Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
Početna
Uspešne priče preduzetnika - Nikola Dimitrijević - „VNV Print“

Dok čovek čeka vatrogasce, svašta loše može da se desi. Ali u Nikolinom slučaju, bolje je što vatrogasci nisu došli. Od trenutka kada mu je rečeno da će početi da radi u Vatrogasnoj službi, pa do danas prošlo je nekih 10 godina.

Čekajući na taj posao, Nikola je 2006.godine završio vojsku. A posle vojske, dok ne stigne poziv za rad u službi, sa bratom Vladimirom čitao je oglase i razmišljao kako pametno da iskoriste slobodno vreme i čime da se bave. Pa su tako za 300 evra kupili kalup za mirišljave jelkice i krenuli da nude svoj proizvod perionicama i auto-mehaničarskim radnjama. Jelkice su se u Arilju odlično prodavale, ne zato što su bile kvalitetnije od drugih j, već zato što su svi bili dobronamerni prema mladom čoveku koji je tada imao 21.godinu. Firmu je otvorio 2007. godine, kada je jedan kupac hteo da za jelkice plati iznos od 7000 dinara preko računa.

Ondaje svoj asortiman proširio na kalendare, upaljače i olovke koje je nudio od firme do firme pred novogodišnje praznike. Taj posao obezbeđivao je zaradu za tri meseca, a trebalo je zarađivati cele godine. Nikola je potom prešao na izradu radne uniforme, da bi 2010.godine odustao od posla u vatrogasnoj službi, hrabro uzeo veliki kredit, kupio mašinu za sito štampu i upustio se u novu delatnost, u kojoj je bio sve bolji, pa je zbog sve većeg obima posla, prestao sa izradom radne uniforme. Svake godine je sve više proširivao delatnost, kupovao novu opremu, a često je i plaćao druge koji rade slične poslove da ga obuče.

Danas Nikola ima automatizovane mašine na kojima radi 12 radnika u dve smene, veliki broj klijenata, novi prostor od 500 kvadrata koji je u gradnji, i nove ideje. Pored sito štampe, digitalne i promo štampe, Nikola radi štampu velikog formata i izradu aplikacija. Deluje da je za ovakve poduhvate potrebna velika hrabrost, i Nikola kaže da jeste, da je strah osećao na početku i da ga oseća i danas. Ali razlika je u tome, što danas ovaj posao ne radi zbog novca, već zbog novih izazova, avanutra, i najveća mu je radost kad uspe da dobije velikog klijenta i uvede inovacije. Veruje da postoji neka sreća koja ga prati svaki put kad zacrta neki svoj cilj i zahvalan je na tome.

U njegovom poslu najvažniji je odnos prema klijentima i zaposlenima. Za Nikolu je mušterija uvek u pravu. Dešavalo se na početku da celu štampu ponavlja o svom trošku, dok mušterija ne bude zadovoljna.

Za njega je preduzetnik čovek koji ide napred, vidi dalje ispred svih -onaj koji je spreman da realizuje svoje poduhvate, i onaj koji zna da će morati mnogo toga da se odrekne zarad posla. Uz Nikolu je njegova porodica koja ga podržava i razume, a to mu mnogo pomaže.

Na pitanje kakvi su Ariljci privrednici, rekao je su dobre platiše i da je imao sreću da mu u početku, sa kapitalom i informacijama pomogne jedan komšija privrednik, kome je i danas zahvalan.

Nikolin kutak u Arilju su kafići Đardino i London. A ono što nedostaje našem gradu jeste tržni centar ili dobro opremljen prostor u kome će se izložiti sva roba naših tekstilnih proizvođača na jednom mestu. Potreban je restoran i hotel.

Hobi mu je vožnja motorom.

Za kraj razgovora Nikola je rekao: „Uvek sam se pitao gde su granice u poslu, gde treba da se stane, a onda sam shvatio; da granice ne postoje, postoje samo misli koje nas ograničavaju. Trudim se da nemam takve misli i da iznova pomeram te zamišljene crte.“

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018