Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
Početna
Projekat “Energetski skok - korak ka održivim zajednicama“

U rezidenciji norveškog ambasadora u Srbiji Nilsa Ragnar Kamsvaga, 23. maja potpisan je ugovor za realizaciju projekta “Energetski skok - korak ka održivim zajednicama“.

Projekat je finansiran od strane Norveške ambasade, a implementiraju ga Asocijacija za razvoj Ibarske doline (IDA), opština Arilje i opština Ivanjica, Nemačka tehnička razvojna pomoć GIZ Energetska efikasnost i Stalna Konferencija Gradova i Opština (SKGO). Projekat je podržan od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Projekat podrazumeva uvođenje energetskog menadžmenta u opštini Arilje i stvaranje baze podataka sa energetskim pasošima za javni i rezidencijalni sektor. Takođe, predviđeno je praćenje energetskog bilansa, formiranje lokalnih finansijskih instrumenata za projekte energetske efikasnosti, kao i implementacija mera energetske efikasnosti, pravljenje studije izvodljivosti o dostupnosti šumske i poljoprivredne biomase na teritoriji Arilja, ali i izrada celokupne neophodne projektne dokumentacije za uvođenje centralnog grejanja u opštini Arilje na biomasu.

Opština Arilje ovim projektom želi da potvrdi svoje nastojanje i namere da bude energetski nezavisna zajednica, koja pre svega vodi brigu o zaštiti životne sredine.

Cilj opštine Arilje ovim projektom je i da se uspostavljanjem centralnog grejanja na biomasu reše dugogodišnji problemi u snabdevanju toplotnom energijom. Značaj projekta jeu tome što će se kupovinom sirovine za grejanje od poljoprivrednika i vlasnika šuma u opštini Arilje dosta pomoći u razvoju lokalne ekonomije.

Razvoj sistema centralnog grejanja se pretpostavlja u tri faze :

  1. zgrade od javnog značaja ( kao što su Srednja škola „Sveti Ahilije“, JKP „Zelen“, Dom zdravlja, Osnovna škola „Stevan Čolović“, Sud, zgrade opštine Arilje, Uslužni centar, zgrada JP „Direkcija za izgradnju“, EPS-a, Vrtića, Sportske hale...)
  2. rezidencijalni sektor- zaključno sa Trgom bratstva i jedinstva
  3. rezidencijalni i industrijski sektor ( npr. fabrike „Proleter“, „Fasil“ i sl., zaključno sa naseljem Mlekara )

U zavisnosti od uspešnosti realizacije projekta u perspektivi je formiranje prve energetske zadruge poljoprivrednih proizvođača i vlasnika šuma, koji bi bili snabdeveni mehanizacijom za dobijanje sirovine od biomase, čije bi namene korišćenja bile za potrebe grejanja.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Asocijacijom za razvoj Ibarske doline, Nemačkom tehničkom razvojnom pomoći iz energetske efikasnosti i Stalnom konferencijom gradova i opština ( SKGO). Nakon završetka projekta očekuje se pregovarački postupak sa međunarodnim institucijama kao što su Svetska banka i Nemačka razvojna banka, kako bi se finansirali dalji radovi na uspostavljanju centralnog grejanja.

Norveška ambasada pomaže realizaciju projekata u nekoliko kategorija, a projekat ''Energetski skok'' je bio JEDINI odobreni projekat u kategoriji ENERGETIKE, ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE i KLIMATSKIH PROMENA.

Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“
Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“
Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“
Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“
Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“

Inače, Norveška Vlada je donirala Republici Srbiji značajna sredstva za pomoć poplavljenim područjima, a prilikom potpisivanja ugovora u Norveškoj ambasadi u Beogradu, prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Pored premijera, potpisivanju su prisustvovali i predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, kao i predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić. Zadužen za implementaciju projekta koji će trajati godinu dana ispred opštine Arilje je pomoćnik predsednika opštine Milan Stevanović, dok je to u Ivanjici energetski menadžer Aleksandar Radonjić.

Vrednost ovog projekta iznosi oko 60 000 eura, dok će se blagodeti sa ovog projekta najpre osetiti u javnom i rezidencijalnom sektoru.

 
Opština Arilje.  © 2005 - 2018