Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Актуелности Вести Са хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади Штампа Ел. пошта

Са хитне седнице упућен апел Влади

Трећи дан протеста произвођача малине тече мирно. Магистрални пут Ариље – Пожеga кроз насеље Грдовићи је и даље у блокади. Пошто ни друga рунда преговора са државним секретаром Љубишом Димитријевићем и представником Министарства пољопривреде Зораном Ненадовићем, са којима су синоћ у Пожеги преговарали представници „Виламета“, није дала резултате , протест ће бити настављен до испуњења захтева за повећање цене на 126 динара.

Састанку у Пожеги присуствовало је комплетно руководство општине Ариље и власници само две хладњаче, Миломир Зимоњић и Милан Станић.

Тим поводом је председник Скупштине општине Ариље, др Момо Плазинчић, сазвао хитну седницу Скупштине која је одржана данас у 12 сати којој су поред одборника присуствовали председник Удружења „Виламет“ Драgaн Богдановић, подпредседник Душко Ненадић и члан Управног одбора Драгиша Терзић.

Због актуелне ситуације у малинарству једина тема ове седнице је било обраћање Влади Републике Србије за субвенције.

Sa hitne sednice upućen apel VladiСа хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади
Са хитне седнице упућен апел Влади

Скупштина је једногласно усвојила текст захтева који ће већ данас бити упућен Влади Републике Србије и Министарству пољопривреде, а у коме се каже:“ Драматична ситуација на територији општине Ариље, настала због изузетно ниске откупне цене малине у овој години, угрожава комплетно функционисање целе општине, са великом вероватноћом да се прошири на остале делове Републике Србије.

Тим поводом је Скупштина општине Ариље на данашњој седници разматрала насталу ситуацију и једногласно апелује да Влада републике Србије изнађе могућност и одлучи да у овој години обезбеди стимулацију за произвођаче малине, због чињенице да изузетно ниска откупна цена, знатно нижа од цене коштања, угрожава производњу малине као најважнијег извора прихода наше општине. То прети драстичним осиромашењем 20.000 становника општине Ариље, целе Западне Србије и већег броја општина из других делова Србије.

Чињеница да држава Србија остварује годишње, у просеку, чист нето девизни прилив од извоза малине од око 100 милиона евра, што за десет година износи једну милијарду евра, намеће закључак да је малина стратешки производ Србије.

Познато је да велики број радника који су изгубили посао у транзиционим процесима као и социјално угрожених становника Србије налази могућност за додатно запослење кроз gaјење и бербу малине, па сматрамо да је у интересу свих увођење предложене мере.На пример, стимулација од 20 динара, по килограму, на нивоу целе државе, представљала би издатак од око 14 милиона евра, што је неупореdivо мање од штета које би у супротном биле изазване.

Одржавање ове производње ће у будућности наставити да држави доноси нове девизне приходе, што трошак за стимулације у једној години чини економски оправданим. Да подсетимо да су извозне стимулације за малину у ранијим периодима биле редовне и вишедеценијске.

Одборници Скупштине општине Ариље, свесни одговорности за насталу ситуацију, а уважавајући тренутне економске могућности државе апелују да Влада овим једнократним економским гестом спаси и задржи на хиљаде радних места, јер би у супротном, многи произвођачи и грађани постали социјални случајеви о којима треба водити додатну бригу.“

Представници Удружења су изразили захвалност Скупштини општине Ариље на подршци и изјавили да ће у очекивању позитивног одговора од Владе, наставити са мирним протестом. Том приликом су јавно осудили реакцију полиције и рекли да ће тражити одговорност оних који су угрозили слободу кретања и угрозили људска права произвођача који су уредно пријавили миран протест.

Председница општине, др Мирјана Авакумовић, је истакла да општинско руководство подржава мирне протесте и апеловала је на произвођаче и грађане да протест протекне у миру и да више не буде повређених људи ни са једне стране.

На крају заседања, одборници су се одрекли својих дневница са овог Скупштинског заседања у корист општинског буџета.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018