Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Dani maline Štampa El. pošta

Dani maline

Arilje je 22. i 23. juna bilo domaćin prve manifestacije posvećene malini, kao deo projekta „Maline preko granice“ koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH. Pored opštine Arilje, partneri na ovom projektu su opština Čajetina u Srbiji, i opštine Istočni Stari Grad i Sokolac iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji „Dani maline „ su okupili 114 izlagača među kojima su bili proizvođači maline, prerađivači, distributeri opreme i mehanizacije, predstavnici banaka, osiguravajućih kuća, udruženja, naučno – istraživačke i obrazovne institucije, ugostiteljske i turističke organizacije i predstavnici seoskog turizma. Pored sajamskog dela, manifestacija „Dani maline“ je imala i niz pratećih sadržaja. Posetioci su glasali za najslađu malinu, najslađi kolač, najlepši suvenir, a deca su na temu maline priredila literarne i likovne radove. U kulturno – zabavnom programu učestvovali su Gradski hor , zdravičari Petar Novitović i Mladomir Protić , Kulturno – umetničko društvo „Arilje“, KUD „Orfej“, Duvački orkestar „Danijela“, pevačke grupe „Moravci“ i „Prvo zrno suncokreta“, kao i Etno umetnički klub „Čerenjski“ iz Raške „ .U okviru proslave bio je organizovan koncert na Gradskom trgu na kome su nastupile Romana Panić i Dragica Radosavljević – Cakana.
Organizatori, izlagači i posetioci slažu se u oceni da je prva manifestacija posvećena malini bila dobro organizovana, uz očekivanja organizatora da sledeća bude
još bogatija, sadržajnija i posećenija. Do naredne godine ostaje dovoljno vremena da se svi dobro pripreme i da se eventualno neke stvari još poboljšaju.

Predstavnik Delegacije EU u Republici Srbiji, gospodin Endrju Hedi, zvanično je otvorio „ Dane maline“, a dobrodošlicu gostima poželeo je predsednik opštine Zoran Todorović. U ime projektnog tima i svih učesnika na realizaciji projekta prisutnima se obratio prof. dr Svetislav Petrović, menadžer projekta koji je između ostalog rekao da su osnovni zadaci projekta „Maline preko granice“ unapređenje tehnologije proizvodnje ove vrste voća u Arilju i Čajetini kroz uvođenje novih sorti, gajenje maline u poluzatvorenom prostoru, kao i podizanje zasada maline u bratskim opštinama u Republici Srpskoj.
Profesor Petrović je istakao da je u Arilju malina pitanje svih pitanja, jer u svetskoj proizvodnji ove vrste voća naše područje učestvuje sa 5%, u odnosu na Republiku Srbiju 20%, a u dohotku zaposlenosti na području opštine Arilje sa 50%.
Već nekoliko decenija ovde se postižu svetski rekordi u prinosima po jedinici površine i kvaliteta ploda , zbog čega se Arilje nezvanično naziva „svetskom prestonicom maline.“ Istovremeno , ariljski agronomi i naučni radnici , u tesnoj vezi sa proizvođačima, daju značajan doprinos u razvoju svetske i srpske nauke o malini.
„Dosadašnji rezultati nam nalažu da neprekidno unapređujemo tehnologiju primarne proizvodnje i prerade maline u pravcu poboljšanja kvaliteta i smanjenja troškova po jedinici proizvoda. U tom cilju najavljujemo izradu i realizaciju novog projekta „Unapređenje tehnologije prerade i novi proizvodi od maline“.

Pozdravljajući posetoce prve zvanične manifestacije opštine Arilje posvećene malini, predsednik opštine Zoran Todorović je rekao : „Tradicija savremenog načina uzgajanja maline je u Arilju prisutna poslednjih 40 godina. Svetska prestonica maline, epitet koji sa pravom nosi, Arilje je zaslužilo usled činjenice da proizvodi 15 miliona kilograma maline vrhunskog kvaliteta, da poseduje rashladne kapacitete koji mogu da prihvate većinu ukupne srpske proizvodnje, ali i usled činjenice da Arilje konstantno postavlja nove standarde kvaliteta – u ovom trenutku, vlasnici smo najsavremenije opreme za analizu pesticida u malini, a u saradnji sa Republičkim Zavodom za Javno zdravlje u Užicu radimo analize na norovirus , i sertifikujemo naša poljoprivredna gazdinstva u svrhu dobijanja global gap standarda kvaliteta. U svom obraćljnju još je napomenuo da u Arilju i dan danas uspešno radi i privređuje jedna od najstarijih i najvećih zemljoradničkih zadruga na Balkanu, Zemljoradnička Zadruga Arilje.

U svom govoru je istakao da je razvoj poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda, jasna strategija rada lokalne samouprave na zaštiti maline kao strateškog proizvoda Republike Srbije , a da su izdvajanje Ariljske maline kao maline vrhunskog kvaliteta i zaštićenog geografskog porekla, prioriteti rada lokalne samouprave.

Dani malineDani maline
Dani maline
bwd  Strana 1/2  fwd
Dani maline
Dani maline
Dani maline
Dani maline
Dani maline
Dani maline

Nagrađeni:

 • U kategoriji najslađi kolač prvoplasirana je Milka Savić, Mirosaljci, drugoplasirana Dara Milovanović, Brekovo, i trećeplasirana Vera Čubrak, Vigošte.
 • U kategoriji najslađa malina žiri je odlučio da prvu nagradu dodeli Milanu Milivojeviću iz Visoke, drugu Branku Vukajloviću iz Dobrača i treću Zoranu Čubraku iz Vigošta.
 • Učeničke kompanije Srednje škole „Sveti Ahilije“ u kategoriji najlepši suvenir osvojile su prvo mesto, Zagorka Lečić iz Arilja drugo i Milenija Ćirjaković iz Cerove , treće mesto.
 • Za najuređeniji štand proglašen je štand Turističke organizacije „Arilje“, „Superior“ je drugo, i „Zlatna Biserka“ treće mesto.
 • U kategoriji najveći mladi proizvođač , prvo mesto zauzela je Mirjana Luković, iz sela Stupčevića, drugo Ivan Đoković iz Trešnjevice i Milan Radosavljević iz Dobrača.
 • Malinjak Gorana Lukovića iz Arilja proglašen je za najuređeniji i zauzeo je prvo mesto, na drugom je malinjak Miroslava Milivojevića iz Dragojevca, a malinjak Predraga Ivaniševića, na trećem mestu.
 • Za tri najveća zasada maline na području opštine Arilje proglašeni su zasad Dragića Radovanovića u Stupčevićima, iza njega je zasad Đorđa Božovića u Cerovi, i na trećem mestu po površini je zasad Milomira Stojića u Mirosaljcima.
 • Najveći proizvođači maline su Mišo Cvetić iz Dragojevca, drugoplasirani je Rade Savić iz Mirosaljaca i trećeplasirani Milan Jakovljević iz Bogojevića.
 • Za najposećenije štandove manifestacije proglašeni su „Stefan“, „Šaptović“ i „Ariva“.
 • Zahvalnice za doprinos u organizovanju manifestacije dobili su ; „Koral“, „Bogdanović – Golubac“. „ Ari –M“, ATKR „Mijatović“, Srednja škola „Sveti Ahilije“, OŠ „Jezdimir Tripković „ Latvica, OŠ „Ratko Jovanović“ Kruščica i OŠ „Svetolik Lazarević“ Brekovo.
 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015