Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

Почетна
Успешне приче предузетника - Мирослав Ивановић - „Кеопс“

Још од малена, Мики Ивановић имао је потребу да се бави разним пословима, јер како каже то је понео из куће. Још у основој школи, сестра Јелена и он помаgaли су мајци око вођења трговинске радње смештене у једном киоску. Потом су купили плац и засадили малине у Милићевом селу. Гимназију је завршавао радећи у киоску. Затим је уследио пријемни на полицијску академију, где је одбијен, без обзира што је показао сјајну физичку спремност и знање на пријемном. Тада му је то било поражавајуће јер се стрпљиво и дисциплиновано спремао и веровао је да се труд, као и у послу, увек исплати.

Како је од Полицијске академије морао да одустане, а нови уписни рок на Правни факултетза који се определио, био тек за годину дана, покренуо је фарму на којој је gaјио 4000 пилића. А онда је уписао Права као 36. студент на листи од 2000 кандидата, и услов за упис у другу годину дао већ у јуну са просечном оценом изнад 9. Чим је уследио период када је моgaо да одахне, и кад није више било обавеза, схватио је да баш није сасвим задовољан. Као сваки трговац, направио је рачуницу и дошао до закључка да Права и не могу да му донесу тако брзо капитал, како би то могла трговина, за коју мисли да је његов животни позив, па се већ у јуну враћа за Ариље, проналази плац, зида објекат и покреће Трговину са бојама, лаковима и материјалом – КЕОПС.

Мики тада о овој области пословања ништа није знао: ни о потражњи, ни о производима, добављачима, па ни о купцима; а сада када се сети тог периода, каже да је био млад, да није много размишљао и да тада није био ни свестан колико ризикује. Сада му то делује као велика лудост, која је на крају донела добро њему и породици.

Мики сада ради у већем објекту, има 9 запослених радника и велики асортиман производа – од боја и лакова, преко водоводног и електро материјала, до грађевинског материјала (изолационог, фасадног и гипсаног.) У радњи је увек прометно, анајважније му је да обезбеди и едукује раднике који ће у послу приступатикупцима на начин на који он приступа – ажурно, срдачно, љубазно, отворено и позитивно, са разумевањем, где се са једне стране мора дати реч за квалитет производа, али исто тако веровати на реч купцима када је плаћање у питању. Узајамно поверење и поштовање је основ за добру трговину, а би човек опстао у послу као што је овај, мора добро да се разуме у тржишне механизме куповине и продаје и да прави добре процене по питању потражње робе.

Са годинама, све је мање изазова у послу, јер је пословање на много вишем нивоу него на почетку; као и знање и искуство, па су и непредвиdivости мање, али као нешто на чему има простора да се ради, Мики је навео константност у потражњи, јер је више градње и радова у пролећном и летњем периоду, док је потражња за робом мања зими.

У наредном периоду, по питању пословања, нема великих планова и приоритет му је да се више посвети себи и здрављу, јер је иза себе имао турбулентну годину.

На питање какви су Ариљци као предузетници, рекао је да Ариље краси предузетнички али и такмичарски дух, и да би мало више требало да размишљамо о удруживањима и сарадњи, не само због бољег пословања, него  због већег интереса за наш град.

Ариљу недостају ресторан и адекватно преноћиште, затворени базен, али и пројекти за оспособљавање младих који би започели сопствени бизнис.

Мики у слободно време воли да се дружи са пријатељима, путује, чита, а зими скија. Кутак у Ариљу му је кафић Либерти.

Микијев мото је: „Одлучност, упорност и истрајност у сарадњи са разумом и добротом доводе до циља.“

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018