Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Dobro došli, gost
Korisničko ime Lozinka: Zapamti me
 • Strana
 • 1

TEMA: Legalizacija

18 nov 2009 12:30 Legalizacija #181

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
Ajde i da otvorimo i ovo pitanje
Evo sta pise na pressonline :

Kraći put do legalizacije

Vlasnici sada mogu da legalizuju kuće u samo nekoliko koraka i sa svega nekoliko dokumenata. Neophodan dokaz o pravu svojine, geodetski snimak na kopiji plana parcele, tehnički izveštaj o stanju objekta i njegove fotografije


Stupanjem na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji 11. novembra, legalizacija bespravno sagrađenih objekata znatno je olakšana. Vlasnici sada mogu da legalizuju objekte u samo nekoliko koraka i sa svega nekoliko dokumenata. Najskuplja stavka za sakupljanje potrebnih papira je naknada za građevinsko zemljište koja je, u zavisnosti od zone u kojoj se objekat nalazi, od 8.424 do 29.484 dinara po kvadratnom metru.

Zvanična procedura legalizacije objekta počinje onog momenta kada vlasnik podnese zahtev nadležnoj ustanovi, a to su opština na kojoj se nalazi objekat ili, ukoliko je on veći od 800 kvadratnih metara, Sekretarijat za urbanizam. Odmah nakon toga predaje se dokaz o pravu svojine ili zakupa građevinskog zemljišta.
2 antrfile veliki

STANOVI MOGU POSEBNO

Kada su u pitanju stambene zgrade, poslovni i proizvodni objekti, neophodno je pribaviti još nekoliko dokumenata. Za ove objekte potrebno je pribaviti i zapisnik o obavljenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta. Takođe, potreban je i prikaz bruto razvijene građevinske površine izrađen od strane drugog licenciranog privrednog društva. Treba napomenuti da zahtev može podneti i svaki vlasnik posebnog fizičkog dela objekta, odnosno stana.

- Dokaz o pravu svojine je pravni osnov za legalizaciju i najbitniji dokument u celom postupku bez koga se ne može. Ovaj dokaz uglavnom i predstavlja najveći problem pri legalizaciji, jer ukoliko postoje problemi u vlasničkim odnosima, ceo slučaj propada - objašnjava član opštinskog veća Vračara Vladimir Medaković.

Dokaz o pravu svojine

On je naveo da se dokaz o pravu svojine ili zakupa zemljišta dobija u Republičkom geodetskom zavodu, u službi za katastar nepokretnosti, ali da može da se dobije i u sudu. Kako su naveli u RGZ-u, cena ovog dokumenta zavisi od broja stranica, a za prve četiri se naplaćuje 550 dinara, dok su svake naredne dve stranice još po 170 dinara.

Sledeći potreban dokument je geodetski snimak na kopiji plana parcele koji treba da uradi neki licencirani geodetski biro.

- U pitanju je snimak samog objekta, kao i parcele na kojoj se nalazi i ta usluga košta oko 10.000 dinara - naveli su u jednom beogradskom geodetskom birou.
3

CENE PO ZONAMA

Zona Cena po kvadratu

Ekstra zona 29.484

I 21.060

II 18.252

III 15.444

IV 11.232

V 8.424

*cene su u dinarima

Nakon toga, potrebno je pribaviti tehnički izveštaj o stanju objekta, kao i o instalacijama, infrastrukturnoj mreži i njegovom spoljnom uređenju. Tehnički izveštaj treba da napiše službenik koji je posebno obučen i licenciran za taj posao. Cena ovog izveštaja za kuću od oko 100 kvadratnih metara je od 46.000 dinara do 92.000 dinara. Potrebno je uplatiti i administrativnu taksu u banci ili pošti, a njena cena je oko 300 dinara.

Fotografija objekta je nešto čega u starom zakonu nije bilo, a prema novom mora da se priloži uz ostalu dokumentaciju.

- Objekat mora da bude slikan sa sve četiri strane, a može da ih napravi i sam vlasnik, pri tom one mogu biti i crno-bele - kazao je Medaković.

On je istakao da je to sve što je potrebno kako bi se dobilo odobrenje za legalizaciju objekta, koja stupa na snagu onog momenta kada vlasnik uplati naknadu za uređenje zemljišta i donese potvrdu u opštinu ili Sekretarijat za urbanizam (zavisno gde je podneo zahtev).

- Nakon što se donese pozitivan zaključak o legalizaciji objekta na osnovu svih predatih dokumenata, vlasnik treba u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju da uplati naknadu za korišćenje zemljišta i sa tom potvrdom može da legalizuje objekat - kazao je Medaković.

Cene po zonama

Cena naknade za građevinsko zemljište obračunava se po kvadratnom metru objekta, kao i po gradskoj zoni na kojoj se objekat nalazi. Kako je istaknuto na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, cene su od 8.424 dinara po kvadratnom metru za Petu zonu do 29.484 dinara za Ekstra zonu.
4

LEGALIZACIJA U KORACIMA

Dokument - Gde ga pribaviti - CenaDokaz o pravu svojine RGZ - katastar nepokretnosti- oko 1.500

Geodetski snimak - Licencirani geodetski biro - oko 10.000

Tehnički izveštaj - Obučen i licenciran službenik - oko 50.000

Administrativna taksa - Banka ili pošta - oko 300

Slike objekta - Samostalno - oko 100

Uplata naknade za korišćenje zemljišta -Direkcija - zavisi od Zone

*cene su u dinarima za objekat od 100 kvadrata, srednja cena

Slična je procedura i za legalizaciju stana, dok za stambene i poslovne zgrade vlasnik mora da priloži i dokaz da ima pravo svojine nad tim objektom, kao i da je ispunio sve uslove za upotrebu. Za taj posao biće zadužena komisija za tehnički pregled.

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata koji su podneli prijave u skladu sa ranije važećim zakonom, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno od 11. novembra, dostavljaju dokaze propisane novim zakonom za legalizaciju. Ako je u postupku podnet projekat izvedenog objekta, ne podnosi se tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturne mreže i spoljnjeg uređenja.
Zahvalnici: nojfert

18 nov 2009 12:37 Odg: Legalizacija #182

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
Bio sam u direkciji i pitao koliko me kostaju komunalije - 91.200,00 din ( 80 m2 mi je kuca )

E sad da saberem sa onim od odozgo :

1.500,00 + 10.000,00 + 50.000,00 + 300,00 + 100,00 + 91.200,00 = 153.100,00 din.

kad to pretvorim u finu valutu zvanu evro ( euro ) :

153.100,00 / 94,00 = 1.630,00 eura (evra)

U to ime , ZIVELI !
Poslednja izmena: 18 nov 2009 12:38 Napisao: Branko.
Zahvalnici: nojfert

18 nov 2009 13:02 Odg: Legalizacija #183

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
Novi Pravilnik o legalizaciji objekata u Srbiji
Sreda, 11. novembar 2009.
Štampaj E-mail
NekretnineLegalizacija kuća i stanova do 100 kvadratnih metara koštaće 60 odsto jeftinije nego što je prvobitno bilo planirano, najavio je ministar prostornog planiranja Oliver Dulić * Potrebna dokumenta za legalizaciju kuće ili stana * Koji objekti ne mogu da dobiju dozvolu?

Prema Pravilniku resornog ministarstva, građani perifernih beogradskih naselja za legalizaciju kuće od 100 kvadrata moraće tako da plate oko 2.600 evra, umesto 6.600.

- Na primer, cena legalizacije u zoni 4, na obodu Beograda, kojoj pripadaju naselja Altina, Plavi horizonti i Mirijevo i gde ima najviše bespravnih objekata, biće znatno snižena, sa oko 6.166 na 2.466 dinara po kvadratnom metru. To znači da će objekat od 60 do 70 metara kvadratnih moći da se legalizuje za 150.000 do 200.000 dinara - istakao je Dulić.

On je ocenio da je očekivani rok za legalizaciju u Srbiji dve godine i da od legalizacije očekuje prihode između 300 i 400 miliona evra. Prema ranijim procenama nadležnih, u Srbiji ima ukupno oko milion nelegalizovanih objekata. Dulić je kazao i da građani koji su ranije podneli zahtev za legalizaciju ne moraju ponovo da ga podnose.

Pomoćnik ministra Nebojša Janjić objašnjava za Press da je cena legalizacije naknada koju građani plaćaju za uređenje građevinskog zemljišta. Ova naknada plaća se po kvadratu prostora, a ne po kvadratu zemljišta.

- Visinu naknade za građevinsko zemljište određuje svaka opština pojedinačno, tako da se ona razlikuje od opštine do opštine. U Beogradu je ova naknada utvrđena po zonama, i najveća je u ekstra zoni, a najmanja u četvrtoj zoni, na periferiji. Pravilnik koje je donelo ministarstvo propisuje da se ova naknada u globalu smanjuje za 60 odsto i da to moraju da poštuju sve opštine u Srbiji - kaže Janjić.

On ističe da će visinu naknade, odnosno cenu legalizacije, za stambene objekte veće od 100 kvadrata određivati lokalne samouprave.


Povoljni krediti

Pravilnik o legalizaciji objekata, koji će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku", predviđa i rok za dostavljanje dokaza o plaćenoj naknadi za postupak legalizacije, koji iznosi 60 dana od dana dobijanja obaveštenja o mogućnosti legalizacije. Pravilnikom je predviđeno i izdavanje građevinske dozvole u roku od 15 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije, a opštine imaju obavezu da do 11. decembra Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja dostave spisak svih nelegalno izgrađenih objekata na njihovim teritorijama.

Ministar Dulić je rekao da postoje prijave o novoj divljoj gradnji u Srbiji, ali da su novim zakonom pooštrene kazne i data šira ovlašćenja inspekcijama u pogledu sprečavanja takve gradnje. On je pozvao sve da spreče divlju gradnju i podsetio da građani imaju mogućnost da legalizuju objekat po povoljnim cenama, dobiju povoljne kredite za legalizaciju, i da za takav postupak podnose manje dokumentacije nego do sada.

Potrebna dokumenta za legalizaciju kuće ili stana

* Dokaz o pravu svojine
* Fotografija kuće/stana
* Tehnički izveštaj o stanju objekta
* Dokaz o uplati administrativne takse
* Zahtev za naknadno izdavanje građevinske dozvole
* Dokaz da je plaćena naknada za uređenje zemljišta


Dozvolu neće moći da dobiju objekti:

* izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za građenje, klizištima, močvarnom tlu i slično
* izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta
* napravljeni na javnim površinama planiranim za izgradnju javnih objekata
* izgrađeni u zoni zaštite prirodnog ili kulturnog dobra
* izgrađeni sa namenom koja je u suprotnosti sa pretežnom namenom u toj zoni
* nepropisno udaljeni od susednog objekta
* napravljeni tako da je visina objekta veća od propisane mere

izvor:

www.yu-build.rs/index.php/200911118294/N...bjekata-u-Srbiji.htm
Zahvalnici: nojfert

18 nov 2009 13:07 Odg: Legalizacija #184

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
U Loznici najniža naknada za legalizaciju
četvrtak, 05. novembar 2009.
Štampaj E-mail
NekretnineNovim pravilnikom o legalizaciji u Loznici vlasnici bespravno podignutih kuća površine do 100 metara kvadratnih, uz predviđeni popust od 60 odsto, plaćaće naknadu za legalizaciju od 17.720 do 40.000 dinara.
U Gradskom odeljenju za planiranje i izgradnju kažu da je područje Loznice podeljeno na četiri građevinske zone, od kojih je najniža naknada u četvrtoj zoni, koja za objekte te površine trenutno košta 44.300 dinara, a najviša u prvoj zoni - 100.000 dinara.

Od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, u Loznici je podneto 25 zahteva za legalizaciju. U prethodnih šest godina podneto je 1.947 zahteva, od čega je legalizovano 989 bespravno podignutih objekata. Na početku akcije legalizacije, maja 2003. godine, na području Loznice bilo je oko 8.000 bespravno podignutih objekata.

Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje 23. oktobra donelo je pravilnik koji omogućuje popust od 60 odsto za legalizovanje bespravno podignutih stambenih objekata do 100 metara kvadratnih. Za legalizaciju će uz zahtev biti potrebno priložiti dokaz o pravu svojine, fotografiju i tehnički izveštaj objekta, kao i potvrde o uplati naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i administrativne takse.

Izvor: Danas

18 nov 2009 13:08 Odg: Legalizacija #185

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
Banke kreditiraju legalizaciju
Ponedeljak, 26. oktobar 2009.
Štampaj E-mail
NekretnineZa sada je samo jedna banka definisala uslove kreditiranja građana koji treba da legalizuju objekte. Neće biti potrebna prenamena zemljišta. Ministarstvo za zaštitu životne sredine privodi kraju pregovore sa komercijalnim bankama o povoljnim kreditima za građane koji treba da legalizuju svoje nelegalno podignute objekte. “Prokredit” banka je prva ušla u ovaj program i u toj banci kažu da će uslovi biti povoljni.


I pre nego što je počela naplata, legalizacija nelegalno izgrađenih objekata postala je noćna mora za vlasnike skoro milion nelegalno podignutih objekata širom zemlje.

Da sve ne bude tako crno potrudiće se Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, koje sa komercijalnim bankama pokušava da dogovori uslove za povoljno kreditiranje građana za postupak legalizacije.

Pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović Petrović kaže da će ministarstvo dati sve od sebe da se banke što pre uključe u program i pomognu u rešavanju ovog teškog pitanja.

“Pošto smo mi najavili da će legalizacija biti masovna, da bismo omogućili tu masovnost jedna od stvari jeste upravo i pokušaj da se omoguće ti povoljni krediti za legalizaciju”, kaže ona.

“Za sada, koliko mi imamo saznanje, ‘Pro kredit’ banka je izašla sa svojim nekim pojedinačnim uslovima i taj postupak je već u toku, a mi ćemo se truditi da ceo ovaj posao okončamo u nekom vrlo kratkom roku”, navodi Damjanović-Petrovićeva.

I dok većina komercijalnih banaka još nije definisala uslove pod kojima će građanima odobravati kredite, Gordana Nedeljković iz “Prokredit” banke kaže da će u toj banci uslovi biti prilagođeni kako u prevelikoj meri ne bi opteretili ni kućni ni poslovni budžet vlasnika, a mesečna kamata biće od 1,5 do 2 odsto.

"Za iznos od 200 000 dinara - što je trošak legalizacije za područje Beograda zona 4: Mirijevo, Plavi Horizonti, Altina - za taj iznos rata je oko 5.700 dinara”, kaže Nedeljkovićeva.

Vlasnici većih objekata imaće pravo i na dužu otplatu.

"Za neke veće, posebno poslovne objekte, troškovi legalizacije mogu biti i do 10 000 evra i u tom slučaju će biti odobravani indeksirani krediti, a rokovi otplate idu i do 10 godina. Rata će iznositi 190 evra", objašnjava Nedeljkovićeva.

Kredite sa rokovima otplate do pet godina, “Prokredit” banka će odobravati bez žiranata, bez depozita i bez učešća, a građani će od dokumenata morati da donesu potvrdu da je zahtev za legalizaciju podnet i ličnu kartu.

Celu akciju u velikoj meri će olakšati to što neće biti neophodno da se izvrši prenamena poljoprivrednog u građevinsko zemljište, tako da neće biti troška po tom osnovu, objašnjavaja Aleksandra Damnjanović-Petrović

“Ceo postupak legalizacije je ustvari jedna amnestija za građen koji nisu gradili svoje objekte u skladu sa zakonom. Ceo deo zakona jeste jedan mali leks specijalis u odnosu na važeći zakon, tako da u postupcima legalizacije, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, neće biti naplaćivana naknada za prenamenu”, kaže ona.

U nadležnom Ministarstvu kažu i da će vlasnici stanova i zgrada većih od 100 kvadrata moći da legalizuju svoje vlasništvo, a i u tim slučajevima će važiti popust od 60 odsto u odnosu na postojeću cenu za legalizaciju.

Dovoljno je da samo jedan od vlasnika u zgradi podnese zahtev lokalnoj građevinskoj direkciji.

Izvor: B92

18 nov 2009 13:11 Odg: Legalizacija #186

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
Uputstvo gradonačelnika – upozorenje za građevinske inspektore
Utorak, 29. septembar 2009.
Štampaj E-mail
GrađevinarstvoU opštinama obećavaju da će dati sve od sebe da im opet ne promakne 450.000 divljih objekata koliko postoji u Beogradu, ali napominju da imaju malo ljudi i da još čekaju pojašnjenja ministarstva kako sprovoditi zakon u specifičnim slučajevima.
Gradonačelnikovo uputstvo, koje propisuje kako i u kojim rokovima treba postupati sa divljim objektima, ne sadrži novine koje nisu već predviđene novim zakonom o planiranju i izgradnji, ali je dodatno upozorenje građevinskim inspektorima kojima je u poslednjih petnaestak godina promaklo čak 450.000 nelegalnih zdanja. Nedavni dopis opštinskim i gradskim građevinskim inspektorima jasna je poruka gradske vlasti da će učiniti sve kako bi bilo ispunjeno obećanje države da je ovo poslednji zakon o legalizaciji, posle kojeg neće biti produžetka rokova i novih šansi za graditelje bez dozvola.

U opštinama kažu da su spremni da preuzmu napor koji im nameće odlučnost vlasti da se zaustavi divlja gradnja. Ali građevinskih inspektora ima malo, naročito s obzirom na veličinu teritorije koju, prema uputstvu gradonačelnika, moraju da obiđu najmanje četiri puta. Za razjašnjenje pojedinosti zakona čekaju sastanak sa ministarstvom, koji će verovatno biti organizovan predstojećeg meseca.

Kao što u gradskoj upravi razmišljaju o formiranju posebnog odeljenja za legalizaciju, opština Zvezdara se priprema da osnuje sopstveno odeljenje koje bi isključivo obrađivalo zahteve za ozakonjenje i ubrzalo rešavanje predmeta, kojih ima već 15.000, a očekuju se i novi.

– Do sada je o legalizaciji odlučivalo odeljenje za građevinske poslove, koje je moralo da brine i o drugim poslovima. Budući da je zahteva mnogo, preraspodelićemo kadrove tako da dobijemo novo odeljenje čiji će jedini angažman biti prihvatanje i odbijanje prijava za legalizaciju. Neke od naših pravnika možemo da zadužimo samo za taj posao, ali i dalje ćemo imati svega šest građevinskih inspektora, od kojih svaki već tri godine ima svoju teritoriju i redovno je obilazi. Ne znamo da li će oni moći da stignu svuda u rokovima koje propisuju zakon i uputstvo. Ako bude potrebe, možda ćemo zaposliti još inspektora – rekla je Marija Leković, član opštinskog veća.

U opštini Čukarica za sada ne razmatraju upošljavanje novih inspektora osim sedmorice koji su im trenutno na raspolaganju, ali razmišljaju kako da ih obuče za sređivanje pravnih pojedinosti koje su po novom zakonu takođe pale na inspektore.

– Čukarica je velika opština u kojoj su, na primer, i Banovo brdo i Rušanj, i urbane i ruralne sredine. Inspektori se moraju snalaziti u slučajevima specifičnim za razna područja i znati kako da pravno oblikuju prijave. Oni su to i ranije činili pošto nemamo dovoljno pravnika u službi, dok ih je sada zakon zadužio i za još više pravnog materijala. Zato im spremamo matrice za tipične vrste slučajeva kako bi lakše radili – kaže Branko Radoman, rukovodilac odeljenja za građevinsku inspekciju i izvršenje opštine Čukarica.

Preciziranje pojedinih obaveza lokalnih samouprava ostalo je na Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, koje će prvi od nekoliko očekivanih podzakonskih akata doneti sredinom oktobra. Jedna od nedoumica opština na koju će tada biti poznat odgovor jeste i da li će priliku za legalizaciju imati objekti koji su započeti ili samo oni koji su završeni do 11. septembra, dana kada je zakon stupio na snagu.

– Zatekli smo nekoliko objekata na kojima su radovi počeli uoči donošenja zakona, a njihovi vlasnici podneli su zahtev za legalizaciju odmah pošto je on usvojen. Nismo sigurni šta sa njima treba da radimo – rekao je Radoman.

Zakon predviđa legalizaciju objekata sagrađenih do 11. septembra, napominje Lekovićeva. Da bi se smatralo završenim, zdanje mora da ima krov, prozore, vrata i instalacije, tumači ona, što potvrđuju i u ministarstvu.

Pitanje za državu je i da li će onda legalizacija biti uskraćena vlasnicima započetih objekata koji su poštovali zabranu radova i zbog toga nisu stigli da postave krov, dok je njihov komšija, ne obazirući se na rešenja inspektora, nastavio da gradi i završio kuću u roku. U ministarstvu kažu da još razmišljaju o tome ali da su skloni da građevinsku dozvolu izdaju i takvim objektima.

Autori: V. V. – D. M.
Izvor: Politika
Zahvalnici: nojfert

08 apr 2010 22:51 Odg: Legalizacija #928

 • Branko
 • VAN MREŽE
 • Kapiten
 • Poruka: 503
 • Karma: 50
Dobroooooooooooooooooooo breeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ljudi, a i zene

koliko kosta legalizacija ?


Na ovo vrlo lako i jednostavno pitanje niko, ama bas niko
pa i sam Niko
ne odgovori

Aj da pitamo g-in-a Jolovica

care, care , kolko ima sati
pardon
kolko kosta legalizacija ?????????????????????????????
Zahvalnici: nojfert

09 apr 2010 00:07 Odg: Legalizacija #930

Е, мој Бранко, џаба твоје добре намере...
Ђиха, ђиха четир ноге!
И сам се, као и ти питам имају ли ови наши дични посленици и они са А, ја л' жену, ја л' ђевојку и закључујем да јок! Јербо да имају не би ваљда нас ђихали!
 • Strana
 • 1
Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015