Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Завршен АРЛЕММ
Завршен АРЛЕММ Штампа Ел. пошта

Заврсен АРЛЕММ 2010

АРЛЕММ– Ариљска летња школа младих музичара је завршена, а утисци свих учесника у овом пројекту веома су позитивни. Почев од професора Младеновића, зачетника идеје који су своје велико музичко и педагошко искуство несебично преносили деци, ученика који су похађали ову школу, волонтера и васпитача који су дали свој допринос да све добро функционише, орgaнизатора и покровитеља манифестације, и на крају публике која је громким и дугим аплаузима наградила њихов наступ на концерту.

АРЛЕММ је окупио 35 талентоване деце, од којих 13 полазника из Ариља узраста од 5 до 9 година, без музичког образовања, ученике нижих и средњих музичких школа из градова Србије, и два студента музичке академије у Крагујевцу. Кроз програм који је трајао десет дана најмлађи полазници упознали су се са инструментима и научили прве музичке кораке, а они нешто старији проширили су већ стечена музичка знања. Време после часова проводили су дружећи се на плажама Рзава, шетњама и обиласку града, посети Студеници и кратком боравку на Голији.

Да се један овакав пројекат може успешно реализовати, уколико се идеја на прави начин схвати и прихвати, показало се овде у Ариљу.Сам назив за ову музичку школу АРЛЕММ заправо је настао као скраћеница која повезује назив града, а у себи садржи и одредницу која је пре свеga намењена младим музичарима, а два слова „М“ у истој речи нису случајна, истиче Чедомила Маринковић, секретар пројекта упређујући АРЛЕММ са Харлемом, због специфичне атмосфере, енергије и огромног ентузијазма људи који су били укључени у реализацију ове летње школе. Музички живот Ариља је на овај начин био заокружен и представљао један нови дух града и потпуно нове енергије. Број деце и њихових родитеља који су се појавили на аудицији био је неочекиван, готовово невероватан, а посебно што су она носила специфичан потенцијал, позитивну енергију и жељу за учењем.

Професорка клавира на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду , Наталија Младеновић, каже да су сва деца одабрана на аудицији јако талентована и да су имала жељу да уче у чему су их професори несебично подржали. На завршном концерту деца су показала резултате који су настали као спој искрености, добронамерности и учења за само десет дана. Сва деца која су код мене на курсу свирала клавир, изразила су жељу да наставе да се музички образују, што је добро. Била је ово и подршка родитељима који су имали жељу да им се деца баве музиком, да провре да ли то деца могу. Први непосредан контакт са инструментом је пресудан јер открива да ли дете то заиста жели или не жели.

Надам се да ће после ове летње музичке школе родитељи бити сигурнији у давању подршке деци . То нимало није лако јер захтева пуно посвећености, пошто у Ариљу не постоји музичка школа, али ако се нешто искрено жели препреке се могу свладати.

Пуна сала је показала да Ариљци желе да чују нешто што до сада нису имали прилике. Настојаћемо да следећи АРЛЕММ буде још бољи мада је овај био сјајан. Нешто што смо замишљали и желели пре само 6 – 7 месеци, обистинило се, а до наредног окупљања следеће године настојаћемо да уз нашу и помоћ људи добре воље Ариље добије још један клавир, истако је Милутин Младеновић, професор виолончела у музичким школама „ Петар Коњовић“ и „Ватрослав Лисински“ који ради и као доцент на катедри за гудачке инструменте ФИЛУМ у Крагујевцу.

На завршном концерту 28. јула у сали Соколског дома Драгутин, Милица, Милутин и Наталија Младеновић, су свим полазницима уручили захвалнице и дипломе, и захвалили се општинском руководству на подршци и Народној библиотеци и њеном доприносу на реализацији овог пројекта, као и бројним спонзорима.

Жеља свих учесника је да ова манифестација настави да живи, у чему је председница општине, др Мирјана Авакумовић, дала јавну подршку.

Zavrsen ARLEMM 2010Заврсен АРЛЕММ 2010
Заврсен АРЛЕММ 2010Фотографије са завршног концерта "Ариљеке летље школе младих музичара - Арлемм 2010“.
Заврсен АРЛЕММ 2010
Заврсен АРЛЕММ 2010
Заврсен АРЛЕММ 2010
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018