Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Ариљски средњошколци у посети Регионалном центру за управљање отпадом „Дубоко“
Ариљски средњошколци у посети Регионалном центру за управљање отпадом „Дубоко“
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••петак•, 04 •децембар• 2015 08:12•

Посета регионалном центру ДубокоУченици средње школе „Свети Ахилије“ из Ариља посетили су данас Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко“ у Ужицу, у склопу акције „Сакупи, Баци, Рециклирај“. Том приликом, имали су могућност да се упознају са начином селекције и паковања рециклабила, као и припремом за њихов даљи транспорт и рециклажу. Посета је била едукативног карактера, са циљем да се ученицима покаже како се на правилан начин отпад раздваја и како се може третирати као ресурс.

„Према последњем извештају о количинама сакупљеног отпада на регионалној депонији „Дубоко“, општина Ариље може се похвалити са чак 4,47% сакупљених рециклабила и то у другом месецу од увођења система примарне сепарације отпада у домаћинствима, што је резултат који указује на посвећеност грађана Ариља и охрабрује да се настави са континуираном едукацијом грађана, кроз различите активности и кампање”, навео је Недељко Милосављевић, директор регионалне депоније „Дубоко”, и додао да једино подизањем свести грађана можемо доћи до тоga да они прихвате да могу у великој мери да допринесу раду овог центра и одрживости цене коју плаћају кроз комуналну делатност.

У Србији се тренутно рециклира између 4 и 5% комуналног отпада, а према Директиви о депонијама и Директиви о управљању отпадом, Србија ће до 2028. године морати да одлаже само онај отпад који се не може друgaчије искористити на санитарне депоније, док ће до 2030. године морати да достигне standardе који подразумевају 50% рециклираног отпада. Имајући то у виду, биће неопходно дугорочно радити на едукацији грађана о раздвајању отпада, не само у Ариљу, већ и у осталим општинама у Србији, како би се достигли жељени резултати у овој области.

Poseta regionalnom centru \"Duboko\"Посета регионалном центру \"Дубоко\"
Посета регионалном центру "Дубоко"
Посета регионалном центру \
Посета регионалном центру \
Посета регионалном центру \
Посета регионалном центру \
Посета регионалном центру \

Регионални центар за управљање отпадом Дубоко формиран је 2011. године и први је пројекат који се реализује у Србији након усвајања Националне стратегије управљања комуналним отпадом у Србији. Комунални отпад на ову регионалну санитарну депонију долази из Ужица, Пожеге, Чачка, Косјерића, Ариља, Ивањице, Бајине Баште, Чајетине и Лучана, а дневно прерађује око 150 тона.

Циљ акције „Сакупи, баци рециклирај”, у оквиру које је реализована посета, јесте да подигне свест грађана о важности рециклаже и очувања животне средине. Акцију спроводи Општина Ариље, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Шведске развојне агенције за међународну сарадњу (СИДА) и међународне орgaнизације ИМГ.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018