Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Представљена изложба „Најлепша башта Ариља“
Представљена изложба „Најлепша башта Ариља“
Актуелности - Вести

У оквиру изложбе „Најлепша башта Ариља“, у градском парку у Ариљу представљене су фотографије башти свих учесница такмичења Да ли је ваша башта најлепша?”, са  циљем да се покаже колико жене у овој општини, бринући о својим домаћинствима, доприносе и читавој заједници у повећању степена рециклаже и очувања животне средине.

Овим је успешно завршен пилот пројекат Сепарација за спас планете, који је покренут у септембру прошле године у Ариљу, са циљем да се унапреди standard животне средине у Ариљу у складу са српским и европским принципима и законодавством, а како би се грађанима пружио највиши степен услуге сакупљања и одвожења отпада.

„Данас, општина Ариље има савремену опрему за управљање отпадом и раздвајање отпада у домаћинствима. Искуства и лекције из Ариља ће служити као пример осталим локалним самоуправама у Србији, али и Министарству, приликом дефинисања неопходних мера и потребних финансија за достизање циља у области раздвајања и рециклаже комуналног отпада, који подразумева 50% до 2030. године“, навео је Милан Стевановић, представник Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Пројекат примарне сепарације отпада општина Ариље спроводи у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, а уз подршку Шведске и међународне орgaнизације ИМГ.

Јохн Глазеброок, менаџер програма у ИМГ-у, осврнувши се на одличне резултате пројекта, истакао је да је сепарација отпада на нивоу домаћинства од изузетне важности за чисту и здраву животну средину.

„Рециклирање је један од разлоga, али исто тако и доприноси питању доброг управљања отпадом у свакој кући. Грађани могу све више да допринесу напретку по свим питањима заштите животне средине, о чему сведочи и резултат да је Ариље у априлу рециклирало чак 7,85% од укупне количине комуналног отпада са 96% корисног материјала (што је висок проценат у било којој земљи), а од септембра 2015. око 117 тона рециклажног отпада није завршило на депонији Дубоко“, истакао је Јохн Глазеброок.

„Веома смо поносни што смо на територији општине Ариље постигли изванредне резултате и сматрам да степен рециклаже од скоро 8% представља велику ствар не само са нашу општину, већ и за читаву земљу“, истакао је Милијанко Митровић, директор ЈКП „Зелен“ у Ариљу.

Након отварање изложбе „Најлепша башта Ариља“, ученици основне школе Стеван Чоловић“ у Ариљу су извели и интерактивну радионицу на тему екологије и важности рециклаже и тиме показали да са својим учитељима, усвајају и негују здраве еколошке навике и, као најмлађи, доприносе очувању животне средине.

Све даме које су учествовале у такмичењу добиле су торбе-цегере и захвалнице, док су „власнице“ три најлепше баште добиле вредне награде.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018