Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Коштана на сцени Соколског дома
Коштана на сцени Соколског дома
Актуелности - Вести


Ученици Основне школе „Стеван Чоловић“ заједно са ученицима Средње школе „Свети Ахилије“, у сарадњи са професорима српског језика Сањом Перовић и Јеленом Коризмом, интензивно раде припремајући се на пробама за извођење Коштане. Ово је озбиљан подухват, који су преузели на себе, а чије ће извођење бити одржано 17. децембра у 19 сати на сцени Соколског дома.

Коштана је једана од најчешће извођених драма на позоришним сценама широм Србије, коју је Бора Станковић написао 1900. године, када је имао 24. године. У њој је оличена снаga драме несрећног живота људи који су спутани патријахалним нормама. Оно што су нам открили на проби је да ће се глумци потудити да кроз ликове дочарају једно старије време и простор који нама није толико близак, као и сав севдах, карасевдах и дерт, због пролазности живота, који је типичан за јужњачки менталитет, односно Врање.
У представи ће поред глумаца, ученика осмог разреда, треће и четврте године Средње школе, наступити хор и фолклор, како би драматизација била потпуна. Извођење Коштане ће и за публику бити нешто ново и друgaчије од оног што смо навикли да гледамо.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018