иван написао/ла:
...питање ,,ста сте урадили по питању унапредјења пословања , смањењу потразивања , или сте планирали да урадите , какав је вас програм " , одговорио ми је мање висе поврсно тим рецима да је стање теско , .........и да је Цедо Миловановиц ангазован (моим рецима ) на утеривању дугова , од врата до врата ......
Иване, ово сте и мени замерали, ваљда Ти је сада јасније да је наплата јако спорна, не зато што то неко неће, већ постоје објективни проблеми, криза је, народ тешко живи, фирме једва послују... Имао сам утисак да су чланови актуелног управног одбора дошли са намером да мене смене и никакво рационално објашњење, подаци, анализе нису били битни. Чини ми се да вам је то био задатак од ваших странака / одборничких група, ма колико то било нерегуларно.
Али, мораш знати да прогон људи, чак и као виши интерес, никако није моралан. Овде смо сви ми са именом и презименом, Ариљци, мање више се познајемо, што нам даје посебну одговорност и обавезу.
иван написао/ла:
Све написа само намерно или не на моја питања нема одговора а има их упуцених Раду лицно и на другим насловима .Писес само оно сто теби одговара а ствари за које си прозван избегавас.
Ако нисам успео да Ти одговорим и образложим на самом управном одбору, зашто мислиш да то могу овде, на форуму?
Но, можда си Ти сада мало искуснији и имаш реалнију представу о дешавањима у "Зелени", па да покушам...
иван написао/ла:
и колика је граница измедју доброг и лосег пословања неодредјује Управни суд вец радници , опстина као оснивац , Управни одбор.
Жестоко се вараш... Граница измедју доброг и лошег пословања је економско-пословна категорија и никако је не може одредити управни одбор, општина, већ струка. Сећаш се да сам тражио да независни ревизор процени пословање, то сте одбили, па сам био принуђен да тужим и сада је то у фази ангажовања вештака економске струке који је одређен од стране Вишег суда у Ужицу и који има задатак да анализира пословање "Зелени" и процени успешност...
иван написао/ла:
И молио бих те Раде да ми објаснис ста је о теби прицано а да је лаз , лицно сам цуо доста прице и само истину јос незнам да је неко неста о теби слагао.Лицно сам цлан Управног одбора...
Ево, ово је отприлике била лаж пласирана уочи избора... (Никако не желим да увредим поштованог Загор Те Неј-а, он је само овде пренео оно што се причало по Чаршији):
Загор Те Неј написао/ла:
Или желите да питам како сте у Зеленој фирми поставили директора? По квоцијенту интелигенције, радним способностима, пословним референцама...или из неразумне мржње и преке потребе да икакав динар намакнете у часу када вам самодопринос није прошао? Да ли је тих додатних 20 милиона мањка који је тај ваш опевани кадар направио за годину дана одраз слепог партијског постављања или насушне потребе да имате неку сићу за изборе!?
Ма, ајте молим вас!
Јасно Ти је да сам после оваквих подметања морао да реагујем. Ово је питање части...
иван написао/ла:
Оцекујем да се госн Раде огласи по овом питању па да заједно покусамо да појаснимо неке ствари уколико зелимо да истина изадје на видело . Са моје стране могу да казем да је као цовек потпуно савестан , постен , праведан ......и то искрено говорим , ту нема дилеме , али наведимо само један пример ; казе Раде нисам зелео да врсим притисак на неке фирме у вези наплате као ни у вези физицких лица због лосег материјалног стања у дрзави и због савести (на пример дуг зем. задруге кои је сад ненаплатив) . И тако због своје савести свесно гурао фирму у пропаст. Постен али од постења нема ниста то мора да нам буде јасно . Потребна је цврста рука . Дали је смена директора била политицка или не мислим да је небитно али назовите то како год хоцете. Сто реце неко ,, стави забу у лонац воде и полако загревај воду , она неце осетити смрт" а ,,стави забу у вруцу воду она це се борити да искоци" тако смо и ми затекли стање које је по мени катастрофално а за неког ко ту ради вероватно нормално и незабрињавајуце .
О овоме сам већ писао горе на почетку.
Знаш ли да је економска моћ просечне породице у Србији, узимајући у обзир висину плате, број запослених чланова породице, цене, инфлацију и др., пала на 50% у односу на пре 4-5 година, дакле на време пре економске кризе. Не вреди тражити од онога који нема... Слажем се да има и некоректног света, такве смо гањали, искључивали воду, судили се...
Ариљска предузећа су, углавном, у тешком стању. Са њима сам покушавао да остварим партнерски однос, тако да "Зелен" не дође у пословне проблеме, а да не угрозимо пословање таквих фирми. Забога, "Зелен" је јавно преузеће, предузеће грађана Ариље, а у тим фирмама раде наши људи, да ли их је требало доводити у проблеме? Такође, и овде је било некоректноси и такви нису имали никакво разумевање од нас.
Чини ми се да си на седници УО помињао "Фруком" и њихов дуг према "Зелени". Са њима смо имали изузетну сарадњу и коректан однос, покушај да схватиш да у управљању предузећем посебан значај има коректност изражена нпр. кроз чињеницу да се увек може рачунати на разумевање када се, евентуално, дође у тешку ситуацију. Увек када сам их звао и тражио уплату, било је испоштовано. То је једна пословна сигурност која има своју вредност.
Помињеш неко "катастрофално" стање. Упиташ ли се понекад колико си у стању да објективно процениш ситуацију? Имаш ли све податке, потребно знање и искуство, јеси ли спреман да исправно процениш? Никада нисам имао добро мишљење о људима који ствари посматрају површно, преломе преко колена и држе се тога као пијан плота. Не тврдим да си Ти такав. Очигледно имаш добру намеру и жељу да нешто добро урадиш. Недостаје Ти стрпљење. То се стиче годинама...
Провео сам 17 година у "Пролетеру", поносан сам на то, а веруј да та фирма научи стругара да буде стругар, инжењера да буде инжењер... , а све научи радној дисциплини и домаћинском пословању. Сада ће суд дати свој став о пословању "Зелени" за време мог мандата (не целог већ 2,5 године). Да се провери "катастрофално" пословање...
И још желим да дам преглед најзначајнијих послова који су урађени за те 2,5 године:
─ Плате – Према броју бодова, а не према фонду за плате – могућност плаћања прековременог рада
─ Нова, обједињена форма рачуна, заједничка база података за све врсте услуга
─ Раздвајење и вођење прихода и трошкова према радним јединицама
─ Правилник о рачуноводству и рачуноводственим политикама
─ Магацинско пословање
─ Акт о процени ризика на радном месту и радној околини
─ Правилник о безбедности и здрављу на раду
─ Правилник о раду и предлог колективног уговора
─ Набављена 2 путничка и 2 теренска возила
─ Информатичка обука, набавка 6 рачунара и пропратне опреме и умрежавање
─ Обрачуна рада са увећаним трајањем – бенефиција
─ Рад на увођењу у катастар непокретности свих водних објеката
─ Ремонт цистерне и подизача контејнера
─ Браварска поправка тезги на пијаци
─ Браварски ремонт старог резервоара на Рудинама
─ Гробље – кишна канализација, мокри чвор, чесме, стазе
─ Гараже, радиониоца – увођење воде, мокри чвор, туш, хидрантска мрежа, подасипање, равнање
─ Скоро 9 км цевовода
─ Пројекат даљинског надзора и управљања водоводом
─ ИСО 9001
─ Реконструкција цевовода са Малског Врела, избачено 11,5 км азбеста