Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
 • Страна
 • 1

ТЕМА: Легализација

17 нов 2009 23:30 Легализација #181

 • Бранко
Ајде и да отворимо и ово питање
Ево ста писе на прессонлине :

Краћи пут до легализације

Власници сада могу да легализују куће у само неколико корака и са свега неколико докумената. Неопходан доказ о праву својине, геодетски снимак на копији плана парцеле, технички извештај о стању објекта и његове фотографије


Ступањем на снагу новог Закона о планирању и изградњи 11. новембра, легализација бесправно саграђених објеката знатно је олакшана. Власници сада могу да легализују објекте у само неколико корака и са свега неколико докумената. Најскупља ставка за сакупљање потребних папира је накнада за грађевинско земљиште која је, у зависности од зоне у којој се објекат налази, од 8.424 до 29.484 динара по квадратном метру.

Званична процедура легализације објекта почиње оног момента када власник поднесе захтев надлежној установи, а то су општина на којој се налази објекат или, уколико је он већи од 800 квадратних метара, Секретаријат за урбанизам. Одмах након тога предаје се доказ о праву својине или закупа грађевинског земљишта.
2 антрфиле велики

СТАНОВИ МОГУ ПОСЕБНО

Када су у питању стамбене зграде, пословни и производни објекти, неопходно је прибавити још неколико докумената. За ове објекте потребно је прибавити и записник о обављеном вештачењу о испуњености услова за употребу објекта. Такође, потребан је и приказ бруто развијене грађевинске површине израђен од стране другог лиценцираног привредног друштва. Треба напоменути да захтев може поднети и сваки власник посебног физичког дела објекта, односно стана.

- Доказ о праву својине је правни основ за легализацију и најбитнији документ у целом поступку без кога се не може. Овај доказ углавном и представља највећи проблем при легализацији, јер уколико постоје проблеми у власничким односима, цео случај пропада - објашњава члан општинског већа Врачара Владимир Медаковић.

Доказ о праву својине

Он је навео да се доказ о праву својине или закупа земљишта добија у Републичком геодетском заводу, у служби за катастар непокретности, али да може да се добије и у суду. Како су навели у РГЗ-у, цена овог документа зависи од броја страница, а за прве четири се наплаћује 550 динара, док су сваке наредне две странице још по 170 динара.

Следећи потребан документ је геодетски снимак на копији плана парцеле који треба да уради неки лиценцирани геодетски биро.

- У питању је снимак самог објекта, као и парцеле на којој се налази и та услуга кошта око 10.000 динара - навели су у једном београдском геодетском бироу.
3

ЦЕНЕ ПО ЗОНАМА

Зона Цена по квадрату

Екстра зона 29.484

И 21.060

ИИ 18.252

ИИИ 15.444

ИВ 11.232

В 8.424

*цене су у динарима

Након тога, потребно је прибавити технички извештај о стању објекта, као и о инсталацијама, инфраструктурној мрежи и његовом спољном уређењу. Технички извештај треба да напише службеник који је посебно обучен и лиценциран за тај посао. Цена овог извештаја за кућу од око 100 квадратних метара је од 46.000 динара до 92.000 динара. Потребно је уплатити и административну таксу у банци или пошти, а њена цена је око 300 динара.

Фотографија објекта је нешто чега у старом закону није било, а према новом мора да се приложи уз осталу документацију.

- Објекат мора да буде сликан са све четири стране, а може да их направи и сам власник, при том оне могу бити и црно-беле - казао је Медаковић.

Он је истакао да је то све што је потребно како би се добило одобрење за легализацију објекта, која ступа на снагу оног момента када власник уплати накнаду за уређење земљишта и донесе потврду у општину или Секретаријат за урбанизам (зависно где је поднео захтев).

- Након што се донесе позитиван закључак о легализацији објекта на основу свих предатих докумената, власник треба у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу да уплати накнаду за коришћење земљишта и са том потврдом може да легализује објекат - казао је Медаковић.

Цене по зонама

Цена накнаде за грађевинско земљиште обрачунава се по квадратном метру објекта, као и по градској зони на којој се објекат налази. Како је истакнуто на сајту Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, цене су од 8.424 динара по квадратном метру за Пету зону до 29.484 динара за Екстра зону.
4

ЛЕГАЛИЗАЦИЈА У КОРАЦИМА

Документ - Где га прибавити - ЦенаДоказ о праву својине РГЗ - катастар непокретности- око 1.500

Геодетски снимак - Лиценцирани геодетски биро - око 10.000

Технички извештај - Обучен и лиценциран службеник - око 50.000

Административна такса - Банка или пошта - око 300

Слике објекта - Самостално - око 100

Уплата накнаде за коришћење земљишта -Дирекција - зависи од Зоне

*цене су у динарима за објекат од 100 квадрата, средња цена

Слична је процедура и за легализацију стана, док за стамбене и пословне зграде власник мора да приложи и доказ да има право својине над тим објектом, као и да је испунио све услове за употребу. За тај посао биће задужена комисија за технички преглед.

Власници бесправно изграђених објеката који су поднели пријаве у складу са раније важећим законом, у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог закона, односно од 11. новембра, достављају доказе прописане новим законом за легализацију. Ако је у поступку поднет пројекат изведеног објекта, не подноси се технички извештај о стању објекта, инсталација, инфраструктурне мреже и спољњег уређења.

17 нов 2009 23:37 Одг: Легализација #182

 • Бранко
Био сам у дирекцији и питао колико ме костају комуналије - 91.200,00 дин ( 80 м2 ми је куца )

Е сад да саберем са оним од одозго :

1.500,00 + 10.000,00 + 50.000,00 + 300,00 + 100,00 + 91.200,00 = 153.100,00 дин.

кад то претворим у фину валуту звану евро ( еуро ) :

153.100,00 / 94,00 = 1.630,00 еура (евра)

У то име , ЗИВЕЛИ !
Последња измена: 17 нов 2009 23:38 Написао: .

18 нов 2009 00:02 Одг: Легализација #183

 • Бранко
Нови Правилник о легализацији објеката у Србији
Среда, 11. новембар 2009.
Штампај E-mail
НекретнинеЛегализација кућа и станова до 100 квадратних метара коштаће 60 одсто јефтиније него што је првобитно било планирано, најавио је министар просторног планирања Оливер Дулић * Потребна документа за легализацију куће или стана * Који објекти не могу да добију дозволу?

Према Правилнику ресорног министарства, грађани периферних београдских насеља за легализацију куће од 100 квадрата мораће тако да плате око 2.600 евра, уместо 6.600.

- На пример, цена легализације у зони 4, на ободу Београда, којој припадају насеља Алтина, Плави хоризонти и Миријево и где има највише бесправних објеката, биће знатно снижена, са око 6.166 на 2.466 динара по квадратном метру. То значи да ће објекат од 60 до 70 метара квадратних моћи да се легализује за 150.000 до 200.000 динара - истакао је Дулић.

Он је оценио да је очекивани рок за легализацију у Србији две године и да од легализације очекује приходе између 300 и 400 милиона евра. Према ранијим проценама надлежних, у Србији има укупно око милион нелегализованих објеката. Дулић је казао и да грађани који су раније поднели захтев за легализацију не морају поново да га подносе.

Помоћник министра Небојша Јањић објашњава за Пресс да је цена легализације накнада коју грађани плаћају за уређење грађевинског земљишта. Ова накнада плаћа се по квадрату простора, а не по квадрату земљишта.

- Висину накнаде за грађевинско земљиште одређује свака општина појединачно, тако да се она разликује од општине до општине. У Београду је ова накнада утврђена по зонама, и највећа је у екстра зони, а најмања у четвртој зони, на периферији. Правилник које је донело министарство прописује да се ова накнада у глобалу смањује за 60 одсто и да то морају да поштују све општине у Србији - каже Јањић.

Он истиче да ће висину накнаде, односно цену легализације, за стамбене објекте веће од 100 квадрата одређивати локалне самоуправе.


Повољни кредити

Правилник о легализацији објеката, који ће ступити на снагу осам дана од дана објављивања у „Службеном гласнику", предвиђа и рок за достављање доказа о плаћеној накнади за поступак легализације, који износи 60 дана од дана добијања обавештења о могућности легализације. Правилником је предвиђено и издавање грађевинске дозволе у року од 15 дана од дана достављања уредне документације, а општине имају обавезу да до 11. децембра Министарству животне средине и просторног планирања доставе списак свих нелегално изграђених објеката на њиховим територијама.

Министар Дулић је рекао да постоје пријаве о новој divљој градњи у Србији, али да су новим законом пооштрене казне и дата шира овлашћења инспекцијама у погледу спречавања такве градње. Он је позвао све да спрече divљу градњу и подсетио да грађани имају могућност да легализују објекат по повољним ценама, добију повољне кредите за легализацију, и да за такав поступак подносе мање документације него до сада.

Потребна документа за легализацију куће или стана

* Доказ о праву својине
* Фотографија куће/стана
* Технички извештај о стању објекта
* Доказ о уплати административне таксе
* Захтев за накнадно издавање грађевинске дозволе
* Доказ да је плаћена накнада за уређење земљишта


Дозволу неће моћи да добију објекти:

* изграђени на земљишту неповољном за грађење, клизиштима, мочварном тлу и слично
* изграђени од материјала који не обезбеђује трајност и сигурност објекта
* направљени на јавним површинама планираним за изградњу јавних објеката
* изграђени у зони заштите природног или културног добра
* изграђени са наменом која је у супротности са претежном наменом у тој зони
* непрописно удаљени од суседног објекта
* направљени тако да је висина објекта већа од прописане мере

извор:

www.yu-build.rs/index.php/200911118294/N...bjekata-у-Србији.хтм

18 нов 2009 00:07 Одг: Легализација #184

 • Бранко
У Лозници најнижа накнада за легализацију
четвртак, 05. новембар 2009.
Штампај E-mail
НекретнинеНовим правилником о легализацији у Лозници власници бесправно подигнутих кућа површине до 100 метара квадратних, уз предвиђени попуст од 60 одсто, плаћаће накнаду за легализацију од 17.720 до 40.000 динара.
У Градском одељењу за планирање и изградњу кажу да је подручје Лознице подељено на четири грађевинске зоне, од којих је најнижа накнада у четвртој зони, која за објекте те површине тренутно кошта 44.300 динара, а највиша у првој зони - 100.000 динара.

Од ступања на снагу новог Закона о планирању и изградњи, у Лозници је поднето 25 захтева за легализацију. У претходних шест година поднето је 1.947 захтева, од чега је легализовано 989 бесправно подигнутих објеката. На почетку акције легализације, маја 2003. године, на подручју Лознице било је око 8.000 бесправно подигнутих објеката.

Министарство за животну средину и просторно планирање 23. октобра донело је правилник који омогућује попуст од 60 одсто за легализовање бесправно подигнутих стамбених објеката до 100 метара квадратних. За легализацију ће уз захтев бити потребно приложити доказ о праву својине, фотографију и технички извештај објекта, као и потврде о уплати накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и административне таксе.

Извор: Данас

18 нов 2009 00:08 Одг: Легализација #185

 • Бранко
Банке кредитирају легализацију
Понедељак, 26. октобар 2009.
Штампај E-mail
НекретнинеЗа сада је само једна банка дефинисала услове кредитирања грађана који треба да легализују објекте. Неће бити потребна пренамена земљишта. Министарство за заштиту животне средине приводи крају преговоре са комерцијалним банкама о повољним кредитима за грађане који треба да легализују своје нелегално подигнуте објекте. “Прокредит” банка је прва ушла у овај програм и у тој банци кажу да ће услови бити повољни.


И пре него што је почела наплата, легализација нелегално изграђених објеката постала је ноћна мора за власнике скоро милион нелегално подигнутих објеката широм земље.

Да све не буде тако црно потрудиће се Министарство за заштиту животне средине и просторно планирање, које са комерцијалним банкама покушава да договори услове за повољно кредитирање грађана за поступак легализације.

Помоћница министра Александра Дамњановић Петровић каже да ће министарство дати све од себе да се банке што пре укључе у програм и помогну у решавању овог тешког питања.

“Пошто смо ми најавили да ће легализација бити масовна, да бисмо омогућили ту масовност једна од ствари јесте управо и покушај да се омогуће ти повољни кредити за легализацију”, каже она.

“За сада, колико ми имамо сазнање, ‘Про кредит’ банка је изашла са својим неким појединачним условима и тај поступак је већ у току, а ми ћемо се трудити да цео овај посао окончамо у неком врло кратком року”, наводи Дамјановић-Петровићева.

И док већина комерцијалних банака још није дефинисала услове под којима ће грађанима одобравати кредите, Гордана Недељковић из “Прокредит” банке каже да ће у тој банци услови бити прилагођени како у превеликој мери не би оптеретили ни кућни ни пословни буџет власника, а месечна камата биће од 1,5 до 2 одсто.

"За износ од 200 000 динара - што је трошак легализације за подручје Београда зона 4: Миријево, Плави Хоризонти, Алтина - за тај износ рата је око 5.700 динара”, каже Недељковићева.

Власници већих објеката имаће право и на дужу отплату.

"За неке веће, посебно пословне објекте, трошкови легализације могу бити и до 10 000 евра и у том случају ће бити одобравани индексирани кредити, а рокови отплате иду и до 10 година. Рата ће износити 190 евра", објашњава Недељковићева.

Кредите са роковима отплате до пет година, “Прокредит” банка ће одобравати без жираната, без депозита и без учешћа, а грађани ће од докумената морати да донесу потврду да је захтев за легализацију поднет и личну карту.

Целу акцију у великој мери ће олакшати то што неће бити неопходно да се изврши пренамена пољопривредног у грађевинско земљиште, тако да неће бити трошка по том основу, објашњаваја Александра Дамњановић-Петровић

“Цео поступак легализације је уствари једна амнестија за грађен који нису градили своје објекте у складу са законом. Цео део закона јесте један мали лекс специјалис у односу на важећи закон, тако да у поступцима легализације, у договору са Министарством пољопривреде, неће бити наплаћивана накнада за пренамену”, каже она.

У надлежном Министарству кажу и да ће власници станова и зграда већих од 100 квадрата моћи да легализују своје власништво, а и у тим случајевима ће важити попуст од 60 одсто у односу на постојећу цену за легализацију.

Довољно је да само један од власника у згради поднесе захтев локалној грађевинској дирекцији.

Извор: Б92

18 нов 2009 00:11 Одг: Легализација #186

 • Бранко
Упутство градоначелника – упозорење за грађевинске инспекторе
Уторак, 29. септембар 2009.
Штампај E-mail
ГрађевинарствоУ општинама обећавају да ће дати све од себе да им опет не промакне 450.000 divљих објеката колико постоји у Београду, али напомињу да имају мало људи и да још чекају појашњења министарства како спроводити закон у специфичним случајевима.
Градоначелниково упутство, које прописује како и у којим роковима треба поступати са divљим објектима, не садржи новине које нису већ предвиђене новим законом о планирању и изградњи, али је додатно упозорење грађевинским инспекторима којима је у последњих петнаестак година промакло чак 450.000 нелегалних здања. Недавни допис општинским и градским грађевинским инспекторима јасна је порука градске власти да ће учинити све како би било испуњено обећање државе да је ово последњи закон о легализацији, после којег неће бити продужетка рокова и нових шанси за градитеље без дозвола.

У општинама кажу да су спремни да преузму напор који им намеће одлучност власти да се заустави divља градња. Али грађевинских инспектора има мало, нарочито с обзиром на величину територије коју, према упутству градоначелника, морају да обиђу најмање четири пута. За разјашњење појединости закона чекају састанак са министарством, који ће вероватно бити организован предстојећег месеца.

Као што у градској управи размишљају о формирању посебног одељења за легализацију, општина Звездара се припрема да оснује сопствено одељење које би искључиво обрађивало захтеве за озакоњење и убрзало решавање предмета, којих има већ 15.000, а очекују се и нови.

– До сада је о легализацији одлучивало одељење за грађевинске послове, које је морало да брине и о другим пословима. Будући да је захтева много, прерасподелићемо кадрове тако да добијемо ново одељење чији ће једини ангажман бити прихватање и одбијање пријава за легализацију. Неке од наших правника можемо да задужимо само за тај посао, али и даље ћемо имати свега шест грађевинских инспектора, од којих сваки већ три године има своју територију и редовно је обилази. Не знамо да ли ће они моћи да стигну свуда у роковима које прописују закон и упутство. Ако буде потребе, можда ћемо запослити још инспектора – рекла је Марија Лековић, члан општинског већа.

У општини Чукарица за сада не разматрају упошљавање нових инспектора осим седморице који су им тренутно на располагању, али размишљају како да их обуче за сређивање правних појединости које су по новом закону такође пале на инспекторе.

– Чукарица је велика општина у којој су, на пример, и Баново брдо и Рушањ, и урбане и руралне средине. Инспектори се морају сналазити у случајевима специфичним за разна подручја и знати како да правно обликују пријаве. Они су то и раније чинили пошто немамо довољно правника у служби, док их је сада закон задужио и за још више правног материјала. Зато им спремамо матрице за типичне врсте случајева како би лакше радили – каже Бранко Радоман, руководилац одељења за грађевинску инспекцију и извршење општине Чукарица.

Прецизирање појединих обавеза локалних самоуправа остало је на Министарству животне средине и просторног планирања, које ће први од неколико очекиваних подзаконских аката донети средином октобра. Једна од недоумица општина на коју ће тада бити познат одговор јесте и да ли ће прилику за легализацију имати објекти који су започети или само они који су завршени до 11. септембра, дана када је закон ступио на снагу.

– Затекли смо неколико објеката на којима су радови почели уочи доношења закона, а њихови власници поднели су захтев за легализацију одмах пошто је он усвојен. Нисмо сигурни шта са њима треба да радимо – рекао је Радоман.

Закон предвиђа легализацију објеката саграђених до 11. септембра, напомиње Лековићева. Да би се сматрало завршеним, здање мора да има кров, прозоре, врата и инсталације, тумачи она, што потврђују и у министарству.

Питање за државу је и да ли ће онда легализација бити ускраћена власницима започетих објеката који су поштовали забрану радова и због тога нису стигли да поставе кров, док је њихов комшија, не обазирући се на решења инспектора, наставио да гради и завршио кућу у року. У министарству кажу да још размишљају о томе али да су склони да грађевинску дозволу издају и таквим објектима.

Аутори: В. В. – Д. М.
Извор: Политика

08 апр 2010 09:51 Одг: Легализација #928

 • Бранко
Доброооооооооооооооооооо брееееееееееееееееееееееееееееееее
људи, а и зене

колико коста легализација ?


На ово врло лако и једноставно питање нико, ама бас нико
па и сам Нико
не одговори

Ај да питамо г-ин-а Јоловица

царе, царе , колко има сати
пардон
колко коста легализација ?????????????????????????????

08 апр 2010 11:07 Одг: Легализација #930

 • Загор Те Неј
Е, мој Бранко, џаба твоје добре намере...
Ђиха, ђиха четир ноге!
И сам се, као и ти питам имају ли ови наши дични посленици и они са А, ја л' жену, ја л' ђевојку и закључујем да јок! Јербо да имају не би ваљда нас ђихали!
 • Страна
 • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018