Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Дани малине Штампа Ел. пошта

Дани малине

Ариље је 22. и 23. јуна било домаћин прве манифестације посвећене малини, као део пројекта „Малине преко границе“ који финансира Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – БиХ. Поред општине Ариље, партнери на овом пројекту су општина Чајетина у Србији, и општине Источни Стари Град и Соколац из Босне и Херцеговине.

Овогодишњи „Дани малине „ су окупили 114 излагача међу којима су били произвођачи малине, прерађивачи, дистрибутери опреме и механизације, представници банака, осигуравајућих кућа, удружења, научно – истраживачке и образовне институције, угоститељске и туристичке организације и представници сеоског туризма. Поред сајамског дела, манифестација „Дани малине“ је имала и низ пратећих садржаја. Посетиоци су гласали за најслађу малину, најслађи колач, најлепши сувенир, а деца су на тему малине приредила литерарне и ликовне радове. У културно – забавном програму учествовали су Градски хор , здравичари Петар Новитовић и Младомир Протић , Културно – уметничко друштво „Ариље“, КУД „Орфеј“, Дувачки оркестар „Данијела“, певачке групе „Моравци“ и „Прво зрно сунцокрета“, као и Етно уметнички клуб „Черењски“ из Рашке „ .У оквиру прославе био је организован концерт на Градском тргу на коме су наступиле Романа Панић и Драгица Радосављевић – Цакана.
Организатори, излагачи и посетиоци слажу се у оцени да је прва манифестација посвећена малини била добро организована, уз очекивања организатора да следећа буде
још богатија, садржајнија и посећенија. До наредне године остаје довољно времена да се сви добро припреме и да се евентуално неке ствари још побољшају.

Представник Делегације ЕУ у Републици Србији, господин Ендрју Хеди, званично је отворио „ Дане малине“, а добродошлицу гостима пожелео је председник општине Зоран Тодоровић. У име пројектног тима и свих учесника на реализацији пројекта присутнима се обратио проф. др Светислав Петровић, менаџер пројекта који је између осталог рекао да су основни задаци пројекта „Малине преко границе“ унапређење технологије производње ове врсте воћа у Ариљу и Чајетини кроз увођење нових сорти, гајење малине у полузатвореном простору, као и подизање засада малине у братским општинама у Републици Српској.
Професор Петровић је истакао да је у Ариљу малина питање свих питања, јер у светској производњи ове врсте воћа наше подручје учествује са 5%, у односу на Републику Србију 20%, а у дохотку запослености на подручју општине Ариље са 50%.
Већ неколико деценија овде се постижу светски рекорди у приносима по јединици површине и квалитета плода , због чега се Ариље незванично назива „светском престоницом малине.“ Истовремено , ариљски агрономи и научни радници , у тесној вези са произвођачима, дају значајан допринос у развоју светске и српске науке о малини.
„Досадашњи резултати нам налажу да непрекидно унапређујемо технологију примарне производње и прераде малине у правцу побољшања квалитета и смањења трошкова по јединици производа. У том циљу најављујемо израду и реализацију новог пројекта „Унапређење технологије прераде и нови производи од малине“.

Поздрављајући посетоце прве званичне манифестације општине Ариље посвећене малини, председник општине Зоран Тодоровић је рекао : „Традиција савременог начина узгајања малине је у Ариљу присутна последњих 40 година. Светска престоница малине, епитет који са правом носи, Ариље је заслужило услед чињенице да производи 15 милиона килограма малине врхунског квалитета, да поседује расхладне капацитете који могу да прихвате већину укупне српске производње, али и услед чињенице да Ариље константно поставља нове стандарде квалитета – у овом тренутку, власници смо најсавременије опреме за анализу пестицида у малини, а у сарадњи са Републичким Заводом за Јавно здравље у Ужицу радимо анализе на норовирус , и сертификујемо наша пољопривредна газдинства у сврху добијања глобал гап стандарда квалитета. У свом обраћљњу још је напоменуо да у Ариљу и дан данас успешно ради и привређује једна од најстаријих и највећих земљорадничких задруга на Балкану, Земљорадничка Задруга Ариље.

У свом говору је истакао да је развој пољопривреде и пољопривредних производа, јасна стратегија рада локалне самоуправе на заштити малине као стратешког производа Републике Србије , а да су издвајање Ариљске малине као малине врхунског квалитета и заштићеног географског порекла, приоритети рада локалне самоуправе.

Dani malineДани малине
Дани малине
bwd  Страна 1/2  fwd
Дани малине
Дани малине
Дани малине
Дани малине
Дани малине
Дани малине

Награђени:

 • У категорији најслађи колач првопласирана је Милка Савић, Миросаљци, другопласирана Дара Миловановић, Бреково, и трећепласирана Вера Чубрак, Вигоште.
 • У категорији најслађа малина жири је одлучио да прву награду додели Милану Миливојевићу из Високе, другу Бранку Вукајловићу из Добрача и трећу Зорану Чубраку из Вигошта.
 • Ученичке компаније Средње школе „Свети Ахилије“ у категорији најлепши сувенир освојиле су прво место, Загорка Лечић из Ариља друго и Миленија Ћирјаковић из Церове , треће место.
 • За најуређенији штанд проглашен је штанд Туристичке организације „Ариље“, „Супериор“ је друго, и „Златна Бисерка“ треће место.
 • У категорији највећи млади произвођач , прво место заузела је Мирјана Луковић, из села Ступчевића, друго Иван Ђоковић из Трешњевице и Милан Радосављевић из Добрача.
 • Малињак Горана Луковића из Ариља проглашен је за најуређенији и заузео је прво место, на другом је малињак Мирослава Миливојевића из Драгојевца, а малињак Предрага Иванишевића, на трећем месту.
 • За три највећа засада малине на подручју општине Ариље проглашени су засад Драгића Радовановића у Ступчевићима, иза њега је засад Ђорђа Божовића у Церови, и на трећем месту по површини је засад Миломира Стојића у Миросаљцима.
 • Највећи произвођачи малине су Мишо Цветић из Драгојевца, другопласирани је Раде Савић из Миросаљаца и трећепласирани Милан Јаковљевић из Богојевића.
 • За најпосећеније штандове манифестације проглашени су „Стефан“, „Шаптовић“ и „Арива“.
 • Захвалнице за допринос у организовању манифестације добили су ; „Корал“, „Богдановић – Голубац“. „ Ари –М“, АТКР „Мијатовић“, Средња школа „Свети Ахилије“, ОШ „Јездимир Трипковић „ Латвица, ОШ „Ратко Јовановић“ Крушчица и ОШ „Светолик Лазаревић“ Бреково.
 

Адд цоммент

Регистрацијом на сајт општине добићете већа права приликом писања коментара (нпр. аутоматска објава ваших коментара), као и могућност да активно учествујете у дискусијама на форуму.

Сецуритy цоде
Рефресх


Анти-спам: цомплете тхе таскЈоомла ЦАПТЦХА
Yоу дидн'т специфy КеyЦАПТЦХА плугин сеттингс ин yоур Јоомла бацкенд.
Општина Ариље.  © 2005 - 2018