslovne veštine na najvišem nivou menadžmenta. Individualni projekti su potpuno prilagođeni svakom klijentu i traju od 12 do 18 meseci.

Kriterijumi za preduzeća:

1)      Poželjno između 100 i 500 zaposlenih

2)      Prihodi do 50 miliona EUR-a

3)      Mogućnost da plate 10-50% ukupnih troškova projekta (prosečni troškovi EGP projekta iznose 50.000 EUR-a)

KONTAKTI

Bulevar Zorana Đinđića 64a, 5th Floor 11070 Novi Beograd Serbia

Tel: +381 11 2120642 Fax: +381 11 2120713

BAS National Programme  Manager: Bojana Vukosavljevic

EGP Team Coordinators: Ozren Tosic

BAS Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

EGP Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Detaljnije na ovom linku.

 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015