Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: “СМАЊИМО ОТПАД ЗАЈЕДНО - НОВИ КОРАК БЛИЖЕ ЕВРОПИ”

28 мај 2012 20:59 “СМАЊИМО ОТПАД ЗАЈЕДНО - НОВИ КОРАК БЛИЖЕ ЕВРОПИ” #4367

  • Раде Јовичић
Поштовани суграђани!

Као одговорни људи који размишљају о будућности, у прилици смо да вам представимо пројекат: “СМАЊИМО ОТПАД ЗАЈЕДНО - НОВИ КОРАК БЛИЖЕ ЕВРОПИ”, који финансира Европска унија.
Овај пројекат има за циљ да унапреди управљање комуналним отпадом у нашој општини и да промовише предходно раздвајање отпада (сепарацију) на месту настајања. Овај метод се одавно примењује у свету као једино прихватљив у смислу заштите животне средине, одрживог развоја и очувања природних богатстава.
Наравно, ништа од овога не можемо остварити без ваше помоћи, зато што свака прича о комуналном отпаду почиње у сваком домаћинству.
Сви желимо исто: чистију средину, очувану природу, бољи и здравији живот за генерације које долазе, и то је довољно добар разлог да „СМАЊИМО ОТПАД ЗАЈЕДНО“.
ШТА ЈЕ СЕПАРАЦИЈА ОТПАДА?
Сепарација (од латинске речи: сепаратио=одвајање, раздвајање) представља метод у поступању са отпадом, при чему се врши раздвајање отпадних материја по пореклу, врсти материјала или другим својствима.
За нас је сада значајно примарно раздвајање отпада које се врши на месту настанка отпада: у домаћинству, дворишту, школи, канцеларији, продавници, фабрици...
ЗА ПОЧЕТАК...
Свим грађанима који су обухваћени сепарацијом отпада, од стране радника ЈКП „Зелен“ биће подељене кесе у жутој и плавој боји.
Кесе у ПЛАВОЈ боји служе за одлагање ПАПИРА.
Кесе у ЖУТОЈ боји служе за одлагање ПЕТ амбалаже.
Молимо Вас да у свом домаћинству раздвојите папир, картон, штампу, часописе и сл. Тако сложено одлагати у плаве кесе.
Исто тако, све пластичне боце од сокова, воде и сл., као и лименке на којима има знак да се та амбалажа рециклира (то је ПЕТ амбалажа) одлажите у жуте кесе. Пожељно је да боце предходно сабијете, односно истиснете ваздух из њих и онда их поново затворите. Тако се добија више места у кесама за прикупљање,
Признаћете, није тешко и не одузима много времена. Ако се придржавате нашег предлога приметићете убрзо да се ваш суд за одлагање осталог комуналног отпада много спорије пуни...
ЈКП Зелен ће почети прикупљање папира и ПЕТ амбалаже (плаве и жуте кесе), од 15. маја 2012. године, за почетак прва зона и то сваког уторка.
Молимо вас да кесе са прикупљеним папиром и ПЕТ амбалажом остављате поред ваше канте за комунални отад сваког понедељка увече.

И НАРАВНО
МОЛИМО ВАС ДА НЕ БАЦАТЕ ДРУГЕ ВРСТЕ ОТПАДА У ОЗНАЧЕНЕ КЕСЕ.
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018