Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме

Профил за Јеца Тузибаба (Јеца Тузибаба)

 • ВАН МРЕЖЕ
 • Регистеред
 • Ранг: Пролазник
 • Датум регистрације: 13 авг 2012
 • Временска зона: ГМТ +2:00
 • Локално време: 11:34
 • Порука: 6
 • Преглед профила: 716
 • Карма: 0
 • Место: Непознато
 • Пол: Женско
 • Рођендан: непознато

Потпис

Поруке

Поруке

емо
7. недеља

Љиља написа:
"Данас изгубих стрпљење и приупитах инспектора о чему се ради. Од њега сазнадох да градитељи имају дозволе, чак и то да на градилишту постоје табле са обавезним подацима."

Е, хвала ти Љиљо, где чула и нечула. Сад си ми отворила очи (ово није цинизам). Отишла сам и заиста видела таблу на полусрушеном свињцу где пише ко је инвеститор и бројеве (висе њих !!) од тзв. "ОДОБРЕЊА ЗА ИЗВОДЈЕЊЕ РАДОВА" (ваљда сам се исправно изразила). Значи ипак није ГРАЂЕВИНСКА ДОЗВОЛА него ово прво (неко ће рећи “није шија, него врат”). Е, па није !

Наташа и теби хвала што си се јавила и сведочила (успут “бинго” за локалитет) да инвеститори имају све потребне дозволе. Само бих те замолила да ти онај ко ти је то рекао и покаже исте, а ти си паметна па ћеш знати да видиш шта се дозвољава.

Тај назив (одобрење за изводјење радова) ме је веома заинтригирало па сам се опет бацила на закон и нашла да се то одобрење за изводјење радова издаје уместо ГРАДЈЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ само у одредјеним слуцајевима, медју којима су:
1. радови на инвестиционом одржавању објеката (што ово није – то вам је када кречите и одржавате објекат, тако су ми објаснили)
2. реконструкција, адаптација, санација (што ово није, јер се гради нови објекат, много већих димензија)
3. промена намене без и са изводјењем градјевинских радова (сто ово није, јер се гради нови објекат)
и јос неких других радова, који су смесни, ако би се подвели под ову изградјњу.

Такође,у закону сам нашла и пропис како се поставља табла пре почетка извођења радова и на њој треба да стоји број ГРАДЈЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ! Не помиње се обавеза за ово ОДОБРЕЊЕ ЗА ИЗВОДЈЕЊЕ РАДОВА.

Да ли почињете да капирате шта се овде дешава? Љиљо, отворила си ми очи.

Уместо пластичне шатре која је била некаква башта (покривена пластичним кровом и затворена провидном церадом (!!) и имала неку јадну површину од 15-20 м2, сада је никао ЗИДАНИ објекат који је 3-4 пута већи од првобитног пластеника.

Да ли ово инспектор може оправдати као „изводјење радова“, а не као „изградњу“?

Шта ја мислим? Да су следећи људи укључени у ову „ујдурму“:
1. разни општински „саветници“ који су саветовали власнике шта да траже (чим има 3 одобрења на табли, вероватно је направљена нека „врћевина“, али каква, то нико не говори, нити ја за сада могу да схватим)
2. исти „саветници“ који су вероватно направили и потписали та одобрења за изводјење нама непознатих радова (шта пише у њима треба неко да провери)
3. инспектор који је прихватио да је изградња 60-80 м2 исто што и санација,реконструкција или којекаква друга „ација“ (нисам имала снаге да гледам шта која значи), па је вероватно само наложио да се стави табла и зажмурео на једно око, чекајући „док се Власи не сете“ и да се све доведе пред свршен чин“
4. извођач радова (нисам запамтила ко је, али небитно) који изводи радове сигурно мимо било чега што је одобрено
5. власти садашње су вероватно индоктриниране од стране тумача и саветника и не могу да им уђу у траг, тако да их треба за сада изоставити са списка, али ако читају ово, па добро људи, где су вам очи!!

Има још једна ствар која је овде недопустива, а то је удаљеност објекта од наше међе, и зграде. Звала сам телефоном урбанисту и човек ми лепо рече да су минималне удаљености од међе 1,5 м и 4 м до објекта са друге стране. Има ли оволико инспекторе? Ко је нас питао? И ко је ово одобрио?

Овакав начин ме подсети на стару судску праксу када „нечисти“ адвокати пре рочишта припреме и супротног адвоката и полицајца и тужиоца и судију, тако да „сложна браћа“ удружена у заједничку интересну групацију ојаде појединца. Овде смо сви ми, као заједница, ојађени. Треба само идентификовати ко је у овој ситуацији „нечисти адвокат“, „тужилац“, „судија“ и „полицајац“.

И на крају, мислим да на табли не пише ко је пројектант, али пошто се наш саучесник „сањајдонацију“ Бранко пријавио да је он прчкао некакве пројекте, био би ред да му се име стави на свињац, са осталима, што да не буде комплетна с...... Или Бранко, несрећо једна, признај какве си пројекте правио (немој опет качити хотеле по Црном мору и штале са Златибора) и позивати се на закон о доступности информација. Ти си наш инсајдер, кад нико неће да се јави од „ненадлежних“.

Организовани градјевински криминал се наставља. А ми и даље ћутимо.


ДИВЉА ГРАДЊА
Категорија: Уредјење града
емо
2. месец (први је прошао)

Резиме за први месец:

• У центру града запоциње divља, бесправна, или како год да је назовете, али градња која није одобрена
• Сви цуте, нико ништа не предузима (цак се и Телетабис уцутао)
• Објекат се окровљава, застакљује, градилиште се не пломбира од стране, како то господин Телетабис лепо реце, „ненадлежне инспекције“
• Шта помислити? Дебели образи? Дубоки џепови?
• Закљуцак: ништа ново нам неце донети нови законобранитељи...изгледа...ма колико то оцекивали неки. Земљо Србијо !
• муцнина, муцнина


ДИВЉА ГРАДЊА
Категорија: Уредјење града
емо
Недеља[ 4

Ста је? Мислили сте на одмору сам? Е, па ако ви одмарате и спавате, могу и ја, али неко мора дрзати и оци отворене. Има ту људи који ме обавеставају ста се ради, то јест не ради.

Нико ниста и даље не реагује због разних повреда закона? А треба ло би, зар не? Или сте мозда огуглали на овакве ствари, па и не оцекујете ниста?

Оцекујете да це некоме да се тресу гаце? Цутите и цекате. Да опет некога тузакам, прозивам, изазивам?

Е, па за овај пут цу вам дати мало слова закона, па да процитате ста ко треба да ради (а ста ко не треба), па на основу тога закљуците ста је ко урадио а ста није.

Ево ста казе ЗАКОН:

8. Регистар инвеститора
Цлан 8.
Регистар инвеститора представља јавну евиденцију о свим располозивим подацима о физицком или правном лицу као инвеститору и доступан је у седисту јединице локалне самоуправе, као и у електронском облику путем интернета.
Регистар инвеститора воде јединице локалне самоуправе.

КОМЕНТАР: На интернет страници локалне управе нема регистра инвеститора, самим тим регистар НИЈЕ доступан у електронском облику (а ко треба да га води, писе горе).

4. Права и дузности градјевинског инспектора
Цлан 175.
Градјевински инспектор у врсењу инспекцијског надзора има право и дузност да проверава да ли:
1) привредно друство, односно друго правно лице или предузетник које гради објекат, односно лице које врси струцни надзор, односно лица која обављају поједине послове на пројектовању или градјењу објеката, испуњавају прописане услове;
2) је за објекат који се гради, односно за изводјење радова издата градјевинска дозвола и поднета пријава о поцетку градјења;
3) је инвеститор закљуцио уговор о градјењу, у складу са овим законом;
4) се објекат гради према техницкој документацији на основу које је издата градјевинска дозвола, односно техницкој документацији на основу које је издато ресење о пријави радова из цлана 145. овог закона;
5) је градилисте обелезено на прописан нацин;
6) изврсени радови, односно материјал, опрема и инсталације који се уградјују одговарају закону и прописаним стандардима, техницким нормативима и нормама квалитета;
7) је изводјац радова предузео мере за безбедност објекта, суседних објеката, саобрацаја, околине и заститу зивотне средине;
8) на објекту који се гради или је изградјен постоје недостаци који угрозавају безбедност његовог корисцења и околине;
9) изводјац радова води градјевински дневник, градјевинску књигу и обезбедјује књигу инспекције на прописани нацин;
10) се у току градјења и корисцења објекта врсе прописана осматрања и одрзавања објекта;
11) је техницки преглед изврсен у складу са законом и прописима донетим на основу закона;
12) је за објекат који се користи издата употребна дозвола;
13) се објекат користи за намену за коју је издата градјевинска, односно употребна дозвола;
14) обавља и друге послове утврдјене законом или прописом донетим на основу закона.
Градјевински инспектор је овласцен да врси надзор над корисцењем објеката и да предузима мере ако утврди да се корисцењем објекта доводе у опасност зивот и здравље људи, безбедност околине, угрозава зивотна средина и ако се ненаменским корисцењем утице на стабилност и сигурност објекта.
У врсењу инспекцијског надзора, градјевински инспектор је овласцен да удје на градилисте и објекте у изградњи, да трази исправе у циљу идентификације лица, да узима изјаве од одговорних лица, фотографисе или сацини видео снимак градилиста или објекта, као и да предузима друге радње везане за инспекцијски надзор, у циљу утврдјивања цињеницног стања.
Градјевински инспектор је дузан да пруза струцну помоц у врсењу поверених послова у области инспекцијског надзора и да даје струцна објасњења и мисљења, као и да непосредно уцествује у врсењу инспекцијског надзора кад је то неопходно.
5. Овласцења градјевинског инспектора
Цлан 176.
У врсењу инспекцијског надзора градјевински инспектор је овласцен да:
1) нареди ресењем уклањање објекта или његовог дела, ако се објекат гради или је његово градјење заврсено без градјевинске дозволе;
2) налози ресењем обуставу радова и одреди рок који не мозе бити дузи од 30 дана за прибављање, односно измену градјевинске дозволе, ако се објекат не гради према градјевинској дозволи, односно главном пројекту, а ако инвеститор у остављеном року не прибави, односно измени градјевинску дозволу, да налози ресењем уклањање објекта, односно његовог дела;
3) налози ресењем обуставу радова, ако инвеститор није закљуцио уговор о градјењу, у складу са овим законом;
4) налози ресењем обуставу радова и одреди рок који не мозе бити дузи од 30 дана за прибављање градјевинске дозволе, ако утврди да је за радове који се изводе на основу ресења из цлана 145. овог закона потребно прибавити градјевинску дозволу, а ако инвеститор у остављеном року не прибави градјевинску дозволу, да налози ресењем уклањање објекта, односно његовог дела;
5) налози ресењем обуставу радова и одреди рок који не мозе бити дузи од 30 дана за прибављање, односно измену градјевинске дозволе, ако изградјени темељи нису ускладјени са главним пројектом, а ако инвеститор у остављеном року не прибави градјевинску дозволу, да налози ресењем уклањање изградјених темеља;
6) налози ресењем уклањање објекта, односно његовог дела ако је настављено градјење, односно изводјење радова и после доносења ресења о обустави радова;

7) налози ресењем уклањање привременог објекта из цлана 147. овог закона протеком прописаног рока;
8) налози ресењем инвеститору, односно власнику објекта забрану даљег уклањања објекта, односно његовог дела, ако се објекат или његов део уклања без ресења о дозволи уклањања објекта, односно његовог дела;
9) налози ресењем обуставу радова, ако инвеститор није ресењем одредио струцни надзор, у складу са овим законом;
10) нареди спроводјење других мера, у складу са овим законом.
Ресење о уклањању објекта, односно његовог дела односи се и на делове објекта који нису описани у ресењу о русењу, а настали су након састављања забелезбе и цине једну градјевинску целину.
........
Цлан 181.
Кад градјевински инспектор у врсењу инспекцијског надзора утврди да се објекат гради, односно изводе припремни радови без градјевинске дозволе, поред мера прописаних овим законом, наредице ресењем без одлагања и затварање градилиста.
Ресење из става 1. овог цлана изврсно је даном доносења.
Мера из става 1. овог цлана спроводи се стављањем слузбеног знака „затворено градилисте”, пецацењем градјевинских масина и прибијањем копије ресења из става 1. овог цлана на видном месту.
Један примерак изврсног ресења којим се наредјује затварање градилиста, градјевински инспектор доставља надлезној полицијској управи, која це по потреби прузити полицијску помоц ради омогуцавања спроводјења изврсења тог ресења.

........
Цлан 183.
Ресење о уклањању објекта, односно његовог дела, градјевински инспектор доноси у слуцајевима прописаним овим законом.
Ресењем из става 1. овог цлана одредјује се рок у коме је инвеститор дузан уклонити објекат или његов део.
Ресењем из става 1. овог цлана градјевински инспектор одредјује да ли је пре уклањања објекта, односно дела објекта потребно урадити пројекат русења, као и нацин изврсења путем друге особе у слуцају да инвеститор то сам није уцинио у року одредјеном ресењем о уклањању.
Изузетно, градјевински инспектор, у слуцајевима из става 1. овог цлана неце донети ресење о уклањању објекта, односно његовог дела (потпорни зидови, претварање таванског простора у стамбени, отварање портала на фасади и сл.), ако би тим уклањањем настала опасност по зивот и здравље људи или суседне објекте или сам објекат, вец це инвеститору ресењем налозити врацање у првобитно стање, у складу са овим законом.

КОМЕНТАР: није потребан, само процитајте ста ко треба да уради, па процените да ли је или није.

Сматра ли се ико одговорним да нас извести ста се десава по овом питању?
ДИВЉА ГРАДЊА
Категорија: Уредјење града
емо
Недеља 3.

Објекат се окрови. Нико ниста не реагује!?!

Да ли је ово могуце?

Овде несто заиста рузно мирисе.

Цим се самопрокламовани салвахијански портпарол висе не јавља да брани "divљаке" и цим "птица ругалица" не сме да закаци "свој пројекат" (јер не одговара ономе сто је направљено), то озбиљно говори да ту нису циста посла.

До сада сам цутала и нисам помињала имена, али оставицу јос недељу дана за интервенцију надлезних, па цу поменути и имена, а мозда и у нека мало буцнија гласила дати цланак.

До тада, одговорна опстинска екипа, коју сам слуцајно видела да у сред бела дана седе у кафицу јуце и испијају несто зестоко, мозе да се крије у хладовини, а онда...
ДИВЉА ГРАДЊА
Категорија: Уредјење града
емо
И ? Ста би?
Нико ниста не зна?
Салвахијански самопрокламовани портпарол се уцутао.
А птица ругалица....
Е од њега сам оцекивала да це окацити неки "пригодан" спот са занимљивим актерима (нпр. носорог и зебра у цудној пози).
Кад вец ниси закацио ниста тако "озбиљно", подели са нама то сто си пројектовао, да видимо какав си пројектант. Стави неки део пројекта да видимо да ли је то - то.
ДИВЉА ГРАДЊА
Категорија: Уредјење града
емо
Данас је поцела divља градња у центру града. Испред носа локалне инспекције, тацније испод прозора (како сам сазнала, инспектор станује у згради испод цијег се прозора запоциње градња).
Локални кафиц запицње изградњу у понедељак, пре подне, у радно време.
Да видимо време реаговања инспекције и власти.
Да видимо да ли це се градња обуставити, несто срусити, или наставити (и са каквим фабулозним објасњенима).
Да видимо да ли це пасти која кривицна пријава.
Време реакције поциње САД !


ПС Ако нису приметили или цули, нека их неко обавести.
ДИВЉА ГРАДЊА
Категорија: Уредјење града
Хвала

Примљене захвалнице

Нема порука

Послане захвалнице

Нема порука
Општина Ариље - Званична интернет презентација.  © 2005 - 2018