Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Министар Гламочић са потенцијалним инвеститорима из НР Кине и Холандије у посети Ариљу Штампа Ел. пошта

Министар пољопривредеИако је за 12. фебруар била предвиђена посета потпредседника Главног одбора СНС-а, министра правосуђа Николе Селаковића са потенцијалним инвеститорима из НР Кине и Холандије, Пожегу и Ариље је ипак посетио министар пољопривреде Драган Гламочић, због отказане посете Селаковића из, како се наводи, здравствених разлога.

Министар Гламочић је преузео улогу домаћина делегацији привредника из НР Кине и Холандије са којима је обишао пожешку „Будимку“, а потом су дошли у Ариље.

Након пријема у општини у канцеларији председника општине Зорана Тодоровића, Гламочић и потенцијални инвеститори из Кине и Холандије са општинским руководством су се упутили ка Земљорадничкој задрузи и компанији „Станић“.

Пр служба министра Гламочића је саопштила да министар није расположен за изјаве за локалне медије, али је након обиласка Земљорадничке задруге у Ариљу, први човек Ариља, Зоран Тодоровић изјавио :

„Посетили су нас потенцијални инвеститори из НР Кине и Холандије и покушавамо да оживимо једну од највећих хладњача на Балкану, која има своју традицију, која има способност и могућност да поново крене да ради. Уколико инвеститори буду били заинтересовани, мислим да ће наша општина доживети препород. Кренули бисмо у једну озбиљну причу оживљавања, а ако овај пројекат буде успео и ако ови инвеститори, чија нам је озбиљност позната, као и њихов кредибилитет, буду били заинтересовани, постојала би реална могућност за отварање 400 до 500 нових радних места.“

Тодоровић је још навео да је ово за сада само обилазак Земљорадничке задруге и упознавање потенцијалних инвеститора са њеним капацитетима, и то да још није дошло до конкретних договора. Наравно, требало би чути мишљења и запажања заинтересованих инвеститора и увидети њихов интерес.

Председник је саопштио и то да је овим инвеститорима јако занимљива малина, и да их зато треба привући да улажу у наш крај. У овом моменту то је неки први корак, сагледавање капацитета фирме, а ако заиста преговори буду успели и уколико они буду имали интереса, према његовим речима, наш крај ће доживети препород.

Такође, у обиласку потенцијалних инвеститора, место је заузела и хладњача „Станић“, па су заинтересовани инвеститори могли да виде како све изгледа у радној атмосфери.

Гости из Кине и Холандије су потом обишли и пар поседа на територији општине Ариље-засада малине и боровнице.

Ministar Glamočić u poseti AriljuМинистар Гламочић у посети Ариљу
Министар Гламочић у посети Ариљу
Министар Гламочић у посети Ариљу
Министар Гламочић у посети Ариљу
Министар Гламочић у посети Ариљу
Министар Гламочић у посети Ариљу

Да би заиста могли да сагледамо до каквих би бољитака дошло, уколико дође до сарадње са потенцијалним инвеститорима, поразговарали смо са садашњим в.д. директора Земљорадничке задруге Ариље, Драганом Милошевићем, који је изјавио : „ Ми смо на рубу, надамо се да ће нам помоћи да станемо на здраве ноге, не могу да кажем да имам велико очекивање, али знам да је у овом тренутку најважније да фирма ради. Тренутно ради 69 радника, а они су у положају који није достојан човека, немају најосновније ствари, од здравствених књижица, па надаље, сваки дан долазе са молбама, немају новца ни да прехране породицу и практично су на рубу егзистенције. Остали су и староседеоци у фирми, они чије су породице буквално поникле одавде, који би желели да њихова деца наставе тим путем... Једноставно хоћемо да фирма ради и верујемо да ће нам држава у том правцу помоћи.“

Милошевић је такође изјавио да би се све променило када би дошло до договора са инвеститорима, најпре би се отворила нова радна места, али и променио изглед мале ариљске чаршије. Истакао је да је ова фирма дала држави за порезе и доприносе 11,5 милиона еура, односно пољопривредним произвођачима 205 милиона еура у претходних тринаест година, што је огромна цифра.

Подсетио је и на то да су објекти још увек у добром стању, као и опрема, па се надају да ће уз мала уложена средства, успети да део хладњаче покрену, па би тиме бар за раднике који су ту остали, обезбедили пристојан лични доходак, као и на то да је некада у Земљорадничкој задрузи радило 250 радника и 400 сезонаца.

Значај посете за општину Ариље и читав крај је очигледан. Ако и инвеститорима останемо у позитивном сећању, остаје да се надамо успешној сарадњи, која би водила оживњавању Ариља.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018