Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Дреновац и Ариље на Терра мадре салоне дел густо
Дреновац и Ариље на Терра мадре салоне дел густо
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••среда•, 12 •октобар• 2016 10:06•

У Италији у граду Торину од 22. до 26. септембра одржано је је 11-то издање Терра Мадре Салоне дел Густо. На овогодишњој изложби Терра Мадре Салоне дел Густо учешче је имала и Регионална развојна агенција “Златибор” Ужице која је на свом штанду преко компаније Дреновац, представника Туристичке орgaнизације Ужица, Еко Аграра, хотела Мона, општине Чајетина, преставила производе, рукотворине и сувенире из регије Западне Србије.

 

У оквиру Терра Мадре фестивала одржан је и Терра Мадре Форум као и бројне конференције, радионице, презентације. На форуму је расправљано о горућим питањима очувања биоdivерзитета, претње нестајања малих пољопривредних произвођача и борби против агромафије ( www.slowfood.com). Предузеће “Дреновац” д.о.о. из Миросаљаца (општина Ариље) је ове године представило своје производе на сајму “Терра Мадре Салоне дел Густо” у Торину у сарадњи са Туристичком орgaнизацијом општине Ариље.

Лиофилизовано и чоколадирано воће били су јединствени производи на изложби и привукли су бројне посетиоце својим добрим изгледом и укусом. Дегустација производа се одржавала свих дана на сајму, а реакције посетилаца су биле пријатно изненађујуће уз осмехе и похвале. Представљени производи се тешко проналазе како у Србији тако и у другим земљама па су оставили снажан утисак на групе људи који су желели да пробају нешто ново и врхунски квалитетно. Ариљска малина, сама по себи ароматична и јединствена, хрскава и сува, била је прави хит. За оне који су хтели више од тоga, пробали су лиофилизовану ариљску малину преливену са високо квалитетном белгијском чоколадом и тиме доживели пуну хармонију укуса.

Ова међународна манифестација Слоw Фоод-а окупила је преко 7000 делеgaта из 143 државе, 300 Слоw Фоод пресидијума и преко 1000 Слоw Фоод заједница са свих пет континената. Церемонији званичног отварања овогодишњег Салоне дел Густо, којим се обележава и 30 година од оснивања Слоw Фоод покрета, присуствовао је и председник Републике Италије Серђо Матарела, који је истакао важност јачања и ширења покрета Слоw Фоод, уз честитке на постигнутом успеху председнику асоцијације Карлу Петринију. Карло Петрини се по завршетку величанствене шетње поворке Слоw Фоод-а улицама Торина, обратио присутнима са речима да су ОНИ велики али да је НАС на милионе, нагласивши да је очување биоdivерзитета оно што је најважније за очување човечанства. Манифестација је одржана је на више локација у самом центру Торина. Централни део манифестације је била изложба традиционалних производа у парку Валентино на обали реке По.

 

Немања Бојичић,

Дреновац доо

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018