Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Subvencionisani krediti za poljoprivredu Štampa El. pošta
Članak napisao/la: Milan Petrović ,  četvrtak, 11 mart 2010 10:10

minpolj

Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je danas ugovore sa 20 banaka o kreditiranju pooprivredene proizvodnje. Banke koje su učestvovale su ProCredit, Komercijalna banka, Metals banka, NLB Continental banka, Credit Agricol Srbija, Hipo-Alpe-Adria bank, Agrobanka, AIK banka, Čačanska banka, Erste banka, KBC banka, Kosovsko-metohijska, Opportunity banka, OTP banka, Banka Intesa, UBB banka, EFG banka, Societe Generale Srbija, Privredna banka Beograd, Credy banka Kragujevac.

Podsticanje i razvoj tržišta poljoprivrednih kredita u Srbiji jedan je od strateških aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

U 2010. godini, Ministartsvo nastavlja da snažno podstiče tržište poljoprivrednih kredita kako bi poljoprivrednici mogli da uzimaju povoljne poljoprivredne kredite.

Kratkoročni krediti

U 2010. godini, nastavlja se sa sufinansiranjem kamata kod kratkoročnih kredita kako bi se snizila kamatna stopa, pa samim tim snizili troškovi proizvodnje i stvorio veći prostor za zaradu poljoprivrednika.

Krediti su namenjeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim licima i mogu se koristiti za nabavku inputa u poljoprivrednu proizvodnju (seme, đubrivo...). Krediti se odobravaju na period od 3, 6, 9 ili 12 meseci, a maksimalni iznos kredita je povećan na 900.000,00 dinara. Krediti se odobravaju u dinarima, a efektivna kamatna stopa iznosi svega 5% na godišnjem nivou.

Pored ovih kredita, Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je još povoljnije kredite za nosioce skladišnice koja se izdaje u skladu sa Zakonom o javnim skladištima. Naime, zakonom o javnim skladištima omogućeno je da poljoprivrednici, umesto da odmah po žetvi ili berbi prodaju svoje poljoprivredne proizvode, skladištve svoj poljoprivredni proizvod u javno skladište gde dobiju hartiju od vrednosti (skladišnicu) koju mogu da založe zarad dobijanja kratkoročnog kredita. Na ovaj način, poljoprivrednik dobija neophodna novčana sredstva kroz kredit, a svoj poljoprivredni proizvod prodaju onda kada procene da je cena poljoprivrednog proizvoda dobra.

Ovi krediti namenjeni su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i to fizičkim licima i zemljoradničkim zadrugama. Maksimalan iznos kod ovih kredita je 1,2 miliona dinara za fizička lica i 2 miliona dinara za zemljoradničke zadruge. Kamatna stopa na ove dinarske kredite iznosi svega 3% na godišnjem nivou. Ostali uslovi su isti kao i kod redovnih kratkoročnih kredita.

Kreditni potencijal kratkoročnih kredita u 2010. godini iznosi oko 3 milijarde dinara.

Dugoročni krediti

Ove godine je po prvi put usvojen dvogodišnji program dugoročnog kreditiranja za period 2010. i 2011. čime se obezbeđuje kontinuitet u kreditnoj politici Ministarstva poljoprivrede.

Dugoročni krediti namenjeni su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima fizičkim i pravnim licima, a namena ovih kredita su investicije poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju (izgradnja objekata, nabavka priplodnog materijala, nabavka poljoprivredne mehanizacije...).

Model finansiranja dugoročnih kredita podrazumeva da poljoprivrednicima poslovna banka odobrava 60% kredita, a Ministarstvo poljoprivrede preostalih 40% kredita s tim da Ministarstvo poljoprivrede daje svoja sredstva beskamatno. Na taj način, efektivna kamatna stopa (koja uključuje sve troškove obrade kredita) kod ovih kredita iznosi oko 5%, a može da bude i niža u zavisnosti od toga da li će poljoprivrednicima poslovne banke odobravati nižu kamatnu stopu na sredstva banke.

Kreditni potencijal dugoročnih kredita za dvogodišnji period iznosi blizu 9 milijardi dinara.

 

Komentari 

 
0 # Aleksandar Pecenica 01-03-2011 20:56
Dazli mozete da mi kazete gde mogu u Pancevu da se raspitam za poljoprivredni kredit ? Zavrsio sam poljoprivrednu skolu IV stepen,i zanima me dal bih mogao da dobijem neka sredstva za pokretanje posla (imam zelju da napravim plastenik i da pocnem da radim posao) jer bih voleo da radim posao u struci...Hvala u napred.
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # cacic.m. 22-03-2011 08:05
nemas mai nista od pisanja,idi u n.s u prokredit banku i dace ti kredit koji zelis.
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # filip 27-06-2012 09:00
imam 22g ,registrovano domacinstvo vodi se na meni,i interesujeme gde bih mogao i kako da se dobije pomoc da pokrenem proizvodnju maline,u kosjericu,i 4 g poljporivredne skole,filip
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # vladiimir vuksanovic 03-03-2011 00:46
zanima kao moze da se dobije subvencija za sanju lesnika? hteo bi da zasadim hektar lesnika a nemam pocetni srestava pa me zanima neki kredit toj svrsi?
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # petrovic slobodan 06-04-2011 21:32
Da li mozete da mi odgovorite na jedno pitanje,zanima me da li postoji mogucnost kupovine traktora,pomocu kredita, ANTONIO CARARO,na dugorocni kredit,uz pomoc Ministarstva?]
unapred HVALA
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # uslovi kredita 07-04-2011 17:35
JAManasijevic Jordan iz sela reljana opstina presevo hteo bi da zasejem 30 hektara pod psenicom ali nemam srestava da sve to zasejem pa mi je potreban kredit sa propisanom kamatom na tri godine otplatom ili kompezacijom za psenicom umesto novca kolicina je potrebna da bi obnovio tehmiku i uvecao traktor sejalica plugovi i setvo spremac
jodran manasijevic
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # uslovi kredita 07-04-2011 17:44
ja manasijevic jordan selo reljan presevo pitam se dali bi mi drzava srbija odobrila zakup zemljiste od sadasnju zem zadrugu u presevo broj posedovnog lista 184 na period od .5 do 10 godina jer direktor zem zadruge cenan dalihu je izjavio da nemoze da daje u zakup na period koji sam ja zahtevao od direktora nadam se da ce te imati razumevanje na ova moja zahteva hvala unapred
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # VLADA 26-04-2011 15:14
INTERESUJE ME DA LI DAJETE SUBVENCIJU ZA PODIZANJE PLANTAZE LESNIKA? I GDE MOGU DETALJNIJE DA SE RASPITAM?!
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # LesHke 04-08-2012 01:54
Da li si dobio odgovor na ovo pitanje? ako ti nije problem Prosledi mi ga na djordjelesevic@ gmail.com
Pozz
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # zivko ilic 11-02-2012 10:05
dali dajete kredite za kupovimu mehanizacije- traktora , kakve ,koja kamatna stopa , na koliko meseci i koja banka.
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # Dejan Djokic 07-04-2012 13:02
da li ministarstvo poljoprivrede subvenise proizvodnju lesnika i kakve kredite dajete za tu svrhu ,imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # Svetozar 23-02-2014 18:53
INTERESUJE ME DA LI DAJETE SUBVENCIJU ZA PODIZANJE PLANTAZE LESNIKA?
I GDE MOGU DETALJNIJE DA SE RASPITAM? Vidim da su to ljudi već pitali ali ne vidim odgovor?
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 
 
0 # Administrator 25-02-2014 13:05
Citiranje Svetozar:
I GDE MOGU DETALJNIJE DA SE RASPITAM?

Možete se raspitati u Inovacionom centru za poljoprivredu
Odgovori | Citiraj i odgovori | Citiraj
 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015