Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Како победити отпад и лоше навике
Како победити отпад и лоше навике Штампа Ел. пошта

Како победити отпад и лоше навике

Акција "ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ СРБИЈЕ", коју је Министарство животне средине и просторног планирања орgaнизовало поводом светског дана заштите животне средине, спроводила се у суботу, 5. јуна и у Ариљу. Упркос упорној киши, преко стотину Ариљаца показало је да жели да победи отпад и лоше навике, очисти сваки кутак наше општине и тиме означи почетак појачане бриге о заштити животне средине.

Акција је почела расподелом кеса за одлаgaње отпада и рукавица, у Рашковој бари. Удружење голубара "Арап" је одатле кренуло да од смећа "ослободи" обале Рзава, од градске плаже, узводно према Уском виру.

Чишћење divље депоније у Врањевском потоку је највећа појединачна акција у којој су учешће узели грађани, општинске структуре, радници комуналног предузећа… Десетине огромних кеса пуних срче, пластике, папира и разних отпадака одвожено је камионима ЈКП "Зелен" на депонију у Пожегу.

Школска дворишта средње и основне школе у Ариљу очистили су од смећа ученици а потом су прешли на уређивање просторије унутар школе. Ученици Основне школе у Латвици су такође чистили двориште и простор око школе.

Нове и старе спортске терене и градски парк од смећа су чистили фудбалери Школе фудбала "Будућност". Неколицина волонтера, грађана МЗ Церова орgaнизовала је акцију чишћења у свом насељу.

Kako pobediti otpad i loše navikeКако победити отпад и лоше навике
Како победити отпад и лоше навикеУпркос упорној киши, преко стотину Ариљаца показало је да жели да победи отпад и лоше навике, очисти сваки кутак наше општине и тиме означи почетак појачане бриге о заштити животне средине.
Како победити отпад и лоше навике
Како победити отпад и лоше навике

Акцију је личним учешћем подржала председница општине др Мирјана Авакумовић која је овом приликом нагласила да бриga о животној средини и свом окружењу треба да буде свакодневна и у том смислу позвала грађане да очисте своја дворишта.

Како небриga и немар могу да нашкоде не само животној средини већ и да угрозе нормалне животне токове, примери су бројни. Утолико је акција чишћења Врањевског потока који је, као и други водотокови у нашој средини, бујичарског типа, значајнија и вреднија.

Врањевски поток се улива у канализациону мрежу и смеће које би вода евентуално донела, угрозило би њено нормално функционисање. Зато је мишљење учесника акције било да Врањевски поток буде зона појачане санитарне заштите где би одлаgaње смећа било строго забрањено.

Зашто је лични пример и најбољи када је у питању ова тема појашњава др Љубица Богосављевић, волонтер акције: –Радо учествујем у свим акцијама зато што волим да наш лепи град буде још чистији и лепши. Такође сматрам да сви људи који на било који начин раде са младима или својом позицијом, професијом могу скретати пажњу околине, треба личним примером да покажу како се треба анgaжовати за добробит заједнице. Њихово понашање, поред практичне користи за заједницу има и едукативни утицај на младе, пошто се на децу и млади много више може утицати личним примером. Они гледају и несвесно имитирају оно шта раде њихови родитељи, учитељи, тренери, волонтери. Само празна прича о томе шта треба радити, а шта је штетно, нема значајнијег утицаја на младе. Узалуд им причате шта је добро и како треба да се понашају, ако вас они виде да се и ви сами тоga не придржавате или се понашате на начин који не доличи одраслој и одговорној особи. Каква корист да им причате о штетности пушења, пијења алкохола, ако вас они виде са циgaретом или чашицом у руци?

Такође треба пуно радити на едукацији и свести грађана, од најранијег узраста о томе како животну средину очувати и држати је уређеном, чистом и каква је то благодет за све нас, а и за будуће генерације.

Често слушамо од гостију са стране, кад посете наш град да је Ариље неуобичајено лепо и чисто. Овде видимо да то није тако баш свуда, али зато ће овакве акције много допринети да сви заједно учинимо да се животна средина у Ариљу још више унапреди и да нам Ариље буде још чистије и лепше.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018