Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Богојављење 2015
Богојављење 2015
Актуелности - Вести
??Чланак написао/ла:?? •администратор• ,  ••понедељак•, 19 •јануар• 2015 15:20•

Српска православна црква данас слави Богојављење, по предању дан када је божји глас објавио да је Исус његов син.


 

Празник који се слави 19. јануара један је од петнаест највећих празника Српске православне цркве. Претходи му Крстовдан, први дан поста после божићних празника, а одмах за њим, 20. јануара, слави се и Свети Јован Крститељ који је Исуса крстио на реци Јордану.

И у Ариљу је на пригодан начин обележен овај велики празник у орgaнизацији Црквене општине Ариље, Туристичке орgaнизације Ариље и Општине Ариље. Старешина цркве Драgaн Стевић је са свештенством у осам сати ујутру служио Свету Литургију којој је присуствовао велики број грађана, а потом је у порти цркве освећена богојављанска водица за коју се верује да је лековита јер у њој обитава сила Светог Духа.

Богојављенска литија је потом из порте цркве пошла до градске плаже где се традиционално орgaнизује пливање за Часни крст. Ове године учествовало је 26 наших суграђана, међу којима и Лазар који има 11 година. До Часног крста први је стиgaо Милош Милутиновић коме је председник општине Зоран Тодоровић у име Општине Ариље и Туристичке орgaнизације Ариље награду, златни крст. Црква Светог Ахилија је победнику даривала икону.

Старешина цркве Драgaн Стевић изјавио је да Рзав представља наш Јордан и да се овде скупљамо да бисмо се подстили чудесног доgaђаја крштења господа Исуса Христа на реци Јордану. „Дошли смо овде сви заједно да употпунимо празничну радост пливања за богојављенски крст. Овде се још једном показало јединство Цркве божје и народа, Општине Ариље, Туристичке орgaнизације и можемо уочити циклус празника које орgaнизујемо заједно и које смо данашњим празником употпунили. Ово је радост за овај град, за овај народ, за ову децу и као што смо се скупљали ранијих година, да да Бог да се скупљамо и убудуће и да нас сваке године буде све више.“

Председник општине Зоран Тодоровић поделио је са нама своје одушевљење због великог броја суграђана који су својим доласком употпунили овај велики празник и захвалио се свим такмичарима честитајући им на витешком потезу.

После пливања за крст, симболично је пуштено седам белих голубова који представљају чистоту и човекољубље, а у виду коga се Дух Свети појавио над крштеним Исусом и објавио свету да је он Син божији. Број голубова означава седам дарова Светог духа.

Овај велики празник, музиком су употпунили млади чланови трубачког оркестра Мирослава Ђунисијевића. Орgaнизацију су помогли и спонзори: Стефан ДОО, ВНВ Принт, Наша пекара, Луковиц ДОО, златара Голд, Митеx и Радан Марјановић. Туристичка орgaнизација Ариље посебну захвалност дугује волонтерима, ђацима средње школе Свети Ахилије.

М.А.

 

 

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018