Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
Početna Aktuelnosti Vesti Obaveštenje o ostvarivanju prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta
Obaveštenje o ostvarivanju prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta
Aktuelnosti - Vesti
??Članak napisao/la:?? ??Marija Aleksić?? ,  ••петак•, 09 •децембар• 2016 08:05•

Republika Srbija

MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Broj: Službeno

Datum: 23.11.2016.

Nemanjina 22-26

 

OBAVEŠTENjE O OSTVARIVANjU PRAVA PRVENSTVA ZAKUPA

Poštovani,

 

Obaveštavamo vas da je 29. decembra 2015. godine Narodna Skupština Republike Srbije donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Jednom od osnovnih izmena Zakona propisano je da pravna lica mogu da ostvare pravo prvenstva zakupa na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini.

Pravo prvenstva zakupa može da ostvari više pravnih lica na teritoriji jedne lokalne samouprave, a koja nisu u svojstvu povezanih lica, s tim što ukupna površina ostvarena po ovom osnovu ne može da bude veća od 30% od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđene za davanje u zakup u jedinici lokalne samouprave, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište. Pravno lice može ostvariti pravo prvenstva zakupa na području više jedinica lokalnih samouprava ako je to neophodno za realizaciju investicionog plana.

Vlada Republike Srbije je u skladu sa zakonskim odredbama donela Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, kriterijumima za utvrđivanje visine zakupnine za pravo prvenstva zakupa, kao i dokumentaciju koja se dostavlja uz zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa. Ova uredba objavljena je u „Službenom glasniku RS”, broj 56/16 od 15. juna 2016. godine.

Navedenom uredbom propisano je između ostalog da se zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa podnosi preko ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede komisiji koju obrazuje ministar za poslove poljoprivrede, koji je i član ove komisije, a koja ocenjuje dokumentaciju podnosioca zahteva i donosi odluku o davanju ili odbijanju saglasnosti na investicioni plan.

Pozivamo sva zainteresovana lica da jedinici lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi zemljište koje je predmet zakupa dostave pismo o namerama za ostvarivanje ovog prava kao i izveštaj o katastarskim parcelama za koje ste zainteresovani (u pisanoj elektronskoj formi).

Pismo o namerama je potrebno blagovremeno dostaviti nadležnoj jedinici lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi zemljište koje je predmet zakupa kako bi se postupak davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prvenstva zakupa planirao Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta koji donosi jedinica lokalne samouprave.

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018