Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Будућност је у обновљивим изворима енергије
Будућност је у обновљивим изворима енергије
Актуелности - Вести

Општина АриљеПредседник општине Зоран Тодоровић био је један од учесника радног састанка у Новој Вароши са министарком енергетике, развоја и заштите животне средине Зораном Михаиловић који је одржан 7. септембра. Тема састанка је била развој постројења за добијање енергије из обновљивих извора, првенствено из биомасе и хидропотенцијала. На састанку су разматрани пројекти које ће општина Ариље 21. септембра представити у Нишу домаћим и међународним инвеститорима, а разговарало се и о интензивирању међуопштинске сарадње и заједничког наступа у погледу отварања регионалних центара за производњу енергије из обновљивих извора. Том приликом председник општине Зоран Тодоровић је истакао да је један од приоритета развоја општине Ариље искоришћавање природних ресурса првенствено у погледу мини хидроелектрана и биомасе.

Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне срединеЗорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне срединеМинистарка енергетике је рекла да Србија нема довољно струје и да ће Министарство на чијем је она челу и нова Влада на сваки начин подржати озбиљне инвеститоре у тој области, посебно заинтересоване за улаgaње у обновљиве изворе енергије. Министарка Зорана Михаиловић је у разговору са председником општине Зораном Тодоровићем истакла спремност да министарство енергетике, развоја и животне средине и она са својим тимом изађу у сусрет свим пројектним плановима и предлозима које општина Ариље у сарадњи са другим општинама буде урадила.

Треба рећи да је пројектни тим општине Ариље на челу са помоћником председника општине Миланом Стевановићем, припремио предлоге пројеката који ће бити презентирани 2., септембра на конференцији страних инвеститора за обновљиве изворе енергије. Разговарајући о пројекту и његовој примени, господин Стевановић је рекао да постројења на биомасу која се данас раде служе једним делом за производњу биоgaса и електричне енергије , а другим делом за производњу топлоте која се у развијеним земљама најчешће користи за грејање централног система, а налази и широку примену у пољопривредној производњи у стакленицима. То је скупа инвестиција која се исплати у периоду од 4 до 5 година . Питање енергетске ефикасности је питање будућности и опстанка општина. Оне општине које то пре буду схватиле, тим боље по њих. Наша жеља је да искористимо сировину коју имамо, да се код нас прерађује и да добијемо енергију из отпада. Ми желимо да Ариље као пропаgaтор развоја буде у кораку са свим тим дешавањима, па чак и барјактар развоја општина у региону.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018