Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

Почетна
Успешне приче предузетника - Слободан Обрадовић - "Дреновац" Штампа Ел. пошта

ДРЕНОВАЦ д.о.о. је породична фирма која је почела пословање од 1992. године у селу Миросаљци. Фирма се бави откупом, прерадом и продајом дубоко замрзнутог и сушеног лиофилизованог воћа, од чеga су најчешће заступљени малина, купина, шљива, јагода и друге воћне врсте. Након дугогодишњег искуства у производњи и трговини са дубоко замрзнутом малином постојала је тежња да се пређе на више нивое прераде, као и да се стигне до финалног производа.

Слободан Обрадовић је,обилазећипродајнеизложбе и сајмове у развијеним земљама Европе, дошао до идеје да производи лиофилизовано воће које тада није било доступно на нашем тржишту.  Лиофилизовано воће и сама технологија одавно су познати компанији али технологија је била тешко доступна за њихове услове.Од 2012. године предузеће уводи нову технологију и лиофилизује: малину, јагоду, купину, боровницу, вишњу, кајсију, јабуку, аронију, црвену рибизлу, а у скорије време врши се чоколадирање лиофилизованог воћа најфинијом висококвалтетном белгијском чоколадом.

Највећи купци производа фирме Дреновац су произвођачи здраве хране који користе лиофилизовано воће за овсене каше, мусли, мед, чајеве и за кондинторску производњу.Производи се углавном извозе у неколико земаља ЕУ. Своје производе Дреновац продају путем интернета, а промоција и сајмови су такође успешан вид оглашавања и упознавања потенцијалних купаца са производом.

Највећи изазов у послу за предузеће је развој нових производа и преиспитивање шанси кроз конкурентност, унапређивање производње и продаје кроз промоцију. Слободан каже да су за опстанак у послу као што је овај, потребни  стабилан капитал, доста стрпљења и упорности, спремност на ризике и друге изазове.

Фирма има 25 запослених.Са радницима као и са купцима,  заснован је коректан однос. Осим добре праксе која се спроводи дуги низ година, а која је у складу са основним моралним принципима, ови односи се додатно контролишу високим standardима који имају одређена поглавља за бригу о запосленима и однос са купцима.

У наредном периоду планирана су проширења на нова тржишта, повећање постојећих капацитета, даљи развој маркетинga, унапређен степен квалитета и безбедности производа.

Слободан каже да добар предузетник мора бити вредан, посвећен послу, добро информисан, способан за доношење одлука које некада могу носити велики степен ризика, а за Ариљце каже да су брижљиви према свом послу, јер иза многих стоји дугогодишње искуство.

На питање шта Ариљу недостаје, Слободан наводи да је недовољно развијен друштвени живот који када би се унапредио, допринео би већој популарности места и бољи економски развој. Селу Миросаљци, у коме је смештено предузеће недостаје боља путна инфраструктура, што неgaтивно утиче на пословање, у процесу пласмана робе која захтева квалитетан транспорт.

Омиљени кутак у Ариљу му је обала Рзава и Главна улица, а слободно време проводи путујући.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018