Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Округли сто посвећен заштитнику грађана
Округли сто посвећен заштитнику грађана Штампа Ел. пошта

Округли сто посвећен заштитнику грађана

Удружење грађана Сретење је уз подршку Фонда за отворено друштво Србије у оквиру пројекта "Имам право и хоћу да знам" 14. јуна орgaнизовало округли сто у сали Скупштине општине Ариље. Округли сто који је био посвећен теми "Зашто је важно да у општинским управама постоји институција омбудсмана", председница "Сретења" Зденка Ковачевић започела је кратким освртом на реализоване активности у оквиру пројекта "Имам право и хоћу да знам".

Председница општине, др Мирјана Авакумовић, је у свом обраћању, поред осталог, изјавила да општина Ариље као и већина општина у Србији нема заштитника грађана, али да је у претходном сазиву постојала Народна канцеларија која је пре свеga била сервис грађана. Њеним оснивањем грађани су добили место на коме су могли да потраже помоћ и заштиту својих права, а да се сада грађани, ради решења разноврсних проблема, обраћају председници општине која им излази у сусрет и помаже у њиховом решавању.

Она сматра да би у општинама требало да постоји заштитник грађана, али због рационализације запослених у овом сектору то сада није могуће. Председница Скупштине општине Ариље у претходном сазиву, др Љубица Богосављевић је присутне информисала о формирању Народне канцеларије и њеном раду у периоду од 2005. до 2009. године. За то време велики број грађана обраћао се Народној канцеларији, односно др Богосављевић.

Највећи број грађана имао је примедбе на рад правосудних орgaна, радници који су остали без посла обраћали су се најчешће због неповезаног радног стажа, доста примедби било је из области урбанизма, социјалне заштите, као и многих других проблема који су по речима др Богосављевић у највећем броју случајева позитивно решени и да је постојала добра сарадња свих запослених у Општинској управи.

Потом је приказана анкета грађана снимљена у Пожеги и Ариљу о томе колико су они информисани шта је у ствари омбудсман (заштитник грађана) и шта је његов задатак.

О институцији омбудсмана у локалним самоуправама у Републици Србији, улози, значају и сарадњи са Заштитником грађана говорио је Роберт Сепи, помоћник Генералног серетара Заштитника грађана. Он је присутнима говорио на који начин ова институција функционише и да грађани ради остваривања својих права могу да се обрате овој институцији путем писма, да закажу телефонски разговор или лично у њиховим просторијама у Београду. Из године у годину све већи број грађана се обраћа са циљем да реши неки свој проблем, што довољно говори и потреби постојања једне овакве институције.

Okrugli sto posvećen zaštitniku građanaОкругли сто посвећен заштитнику грађана
Округли сто посвећен заштитнику грађанаОкругли сто је био посвећен теми "Зашто је важно да у општинским управама постоји институција омбудсмана".
Округли сто посвећен заштитнику грађана
Округли сто посвећен заштитнику грађана
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018