Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Evropska investiciona banka - zajmovi za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i lokalnu samoupravu Штампа Ел. пошта
Članak napisao/la: администратор ,  субота, 24 август 2013 00:38

Evropska Investiciona BankaEvropska investiciona banka odobrila je 2002, 2004. i 2009. godine Republici Srbiji tri Apeks globalna zajma, u ukupnom iznosu od 315 miliona evra, za finansiranje malih i srednjih preduzeća i lokalne samouprave. Do kraja septembra 2011, sredstva tih zajmova su u potpunosti iskorišćena za finansiranje projekata 450 malih i srednjih preduzeća i 12 lokalnih samouprava.

Imajući u vidu veliku zainteresovanost za sredstva Apeks zajmova, Evropska investiciona banka odobrila je Republici Srbiji novi Apeks zajam od 250 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, kao i preduzeća iz oblasti automobilske industrije i medija.

Prva tranša od 150 miliona evra namenjenih finansiranju izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, prioritetnih projekata preduzeća bez obzira na broj zaposlenih, kao i preduzeća iz oblasti automobilske industrije i medija, u potpunosti je iskorišćena kroz 100 projekata krajnjih korisnika posredničkih banaka.

Iz druge tranše od 100 miliona evra, takođe namenjenih finansiranju izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, do kraja maja 2013. Evropskoj investicionoj banci upućeno je na odobrenje 40 projekata, u iznosu od 83,3 miliona evra.

Uslovi kreditiranja:

  1. Ročnost kredita: do sedam godina
  2. Period počeka kredita: do dve godine
  3. Kamatna stopa: fiksna ili varijabilna

Odbor za upravljanje, koji čine predstavnici Ministarstva finansija i privrede, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Narodne banke Srbije, ocenjivaće usklađenost projekata koje odabrane finansijske institucije predlažu za finansiranje sredstvima zajma s ciljevima relevantnih strateških akata Vlade Republike Srbije.

Sredstva Apeks zajma plasiraju se krajnjim korisnicima preko sledećih posredničkih finansijskih institucija:

Detaljnije informacije u vezi sa ovom kreditnom linijom mogu se dobiti preko navedenih posredničkih banaka i lizing kompanija, kao i u Sektoru za međunarodnu saradnju Narodne banke Srbije – Odeljenje za revolving kredite Republike Srbije (tel.: 011/333-8324, 333-8325, 333-8342).

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018