Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме

ТЕМА: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ?

20 апр 2010 10:56 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1039

 • Год Саве Рзав
Бранко, не знам одакле ти податак да је Рзав најчистија река Европе? Далеко је он од тога, али што се тиче Србије (кад се узме у обзир његова дужина, јер има чистијих, али далеко краћих река/речца), он уистину јесте „последњи Мохиканац“.
Ал` то и није битно, но Твоја реченица: „Немам намеру да пријављујем било кога, ја мислим да је са моје стране ово сасвим довољно!“
Моја маленкост има сајт са фотографијама (где је огроман број посвећен упарво Рзаву) који је досад имао око 150 000 прегледа, а то је само један сегмент од онога шта сам све урадио за Рзав, и не сматрам ни близу да сам урадио довољно за спас истог.
Ласно је критиковати. Далеко је теже личним примером нешто показати. Знам да нисам једини, али рзавске обале сам чистио небројано пута, и однео џакова и џакова туђег смећа. Кад би сваки становник рзавских обала барем једном годишње засукао рукаве, и покупио макар један џак којекавог отпада, имали би можда и стварно најчистију реку у Европи.
Наравно, оно што Наташа већ рече, и то није довољно, ако се барем надолазеће генерације еколошки не едукују. Јер вазда је било „боље спречити но лечити“.

Ово немој протумачити као критику, упућену теби, јер си ти овим фотографијама (то је једино што ја тренутно знам о теби) направи корак од „седам миља“ у односу на осталих 99% уживаоца непролазне рзавске лепоте, јер остатак „племе/на сном мртвијем спава".
Којекуде Бранко

ПС Да не буде да се лажно хвалим, ево видо клипа са једне (од неколико) акције, где се прешло „са речи на дела“. Било је више дружење но чишћење, али ... :)

20 апр 2010 12:00 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1041

 • Загор Те Неј
КарамБа! Врло, веома похвално!
Него да ја Вас пријавим код Загора за ОТИ? Имате Ви, Боме капацитета! Диж'те дреку!!!

22 апр 2010 01:23 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1057

 • Милан
Ако је за утеху, брана у Сврачкову ће бити много мања од оне кинеске:
www.vibilia.rs/srpski/izvestaj/0409/vodenizid2_agm_131103.pdf
ср.wикипедиа.орг/ср-ел/%Д0%91%Д1%80%Д0%Б...81%Д1%83%Д1%80%Д0%Б5

22 апр 2010 09:13 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1062

 • Натаса
Милане, па зар је величина битна ! :)

У духу дана Планете...
На основу Члана 5. Закона о процени утицаја на животну средину, носилац пројекта не може приступити извођењу Пројекта без спроведеног поступка процене утицаја и сагласности Министарства животне средине и просторног планирањана Студију о процени утицаја, а чланом 36.срав 3. Закона о животној средини предвиђено је, да је процена утицаја Пројекта на животну средину саставни део техниичке документације, без које се не може приступити извођењу Пројекта.
Како Тањуг јавља, код Министарства животне средине и просторног планирања није спроведен Поступак процене утицаја Пројекта ХЕ ''Сврачково'' као прве у низу..

22 апр 2010 09:40 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1063

 • Бранко
Натаса написао/ла:
Милане, па зар је величина битна ! :)

У духу дана Планете...
На основу Члана 5. Закона о процени утицаја на животну средину, носилац пројекта не може приступити извођењу Пројекта без спроведеног поступка процене утицаја и сагласности Министарства животне средине и просторног планирањана Студију о процени утицаја, а чланом 36.срав 3. Закона о животној средини предвиђено је, да је процена утицаја Пројекта на животну средину саставни део техниичке документације, без које се не може приступити извођењу Пројекта.
Како Тањуг јавља, код Министарства животне средине и просторног планирања није спроведен Поступак процене утицаја Пројекта ХЕ ''Сврачково'' као прве у низу..


Пријавите их Гррррррррррррррррррр. инспекторуууууууууууууууууууууууу
за нелегалну градњу
мозда помогне
или узми аспирин
или мозда јос боље
сода бикарбона (помазе кад је мука)

22 апр 2010 10:00 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1067

 • Натаса
Ово је одговор ''одозго'', Дулић лично и персонално написао..а он је сада као неки ''инспектор'' :)
а ето ти не би да се замераш.. комшијама у селу и шире...:)

23 апр 2010 07:19 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1071

 • Бранко
Натаса написао/ла:
Ово је одговор ''одозго'', Дулић лично и персонално написао..а он је сада као неки ''инспектор'' :)
а ето ти не би да се замераш.. комшијама у селу и шире...:)


Не зивим у том селу, на које ти мислис

26 апр 2010 20:37 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1088

 • Натаса
Ужице 27. 04. 2010
ПРЕСС
Канадска фирма гради електране
На Ђетињи би требало да буду саграђене две електране: већа код бране „Врутци" и мања мини-електрана у Стапарима. Фирма „Резервоар капитал корпорејшен" већ је добила сагласност и за изградњу две електране на Лиму
На Ђетињи би у наредне три до четири године треба да буду саграђене две хидроцентрале: једна већа, код бране „Врутци" и друга мања, мини-електрана у Стапарима. За овај подухват заинтересована је канадска компанија „Резервоар капитал корпорејшен" преко своје фирме РЕВ из Београда, која је спремна да уложи укупно 50 милиона евра. Та компанија већ је добила сагласност и за изградњу две електране на Лиму.
У јуну прошле године, фирма РЕВ је упутила писмо градској власти Ужица у којем изражава спремност да улаже у хидроцентралу поред бране „Врутци". Градска власт је с тим у вези формирала комисију са председником Зораном Милојевићем, чланом Градског већа задуженог за водопривреду.
Реверзибилне електране
- Канадска компанија је понудила да поред постојеће бране „Врутци" направи хидроцентралу од 32 мегавата, а годишње би производила 45 гигават-часова. Остало је да канадска компанија добије сагласност од Министарства енергетике за енергетску дозволу. Вредност те инвестиције је 50 милиона евра. Комисија сматра да ту неће бити великих проблема и да је пројекат изванредан - рекао је Милојевић.
- То би биле реверзибилне електране које би користиле воду када је има вишка у језеру Врутци, па не би било угрожено водоснабдевање, а искористила би се енергија воде. Хидроцентрала у Врутцима би била електрана средње величине - рекао је Росић.
......

Оно што мени, као обичном смртнику, који поседује скромно знање из области хидрологије, није јасно, а волела бих када би ми неко из Општине, нпр. такође члан Градског Већа задужен за водопривреду (ако такво место у Општини А. постоји)објаснио, чему онда изградња три акумулације на Рзаву, ако ће Врутци, задовољавати потребу како за енергијом тако и за водоснадбевањем ?
Такође бих волела да ми неко објасни по ком принципу се усвајао Пројекат у Општини, да ли су представљене све могуће поседице, поред предности ? Или је све то ишло по принципу, ''Пројекат је од националног интереса''-потписуј !..као што смо у блиској прошлости били сведоци сијасет погубних ''националних интереса'', закона, референдума !

27 апр 2010 20:34 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1091

 • Год Саве Рзав
Препис летка, који је једно јутро освануо на ариљским улицама.Бог чува Рзав да мирно тече

Помаже Бог народе ариљски, јер нам Он још једино може помоћи у овој страдији. Пошто смо неполитичка организација, не алудирамо на тренутну политичку ситуацију, већ на атак на нешто најсветлије у нашим срцима, на судбину нашег Рзава.
Каже стара народна, да ништа не боли тако као шамар свог најближег. А прсти тог шамара стоје још на нашим образима, још од прошле године кад се по директиви државе, пет градова одважило да нам одузме наше детињство, а нашој деци будућност. Последња српска незагађена река од извора до ушћа, оно по чему смо познати на целој кугли земаљској, биће претворена у речицу од пар километара на којој ће купање бити највероватније забрањено. Како је говорила некада перјаница српског афоризма из времена комунизма, Александар Баљак, “Неки народи лоше играју покер, избаце краља а добију жандара“, тако и овде, ми смо мењали цео Рзав за једну бетонску рупу – олимпијски базен обећан од стране држве за компезацију. Тужног ли краја за најсјајнији бисер у српској еколошкој дијадеми.
Предочићемо Вам неколико забрињавајућих чињеница, за које држимо да просечно обавештен грађанин не зна, што и не чуди, јер о томе не можете прочитати ни у једном плану, извештају, поводом изграњје три бране на рзавском току.
Изградњом већ поменутих земљано-бетонских монструма, много шта више неће бити као пре, а пре свега Рзва неће у опште ни бити. Место разигране и кристално чисте реке, добићемо устајале водене површине где ће бити сахрањене све наше успомене а можда и наде. Човек би се можда и помирио са таквом судбином, да је то неминовност, али није. Мањак воде, у критичном кратком временском периоду, био би лако премошћен повезивањем са водосистемом „Врутци“, а ту је још проблем огромних губитака воде у водоводној мрежи, те могућност продубљивања постојећег водозахвата „Шевељ“. Свако појединачно решење сасвим је довољно, а скупа и прековише, и што је јако битно, много јефтиније.
Бране трајно мењају своју околину. Ниво кисеоноика у води се нагло се смањује, а његово место замењују отровни гасови, поут метана и угљен - диоксида. Обале се низводно од бране еродирају, због заустављеног воденог талога и са хладном дубинском водом, онемогућавају купање, које је у многим земљама и забрањено због свега већ изнетог. Сунчане периоде све више замењују кишни, а биљни и животињски свет је претрпео корените и неповратне промене. И на крају бих само поменули да у случају пуцања прве по реду хидроакомулације „Сврачково“, која је само на пар километара од града, огромни водени рушилачки талас би стигао до нас за само пар минута. Катастрофа је неизбежна.
Ариље без Рзава и цркве је исто као Париз без „Ајфеловог торња“ и Сене. Шта би то могли понудити грађанима Венеције да се одрекну својих чувених канала. Одговор сте погодили. Низашта, ни по цену ...
Зато Вас браћо и сестре питамо; хоћемо ли бити само неми посматрачи?


Ариљски „Равногорски покрет“

28 апр 2010 05:07 Одг: Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ? #1093

 • Бранко

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018