Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Свечана Академија поводом Дана школе
Свечана Академија поводом Дана школе Штампа Ел. пошта

Свечана Академија поводом Дана школе

Искра писмености пламти већ 166 година у ариљском крају а ми смо је вечерас запалили и гореће до следећег 9. новембра, речено је синоћ на Свечаној академији поводом прославе Дана школе у Ариљу. Својеврсним путовањем кроз време и подсећањем на историјат образовања и просвећености, деца на позорници Соколског дома измамила су аплаузе свих присутних међу којима су, поред образовног кадра који данас предаје у школи, били и просветни радници у пензији.

Прве назнаке писмености у тешким временима за целокупан српски народ, везане су за манастире Годовик и Клисура а потом за прву приватну школу на Жиравама, 1831/1832. године и првог учитеља Павла Стојића. У два наврата, у представи се појављаје путописац тог доба, Феликс Каниц који пише о беди и немаштини у којој је тада живело а потом, 1888. године, даје доста измењену слику Ариља, са новоизграђеним зградама школе и општине и новим стиловима живљења. На крају приказа, појављује се учитељица која је прототип и метафора сваког просветног радника који у Ариље долази да предаје у школи. Своје излаgaње завршава речима: “...Од својих учитеља научила сам много, од колеga више а од ученика највише…”.

Након представе, директор школе Божидар Стојић поделио је књиге најуспешнијим ученицима који су учествовали на литерарним и ликовним конкурсима орgaнизованим поводом Дана школе. Награђени су такође најбољи учесници турнира у малом фудбалу и учесници квиза “Путевима школства у Ариљу”.

Svečana Akademija povodom Dana školeСвечана Академија поводом Дана школе
Свечана Академија поводом Дана школеДеца на позорници Соколског дома измамила су аплаузе свих присутних.
Свечана Академија поводом Дана школе
Свечана Академија поводом Дана школе
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018