Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Субвенционисани кредити за пољопривреду Штампа Ел. пошта

минпољ

Министарство пољопривреде потписало је данас уговоре са 20 банака о кредитирању поопривредене производње. Банке које су учествовале су ПроЦредит, Комерцијална банка, Металс банка, НЛБ Цонтинентал банка, Цредит Агрицол Србија, Хипо-Алпе-Адриа банк, Агробанка, АИК банка, Чачанска банка, Ерсте банка, КБЦ банка, Косовско-метохијска, Оппортунитy банка, ОТП банка, Банка Интеса, УББ банка, ЕФГ банка, Социете Генерале Србија, Привредна банка Београд, Цредy банка Крагујевац.

Подстицање и развој тржишта пољопривредних кредита у Србији један је од стратешких активности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

У 2010. години, Министартсво наставља да снажно подстиче тржиште пољопривредних кредита како би пољопривредници могли да узимају повољне пољопривредне кредите.

Краткорочни кредити

У 2010. години, наставља се са суфинансирањем камата код краткорочних кредита како би се снизила каматна стопа, па самим тим снизили трошкови производње и створио већи простор за зараду пољопривредника.

Кредити су намењени регистрованим пољопривредним газдинствима - физичким лицима и могу се користити за набавку инпута у пољопривредну производњу (семе, ђубриво...). Кредити се одобравају на период од 3, 6, 9 или 12 месеци, а максимални износ кредита је повећан на 900.000,00 динара. Кредити се одобравају у динарима, а ефективна каматна стопа износи свега 5% на годишњем нивоу.

Поред ових кредита, Министарство пољопривреде обезбедило је још повољније кредите за носиоце складишнице која се издаје у складу са Законом о јавним складиштима. Наиме, законом о јавним складиштима омогућено је да пољопривредници, уместо да одмах по жетви или берби продају своје пољопривредне производе, складиштве свој пољопривредни производ у јавно складиште где добију хартију од вредности (складишницу) коју могу да заложе зарад добијања краткорочног кредита. На овај начин, пољопривредник добија неопходна новчана средства кроз кредит, а свој пољопривредни производ продају онда када процене да је цена пољопривредног производа добра.

Ови кредити намењени су регистрованим пољопривредним газдинствима и то физичким лицима и земљорадничким задругама. Максималан износ код ових кредита је 1,2 милиона динара за физичка лица и 2 милиона динара за земљорадничке задруге. Каматна стопа на ове динарске кредите износи свега 3% на годишњем нивоу. Остали услови су исти као и код редовних краткорочних кредита.

Кредитни потенцијал краткорочних кредита у 2010. години износи око 3 милијарде динара.

Дугорочни кредити

Ове године је по први пут усвојен двогодишњи програм дугорочног кредитирања за период 2010. и 2011. чиме се обезбеђује континуитет у кредитној политици Министарства пољопривреде.

Дугорочни кредити намењени су регистрованим пољопривредним газдинствима физичким и правним лицима, а намена ових кредита су инвестиције пољопривредно-прехрамбену производњу (изградња објеката, набавка приплодног материјала, набавка пољопривредне механизације...).

Модел финансирања дугорочних кредита подразумева да пољопривредницима пословна банка одобрава 60% кредита, а Министарство пољопривреде преосталих 40% кредита с тим да Министарство пољопривреде даје своја средства бескаматно. На тај начин, ефективна каматна стопа (која укључује све трошкове обраде кредита) код ових кредита износи око 5%, а може да буде и нижа у зависности од тога да ли ће пољопривредницима пословне банке одобравати нижу каматну стопу на средства банке.

Кредитни потенцијал дугорочних кредита за двогодишњи период износи близу 9 милијарди динара.

 

Цомментс 

 
0 # Александар Пеценица 2011-03-01 07:56
Дазли мозете да ми казете где могу у Панцеву да се распитам за пољопривредни кредит ? Заврсио сам пољопривредну сколу ИВ степен,и занима ме дал бих могао да добијем нека средства за покретање посла (имам зељу да направим пластеник и да поцнем да радим посао) јер бих волео да радим посао у струци...Хвала у напред.
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # цациц.м. 2011-03-21 19:05
немас маи ниста од писања,иди у н.с у прокредит банку и даце ти кредит који зелис.
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # филип 2012-06-26 20:00
имам 22г ,регистровано домацинство води се на мени,и интересујеме где бих могао и како да се добије помоц да покренем производњу малине,у косјерицу,и 4 г пољпоривредне сколе,филип
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # владиимир вуксановиц 2011-03-02 11:46
занима као мозе да се добије субвенција за сању лесника? хтео би да засадим хектар лесника а немам поцетни срестава па ме занима неки кредит тој сврси?
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # петровиц слободан 2011-04-06 08:32
Да ли мозете да ми одговорите на једно питање,занима ме да ли постоји могуцност куповине трактора,помоцу кредита, АНТОНИО ЦАРАРО,на дугороцни кредит,уз помоц Министарства?]
унапред ХВАЛА
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # услови кредита 2011-04-07 04:35
ЈАМанасијевиц Јордан из села рељана опстина пресево хтео би да засејем 30 хектара под псеницом али немам срестава да све то засејем па ми је потребан кредит са прописаном каматом на три године отплатом или компезацијом за псеницом уместо новца колицина је потребна да би обновио техмику и увецао трактор сејалица плугови и сетво спремац
јодран манасијевиц
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # услови кредита 2011-04-07 04:44
ја манасијевиц јордан село рељан пресево питам се дали би ми дрзава србија одобрила закуп земљисте од садасњу зем задругу у пресево број поседовног листа 184 на период од .5 до 10 година јер директор зем задруге ценан далиху је изјавио да немозе да даје у закуп на период који сам ја захтевао од директора надам се да це те имати разумевање на ова моја захтева хвала унапред
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # ВЛАДА 2011-04-26 02:14
ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ДА ЛИ ДАЈЕТЕ СУБВЕНЦИЈУ ЗА ПОДИЗАЊЕ ПЛАНТАЗЕ ЛЕСНИКА? И ГДЕ МОГУ ДЕТАЉНИЈЕ ДА СЕ РАСПИТАМ?!
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # ЛесХке 2012-08-03 12:54
Да ли си добио одговор на ово питање? ако ти није проблем Проследи ми га на дјордјелесевиц@ гмаил.цом
Позз
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # зивко илиц 2012-02-10 21:05
дали дајете кредите за куповиму механизације- трактора , какве ,која каматна стопа , на колико месеци и која банка.
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # Дејан Дјокиц 2012-04-07 00:02
да ли министарство пољопривреде субвенисе производњу лесника и какве кредите дајете за ту сврху ,имам регистровано пољопривредно газдинство.
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # Светозар 2014-02-23 05:53
ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ДА ЛИ ДАЈЕТЕ СУБВЕНЦИЈУ ЗА ПОДИЗАЊЕ ПЛАНТАЗЕ ЛЕСНИКА?
И ГДЕ МОГУ ДЕТАЉНИЈЕ ДА СЕ РАСПИТАМ? Видим да су то људи већ питали али не видим одговор?
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 
 
0 # Администратор 2014-02-25 00:05
Qуотинг Светозар:
И ГДЕ МОГУ ДЕТАЉНИЈЕ ДА СЕ РАСПИТАМ?

Можете се распитати у Иновационом центру за пољопривреду
Реплy | Реплy wитх qуоте | Qуоте
 

Адд цоммент

Регистрацијом на сајт општине добићете већа права приликом писања коментара (нпр. аутоматска објава ваших коментара), као и могућност да активно учествујете у дискусијама на форуму.

Сецуритy цоде
Рефресх


Анти-спам: цомплете тхе таскЈоомла ЦАПТЦХА
Yоу дидн'т специфy КеyЦАПТЦХА плугин сеттингс ин yоур Јоомла бацкенд.
Општина Ариље.  © 2005 - 2018