Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Projekat „Sakupi, baci, recikliraj!”, opština Arilje Штампа Ел. пошта


O projektu “Sakupi, baci, recikliraj”


 • Opština Arilje je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG započela projekat primarne selekcije otpada u Arilju.
 • Program separacije otpada na mestu nastanka u Arilju je pilot projekat, na osnovu čijih iskustava će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, planirati uvođenje separacije otpada na mestu nastanka u svim ostalim lokalnim samoupravama Republike Srbije.

 

 

 


 

Arilje reciklira

 

 • Za individualna domaćinstva obezbeđene su kante za odlaganje sekundarnih sirovina
 • Za domaćinstva u stambenim zgradama obezbeđene su plastične kese za period od šest meseci i kontejneri za odlaganje sekundarnih sirovina koji će biti jasno označeni i postavljani na 46 lokaliteta
 • Po tačno utvrđenom rasporedu, novim kamionom JKP “Zelen” biće sakupljane isključivo sekundarne sirovine iz kanti i kontejnera sa oznakom “Sakupi, baci, recikliraj”, kako bi se sprečilo mešanje otpada.

 

  

Šta može da se reciklira? 


 

Zgužvati pre bacanja


 • Tetra pak ambalaža, plastične boce i prazne limenke: pre odlaganja iz njih treba istisnuti vazduh, jednostavnim pritiskom na bocu, limenku i tetra pak pakovanje. Tako se smanjuje zapremina odloženih reciklabila i omogućava odlaganje veće količine istih. ih.
 • Papir i karton: stare novine, kartonske kese, druge vrste papira i ostali braon karton treba složiti, tako da zauzimaju što manje prostora.
 • Folije i čvrstu plastiku treba takođe odložiti na najpogodniji način, kako bi zauzimale što manje prostora u posudama.

 

 


 

Da li ste znali


 • Reciklaža je proces prerade otpada od kojeg se dobijaju isti ili novi proizvodi
  • Od 5 upotrebljenih PET boca od 2 litra reciklažom se može dobiti majica XL veličine;
  • Od 500 recikliranih limenki može se napraviti novi bicikl;
  • Od 1.2 tone iskorišćenog papira može se dobiti 1 tona recikliranog papira i spasiti od seče 20 stabala drveća;
 • U opštini Arilje se prikupi oko 8.700 tona čvrstog komunalnog otpada godišnje, od čega se 1.400 tona može reciklirati (metal, plastika, papir i karton, Tetra Pak ambalaža).
 • Ukoliko bi na nivou Srbije postojao sistem upravljanja otpadom kao u opštini Arilje, godišnje bi se moglo reciklirati oko 384.000 tona otpada.
 • Ulaskom Srbije u Evropsku Uniju, bićemo u obavezi da recikliramo 50% ukupnog komunalnog otpada.
 • Reciklaža jeste naša obaveza, ali i dužnost kako bismo obezbedili bolju, lepštu i čistiju sredinu za nas i naša pokolenja.

 


 

Vesti

·

Pilot projekat primarne separacije otpada predstavljen u Arilju

Arilje, 15. Jul 2015. Danas je u gradskom parku opštine Arilje održana konferencija za medije i zvanično predstavljanje projekta “Sakupi, Baci, Recikliraj”, koji je ujedno pilot projekat po čijoj će se metodologiji vršiti primarna separacija otpada i u ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije.


Kao domaćim skupa, prisutnim gostima se obratio predsednik opštine Arilje, Milan Nikolić istakavši da je cilj ovog projekta uvođenje primarne separacije otpada u domaćinstva u Arilju, ali i proširenje teritorije na kojoj će se vršiti separacija i prikupljanje reciklažnog otpada “Ovaj projekat smo u prilici da realizujemo zahvaljujući donaciji Švedske razvojne agencije, koja podrazumeva podršku za kupovinu 2.700 kanti za individualna domaćinstva, 80 kontejnera i dva kamiona od kojih će jedan biti isključivo za reciklažni otpad koje će građani odvajati”


„Projekat u Arilju je deo švedske podrške jačanju poslovanja regionalne deponije Duboko i nadamo se da će više opština u regionu uskoro moći da slede primer Arilja. Separacija otpada iz domaćinstva kamen temeljac je modernog upravljanja otpadom u EU i ako je uspešna može značajno da smanji količinu otpada koja se odlaže na deponiju.“- istakao je Tomas Nistrom,Prvi sekretar Švedske Ambasade i dodao da Švedska strategija saradnje sa Srbijom, koja traje do 2020. godine, ima životnu sredinu kao jednu od tri prioritetna područja.


Istraživanje koje je rađeno prošle godine pokazuje da je čak 46% građana Arilja iskazalo zainteresovanost za razdvajanje otpada po vrstama u samom domaćinstvu, a to je upravo bio jedan od razloga za izbor ove opštine za sprovođenje pilot projekta.


Arilje, kao deo regiona za upravljanje otpadom Duboko, ima obrazovano stanovništvo sa jakim poslovnim interesom sa jedne strane, a sa druge strane srpskoj Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, je potrebno planiranje investicija u ovoj oblasti u svakoj opštini.“ – istakao je Per-Olof Olofsono, šef IMG kancelarije u Beogradu obrazlažući razloge baš za izbor ove opštine za početak projekta i dodao da će se rezultati ostvareni u Arilju pažljivo pratiti, a sve u cilju uspostavljanja metodologije koja bi bila adekvatna i za ostale opštine širom Srbije.


“Upravljanje životnom sredinom je izuzetno finansijski izazovno, a Vlada Srbije i resorno Ministarstvo su tu da pruže maksimalnu pomoć i podršku sa ciljem da dostignu standardi EU u oblasti zaštite životne sredine kroz usklađivanjem srpskog sa evropskim zakonodavstvom do 2018 godine.” – istakla je Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i pozdravila inicijativu koja je pokrenuta u Arilju.


Menadžer projekta, Milan Stevanović je naveo da je veoma zadovoljan što je nakon tri godine priprema ovaj projekat krenuo u realizaciju, kai o da je Republika Srbija u planiranju pretpristupnih sredstava za ove namene, jedan pasus upravo posvetila Arilju.

 


Počinje podela donatorskih ugovora domaćinstvima

U okviru projekta "Sakupi, baci, recikliraj", sutra (23. jula 2015. godine) počinje podela donatorskih ugovora kojima svako domaćinstvo na teritoriji sakupljanja otpada u opštini Arilje, dobija besplatno komunalnu posudu zapremine 240 litara za sakupljanje sekundarnih sirovina. U naredna dva dana, podela ugovora će se vršiti u reonima: Raškova bara, Pogled, Vigošte, Grdovići, Cerova, Donja Cerova, kao i u ulicama Ive Lole Ribara i Miće Matovića. Građani će redovno biti informisani o aktuelnim reonima podele ugovora preko lokalnih medija. Takođe, sve informacije vezane za projekat mogu se naći na sajtu opštine Arilje.

 


 

Podela besplatnih komunalnih posuda, Mesne zajednice Vrane i Pogled i naselje Gruda

U okviru projekta „Sakupi, baci, recikliraj“ nastavljamo sa podelom besplatnih komunalnih posuda za odlaganje reciklabilnog otpada.

10. i 11. avgusta korisnici komunalnih usluga koji žive u Mesnim zajednicama Gruda i Vrane mogu doći u JKP Zelen od 9 do 15 časova i potpisati svoj primerak donatorskog ugovora.

12. avgusta, od 9 do 15 časova, ugovori će se deliti za korisnike komunalnih usluga koji žive u Mesnoj zajednici Pogled, i to u prostorijama Mesne zajednice.

Kante se, uz potpisan ugovor izdaju svakog radnog dana do 15 časova u magacinu JKP Zelen, na stočnoj pijaci do 15. avgusta 2015. godine.

 


 

Potpisivanje donatorskih ugovora

Pozivamo sve građane iz mesnih zajednica Arilje, Pogled, Vrane, Cerova i Vigošte, koji su korisnici komunalnih usluga JKP Zelen a nisu do sada potpisali donatorski ugovor za besplatnu dodelu kante za reciklabilni otpad da to učine u prostorijama JKP Zelen u petak 21.08.2015. godine u periodu od 09-15 časova.

 


 

Podeljeno 1100 kanti za reciklažni otpad
u prvoj fazi akcije „Sakupi, Baci, Recikliraj“

 

Arilje, 02. septembar 2015. Juče je počelo prikupljanje reciklažnog otpada u individualnim domaćinstvima na teritoriji opštine Arilje u sklopu akcije „Sakupi, Baci, Recikliraj“ koju  sprovodi opština Arilje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG.

„U okviru prve faze uvođenja sistema primarne separacije i reciklaže u opštini Arilje koja je trajala od 22. jula do 1. septembra, radnici JKP „Zelen“ podelili su oko 1.100 kanti  za reciklabilni otpad individualnim domaćinstvima, sa kojima su potpisani ugovori o besplatnoj dodeli ovih posuda. Domaćinstvima u stambenim zgradama podeljene su kese za odlaganje otpada, mešanog i reciklabilnog, a na 45 lokacija su izgrađene betonske konstrukcije za kontejnere. Unutar tih objekata, pored kontejnera za mešani otpad, nalaziće se i kontejneri za otpad koji se može reciklirati. Građane smo kako lično, tako i kroz sredstva javnog informisanja obavestili o pravilnom načinu odvajanja i odlaganja otpada, što je rezultiralo time da je nakon prvog dana prikupljanja reciklažnog otpada čak 98% otpada iz individualnih kanti za ove namene bilo dobro selektovano, na šta smo veoma ponosni“ – istakao je Miljanko Mitrović direktor JKP „Zelen“ – Arilje.

U drugoj fazi projekta, planirano je da se nastavi sa podelom ugovora i kanti individualnim domaćinstvima na proširenoj teritoriji opštine Arilje, dok stanovnici stambenih zgrada mogu da očekuju da će u naredne dve nedelje početi sakupljanje reciklažnog otpada i iz kontejnera.

Uvođenje sistema primarne separacije i reciklaže otpada u opštini Arilje i sprovođenje akcije „Sakupi, Baci, Recikliraj“ se realizuje zahvaljujući donaciji Švedske razvojne agencije, koja podrazumeva podršku za kupovinu 2.700 kanti za individualna domaćinstva, izgradnje betonskih konstrukcija za smeštaj kontejnera, 68 kontejnera i dva kamiona, od kojih je jedan isključivo za sakupljanje reciklažnog otpada.

Posude za reciklažuPosude za reciklažu

Istraživanje iz prošle godine pokazuje da je čak 46% građana Arilja iskazalo zainteresovanost za razdvajanje otpada po vrstama u samom domaćinstvu, a to je upravo bio jedan od razloga za izbor ove opštine za sprovođenje pilot projekta, po čijoj će se metodologiji vršiti primarna separacija otpada i u ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije.

 


 

Počinje takmičenje za učenike osnovnih škola „Arilje reciklira“

Igraj, recikliraj i pobedi!

 


Arilje, 25. septembar 2015. U sklopu akcije „Sakupi, Baci, Recikliraj“, koja treba da podigne svest građana o važnosti reciklaže i očuvanja životne sredine, sutra, na Svetski dan čistih planina, počinje takmičenje za učenike osnovnih škola pod nazivom „Arilje reciklira”. Cilj ovog kreativnog konkursa je da se đacima u osnovnim školama u Arilju  približi ideja o tome šta je reciklaža i zašto je treba usvojiti kao naviku, kao i to da otpad može biti dragocen resurs.

Takmičenje će trajati do 15. oktobra 2015. godine, a pravo učešća imaju sve osnovne škole u Arilju. Zadatak osnovaca od I do IV razreda će biti da formiraju Eko timove od po pet đaka i da pokažu svoju kreativnost praveći interesantne predmete od različitog korišćenog materijala, kao što su papir, kutije, plastične flaše, limenke, kese i sl.

Matične škole će moći da izaberu tri rada koja će predstavljati njihovu školu, dok će izdvojena odeljenja predstavljati sebe izborom jednog rada. Fotografije najboljih radova Eko timova će potom biti izložene na posebno pripremljenoj Eko izložbi, koja će se održati na nekoj od lokacija u Arilju.

Arilje recikliraArilje reciklira

Stručan žiri će tom prilikom odabrati tri najbolja rada, čije će škole biti nagrađene. Predviđene nagrade su: I mesto - lap top, II mesto - projektor, III mesto - digitalni foto aparat, a sve škole koje budu učestvovale u ovom takmičenju dobiće lopte, kao i kante za odlaganje reciklažnog materijala.

Akciju „Sakupi, Baci, Recikliraj“, u okviru koje se takmičenje realizuje, sprovodi Opština Arilje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG.

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018