Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Презентовање књижевности - на нов начин
Презентовање књижевности - на нов начин Штампа Ел. пошта

Презентовање књижевности - на нов начин

Вече поезије под називом Кофери Џима Џармуша Петра Матовића песника из Пожеге и представљање књижевног дела Бранке Селаковић, књижевнице из Ужица приредила је Народна библиотека Ариље, у четвртак, 23. децембра.

У уводу у ово помало друgaчије презентовање књижевних дела, у читаоници библиотеке приказани су кратки видео записи. Они су, на одређен начин, нов уметнички перформанс и представљају нову врсту дијалоga писца и љубитеља лепе писане речи.

Публика није ту само да слуша оно што се говори већ да на неки начин буде изненађена и заинтригирана,

истиче Горан Коруновић, књижевни критичар из Београда, такође гост ове вечери и наставља:

Петрова књиga, по мом осећању, припада новом духу савремене књижевности и враћа читаоца некој врсти егзистенцијалног искуства. Верујем у књижевност која има егзистенцијалну тежину, чак и када је лоша. Најгора је просечна књижевност… Зато се увек враћамо књиgaма које могу да нас помере и покрену, класичним делима која носе егзистенцијални набој. Петрова поезија поgaђа доста тоga од савремене осећајности наше генерације и не само наше. Бојена осећањима меланхолије, истине, такозваног унутрашњег изгнанства, његова поезија је врло слојевита. Читалац не мора рационално да испитује њена значења него је прима посредством осећајности

Prezentovanje književnosti - na nov načinПрезентовање књижевности - на нов начин
Презентовање књижевности - на нов начинУ уводу у ово помало друgaчије презентовање књижевних дела, у читаоници библиотеке приказани су кратки видео записи.
Презентовање књижевности - на нов начин

Сам аутор истиче да је књиga песама Кофери Xима Xармуша дискретни лирски роман у фрагментима и да је у настанку инспирисана филмском трибином о Џиму Џармушу, у Ариљу, пре пет година.

Иначе, Петар Матовић (1978.) је до сада објавио збирке песама Камерни комади и Кофери Џима Џармуша. Заступљен је у више зборника поезије. Песме су му преведене на пољски, каталонски и енглески језик. Живи у Пожеги. Од априла 2010. аутор је Малих новина.

Перформанс је био увод и у представљање књижевног дела Бранке Селаковић (1985.) из Ужица. Ауторка је два романа: “Нарциси бојени црно” и “Капија”. Трећи роман је у припреми. Пише песме, кратке приче, есеје, драме. Иако млада, за своје стваралаштво, добија награде, захвалнице, похвале на конкурсима на нивоу Србије али и шире. На основу њених кратких прича и делова из романа настало је неколико кратких поетских филмова а такође је у плану приказивање кратких филмова на основу делова из њена два романа. Љубитељима лепе писане речи, ове вечери, представила је, између осталог, првонаграђену кратку причу “Нарциза и принц”, и песму посвећену Ариљу “Љубавна у малом граду”.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018