Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Документарни филм сниман у Северову Штампа Ел. пошта

Документарни филм

Група студената филмских академија из Србије, Бугарске, Француске, Канаде и Палестине снимали су ових дана документарни филм у Северову, у домаћинству Јовише Јоковића. Овај крепки осамдесетогодишњак угостио је петочлану екипу будућих филмских стваралаца, продуцента, редитеља, камермана, монтажера, тонца. Сви они заједно дошли су код Јовише са намером да, пратећи његов један радни дан, у аутентичном окружењу, направе документарни филм који ће приказати пред стручним жиријем петог Међународног филмског кампа “Интеракција”.

Овај камп се по пети пут организује у Пожеги, почетком августа. Ове године окупио је двадесет студената са филмских академије из 14 земаља. Они ће, ове године, снимити четири документарна филма, у Ариљу, Пожеги, Чачку и Ужицу. Захваљујући овој идеји, многи страни студенти упознали су лепше лице Србије, истичу организатори.

Студенти који су снимали у Ариљу то потврђују. Кажу да им је овде било одлично, да су људи “невероватно љубазни и да је врло јефтино овде”. Једину замерку имају на радно време кафића и ресторана, до један сат увече. Посебне речи хвале имају за “главног јунака”, деда Јовишу: –Живи сам у тим брдима, има воденицу стару 100 година и за две године је ишао једном код лекара. Снимали смо га како храни животиње, како храни рибе, иде у воденицу. Не разуме енглески, али смо се одлично споразумевали...

Страним студентима је све ово посебно необично и занимљиво, каже Јована Мијовић, организатор и студент Београдске филмске академије. Код Јовише су спавали а у Народној библиотеци у Ариљу, на завичајном одељењу, сакупљали материјал потребан за постпродукцију. Радиће је у Пожеги а затим следи приказивање филма пред стручним жиријем. Фестивал није такмичарског типа већ подстиче усвајање нових знања и биће добра препорука у ЦВ-ију будућих филмаџија.

Директор кампа Дејан Петровић сигуран је да је осим бољег упознавања учесника и домаћина, “Интеракција” пружила и много више, управо кроз документарце. ”Кроз оне филмове, који настану овде на подручју Западне Србије, а које студенти, по завршетку кампа прикажу у својим градовима, мислим да је то најбољи начин да се промовише на само Западна Србија, него Србија уопште“, сматра Петровић. Након премијере у граду домаћину Пожеги, београдска пубика имаће прилику да погледа документарце у биоскопу “Рекс”.

Na fotografijiНа фотографији
На фотографијиБудући редитељ Олга Колева из Бугарске претражује завичајну грађу, одељења Народне библиотеке, у Ариљу.
На фотографији
 

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018