Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
Početna
Uspešne priče preduzetnika - Slobodan Obradović - "Drenovac"

DRENOVAC d.o.o. je porodična firma koja je počela poslovanje od 1992. godine u selu Mirosaljci. Firma se bavi otkupom, preradom i prodajom duboko zamrznutog i sušenog liofilizovanog voća, od čega su najčešće zastupljeni malina, kupina, šljiva, jagoda i druge voćne vrste. Nakon dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i trgovini sa duboko zamrznutom malinom postojala je težnja da se pređe na više nivoe prerade, kao i da se stigne do finalnog proizvoda.

Slobodan Obradović je,obilazećiprodajneizložbe i sajmove u razvijenim zemljama Evrope, došao do ideje da proizvodi liofilizovano voće koje tada nije bilo dostupno na našem tržištu.  Liofilizovano voće i sama tehnologija odavno su poznati kompaniji ali tehnologija je bila teško dostupna za njihove uslove.Od 2012. godine preduzeće uvodi novu tehnologiju i liofilizuje: malinu, jagodu, kupinu, borovnicu, višnju, kajsiju, jabuku, aroniju, crvenu ribizlu, a u skorije vreme vrši se čokoladiranje liofilizovanog voća najfinijom visokokvaltetnom belgijskom čokoladom.

Najveći kupci proizvoda firme Drenovac su proizvođači zdrave hrane koji koriste liofilizovano voće za ovsene kaše, musli, med, čajeve i za kondintorsku proizvodnju.Proizvodi se uglavnom izvoze u nekoliko zemalja EU. Svoje proizvode Drenovac prodaju putem interneta, a promocija i sajmovi su takođe uspešan vid oglašavanja i upoznavanja potencijalnih kupaca sa proizvodom.

Najveći izazov u poslu za preduzeće je razvoj novih proizvoda i preispitivanje šansi kroz konkurentnost, unapređivanje proizvodnje i prodaje kroz promociju. Slobodan kaže da su za opstanak u poslu kao što je ovaj, potrebni  stabilan kapital, dosta strpljenja i upornosti, spremnost na rizike i druge izazove.

Firma ima 25 zaposlenih.Sa radnicima kao i sa kupcima,  zasnovan je korektan odnos. Osim dobre prakse koja se sprovodi dugi niz godina, a koja je u skladu sa osnovnim moralnim principima, ovi odnosi se dodatno kontrolišu visokim standardima koji imaju određena poglavlja za brigu o zaposlenima i odnos sa kupcima.

U narednom periodu planirana su proširenja na nova tržišta, povećanje postojećih kapaciteta, dalji razvoj marketinga, unapređen stepen kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Slobodan kaže da dobar preduzetnik mora biti vredan, posvećen poslu, dobro informisan, sposoban za donošenje odluka koje nekada mogu nositi veliki stepen rizika, a za Ariljce kaže da su brižljivi prema svom poslu, jer iza mnogih stoji dugogodišnje iskustvo.

Na pitanje šta Arilju nedostaje, Slobodan navodi da je nedovoljno razvijen društveni život koji kada bi se unapredio, doprineo bi većoj popularnosti mesta i bolji ekonomski razvoj. Selu Mirosaljci, u kome je smešteno preduzeće nedostaje bolja putna infrastruktura, što negativno utiče na poslovanje, u procesu plasmana robe koja zahteva kvalitetan transport.

Omiljeni kutak u Arilju mu je obala Rzava i Glavna ulica, a slobodno vreme provodi putujući.

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018