Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Пилот пројекат примарне сепарације отпада представљен у Ариљу
Пилот пројекат примарне сепарације отпада представљен у Ариљу
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? ??Марија Алексић?? ,  ••четвртак•, 16 •јул• 2015 09:17•


Ариље, 15. Јул 2015. Данас је у градском парку општине Ариље одржана конференција за медије и званично представљање пројекта “Сакупи, Баци, Рециклирај”, који је уједно пилот пројекат по чијој ће се методологији вршити примарна сепарација отпада и у осталим локалним самоуправама широм Србије.

Као домаћим скупа, присутним гостима се обратио председник општине Ариље, Милан Николић истакавши  да је циљ овог пројекта увођење примарне сепарације отпада у домаћинства у Ариљу, али и проширење територије на којој ће се вршити сепарација и прикупљање рециклажног отпада “Овај пројекат смо у прилици да реализујемо захваљујући донацији Шведске развојне агенције, која подразумева подршку за куповину 2.700 канти за инdivидуална домаћинства, 80 контејнера и два камиона од којих ће један бити искључиво за рециклажни отпад које ће грађани одвајати”


„Пројекат у Ариљу је део шведске подршке јачању пословања регионалне депоније Дубоко и надамо се да ће више општина у региону ускоро моц́и да следе пример Ариља. Сепарација отпада из домац́инства камен темељац је модерног управљања отпадом у ЕУ и ако је успешна може значајно да смањи количину отпада која се одлаже на депонију.“- истакао је Томас Нистром,Први секретар Шведске Амбасаде и додао да Шведска стратегија сарадње са Србијом, која траје до 2020. године, има животну средину као једну од три приоритетна подручја.


Истраживање које је рађено прошле године показује да је чак 46% грађана Ариља исказало заинтересованост за раздвајање отпада по врстама у самом домаћинству, а то је управо биоједан од разлоga за избор ове општине за спровођење пилот пројекта.

„Ариље, као део региона за управљање отпадом Дубоко, има образовано становништво са јаким пословним интересом са једне стране, а са друге странесрпској Влади, Министарству пољопривреде и заштите животне средине, је потребно планирање инвестиција у овој области у свакој општини.“ – истакао је Пер-Олоф Олофсоно, шеф ИМГ канцеларије у Београду образлажући разлоге баш за избор ове општине за почетак пројекта и додао да ће се резултати остварени у Ариљу пажљиво пратити, а све у циљу успостављања методологије која би била адекватна и за остале општине широм Србије.


“Управљање животном средином је изузетно финансијски изазовно, а Влада Србије и ресорно Министарство су ту да пруже максималну помоћ и подршку са циљем да достигну standardи ЕУ у области заштите животне средине кроз усклађивањем српског са европским законодавством до 2018 године.” – истакла је Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине и поздравила иницијативу која је покренута у Ариљу.


Менаџер пројекта, Милан Стевановић је навео да је веома задовољан што је након три године припрема овај пројекат кренуо у реализацију, као и да је Република Србија у планирању претприступних средстава за ове намене, један пасус управо посветила општини Ариље.

 

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018