Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Топлана на биомасу - економски исплативо, еколошки пожељно
Топлана на биомасу - економски исплативо, еколошки пожељно
Актуелности - Вести

У сали Скупштине општине Ариље је 21. јануара одржана презентација Студије изводљивости комплетног постројења централног грејања на биомасу, са акцентом искоришћења пољопривредне и шумске биомасе за потребе грејања у нашој општини. Овај састанак је наставак активности започетих 2014. године са намером да се у Ариљу изгради топлана на биоgaс и на тај начин обједини грејање 11 установа и предузећа који су буџетски корисници, док би у другој и трећој фази пројекат био проширен на већи обухват корисника.


Као што је и било планирано у првој фази Пројекта централног грејања, активности општине су биле фокусиране на комплетирање пројектне документације у сарадњи са домаћим и међународним институцијама како би се оствариле уштеде у односу на досадашњи начин грејања, а упоредо са тим од октобра месеца су рађена истаживања, вршене анализе и прорачуни потенцијала пољопривредне биомасе која би се у првом реду добијала од резница малине и остатака другог воћа. Истраживањем се бавила Немачкаразвојна агенција (ГИЗ), а резултате до којих су дошли презентовао је менаџер пројекта за биомасу у Србији Томас Мичке, који је изнео податак да само у кругу од 20 километара од места где је планирана изградња топлане може се произведе 5.000 тона биомасе од резница малине за енергетске потребе, а да су потенцијали укупне пољопривредне производње на овом подручјумного већи. Пошто је доказано да постоји висок потенцијал у биомаси, а да су трошкови грејања велики јер град нема топлану, урађена је калкулација трошкова на основу које би убудуће трошкови грејања били три пута мањи од досадашњих. Укупни трошкови грејања на годишњем нивоу сада износе 182.000 еура, а изградњом топлане која би функционисала на биоgaс, ти трошкови би били много мањи и износили би 52.000 еура. Према изведеној калкулацији киловат чассада кошта 71евроцент, који би преласком на биоgaс у будућности коштао 20 евроцента. Инвестициони трошкови за изградњу топлане, 15 подстаница и топловода дужине 1.150 метара износе 1.020.000 еура, и отплатили би се у наредних осам година.
Немачка развоја агенција (ГИЗ) је до сада финансирала израду техничке документације и израду Студије изводљивости, док ће куповина котлова и остали трошкови бити финансираникроз Програм Немачке инвестиционе банке МЕГЛИП. Овај програм је намењен за финансирање инфраструктуре у општинама Србије на пољу енергетске ефикасности, обновљиве енергије и заштиту животне средине., који локалним самоуправама и комуналним предузећима нуди кредите са ниским каматним стопама и донацију и до 20 % од вредности пројекта и техничку подршку за развој пројекта.

Помоћник председника општине, Милан Стевановић, је истакао да се сада из општинског буџета троши 20 милиона динара на годишњем нивоу за потребе грејања установа и предузећа, јер се за њихово грејање користе сви расположиви енергенти који су много скупи. Зато Општина Ариље већ дуже време ради на успостављању система централног грејања на биомасу, где би се уместо угља, струје, мазута, течног gaса и дрва, користио биоgaс добијен из пољопривредне производње, чиме би се постигле велике уштеде, а сдруге стране овај вид грејања био би еколошки што би допринело квалитету ваздуха који удишемо. Стевановић је нагласио да овај пројекат поред еколошког аспекта има и економски јер би се првенствено уштедео део новца који се сада издваја за скупе енергенте, а један део новца би био реинвестиран произвођачима за куповину пољопривредне или шумске биомасе. Веома је важно рећи да је Општина Ариље добила ову помоћ и остварила сарадњу са Немачком развојном агенцијом из три разлоga.Први је постојање потенцијала биомасе, други је економски јер ће нови вид грејања довести до уштеда, и трећи што је општина врло интензивно и активно приступила решавању овог проблема. На крају је додао, да поред тоga што је Општина Ариље прва у Србији која се на овај начин бави питањем грејања, уједно и прва општина у којој се детаљно и систематски истражује могућност коришћења пољопривредне биомасе од резница малине за потребе грејања, а да ће куповином биомасе од пољопривредних произвођача они бити у прилици да на овај начин остваре економску добит.

Читав процес припреме техничке документације за изградњу топлане на биомасу подразумева неколико корака, па Студија изводљивости представља први корак ка томе. У наредном периоду следи израда главног пројекта за изградњу топлане на биомасу и главног пројекта топловода. Главни пројекат за топлану ће бити финансиран из средстава Норвешке амбасаде кроз пројекат „Енергетски скок – корак ка одрживим заједницама“. У том пројекту је ИДА ( Асоцијација за развој Ибарске долине) носилац пројекта , а њени партнери су општине Ариље и Ивањица, и удружења „Арда“ и „Логин“, тако да ће се главни пројекти за топлану упоредо радити у Ариљу и у Ивањици. Пројекат топловода ће се према Студији изводљивости финансирати из Програма МЕГЛИП, изјавио је Драgaн Роgaновић, менаџер на Пројекту енергетски скок –корак ga одрживим заједницама.


С.Ј.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018