Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: МАЛИНЕ-ДА, АЛИ ИСПОД ЊИХ И ИСПОД СВЕГА МОРА ПОСТОЈ

31 авг 2015 05:04 МАЛИНЕ-ДА, АЛИ ИСПОД ЊИХ И ИСПОД СВЕГА МОРА ПОСТОЈ #8893

МАЛИНЕ-ДА, АЛИ ИСПОД ЊИХ И ИСПОД СВЕГА МОРА ПОСТОЈАТИ КУЛТУРА

Није спорно, да је малинарство подигло Ариље на ноге. Сви смо поносни на ту чињеницу. Али, као што рече г-ђа одборник на последњој 28 седници Скупштине општине Ариље, „осим малина, постоје и говеда“. Хтела је рећи с правом, цела привреда би требало да се стави на ноге.
Нико не помиње културу, бар колико пратим седнице Скупштине и колико сам лично ангажован по неким питањима културе у Ариљу, са тежиштем проблема око реконструкције Конака сердара Јована Мићића.
Познато је, да је култура темељ сваке успешне државе. За мене је Ариље моја држава. Одавде су ми преци, овде сам рођен и Основну школу учио. Најлепше дане проводим у Ариљу и наравно, стало ми је да и овде култура почне да се, додуше стидљиво, појављује ту и тамо.
Очигледно, да је томе допринео муњевити налет „Арлемм“-а, а претходно низ концерата озбиљне музике, приређених у „Соколском дому“, први пут у Ариљу. Многи градови у Србији имају: „купусијаду“, „кобасицијаду“,“пршутијаду“, па чак и „цревијаду“ (Ћуприја), које „манифестације“ финансиски помажу дотичне општине. Наше Ариље има „Арлемм“, где узимају учешћа највећи уметници и професори Србије, а сутра можда и из иностранства. Долазе познати ученици и студенти-победници многих такмичења у земљи и иностранству. Долазе њихови родитељи, гости, новинари и сниматељи, претставници Министарства културе Србије.
И сад, замислите, неко од уважених гостију или учесника концерата, има потребу да се послужи тоалетом у Дому културе, званом „Соколски дом“. Распита се за те просторије и покажу му правац. Почне да се спушта и провлачи кроз неке катакомбе и долази некако до врата, отвара их и налеће на, извињавам се на изразу, „чучавце“, прљаве и смрдљиве. Ако у брзини и чуђењу приступи напред, чека га дебела бетонска греда у висини главе, која се баш и не види у полумраку. Није ни чудо, што сам у оваквим крајње непријатним условима, пре неколико година, распалио главом о ту греду, приликом сусрета са овим примитивизмом у згради „Дома културе“, а испод бине, на којој се изводе дела Баха, Моцарта, Бетовена, Чајковског.......
Дође на свечано отварање „Арлемм“-а Председник општине, или њгов заменик, гарнитуре власти, која је се затекла, да отвори свечаност, али после, на концерте не долазе. Значи, обавили су „посао“, а о њиховој личној потреби за културом, ни говора. Частан изузетак је др. Љубица (личност из бивше власти), која потврђује, да има наде у борби за културом у Ариљу и да тај напор нема везе са тренутном и уопште, са политиком, већ је та борба изван и изнад политике.
Видите ли грађани Ариља, где нам је култура?
Годинама се у Општини праве годишњи буџети, а нико у било којој власти не види и не осећа шта се дешава испод бине „Дома културе“. А у сали, у ове вреле дане, макар да има клима уређај, да се не отварају врата за време концерата, да би ушао свеж ваздух. Па то није неки идатак, али се из тога види небрига, неодговорност, бахатост и осионост. Воде се борбе око цена малине, штрајкује се, одборници се препиру, оптужују једни друге, гласају и надгласавају. Дали смо им гласове, да се тако понашају.
Срамота је, да немамо људе, који ће да кажу, доста је!
Доста са примитивизмом, доста је са простаклуцима, са прљавштином око контејнера, са дивљим депонијама око Ариља, доста је са пијанством и псовкама, гласно и на сваком месту!
Хоћемо нов хотел на месту ругла, архитектонског промашаја (арх. М. Митровић), некадашњег „Елена“. Што пре треба то урадити, пре свега. У центру Ариља, на дивној локацији, да можемо позвати и сместити све уважене госте и за време „Арлемм“а и пре и после њега.
„Млинарев сан“ је далеко од центра, а и он није репрезентативан, као што то Ариље заслужује. Само треба чути викендом, каква „музика“ завија у њему и око њега, Некада, у Средњем веку, Ариље је било седиште Моравичке епархије, а данас нема хотел!
Постоје „Мајски дани културе“ са понеком значајнијом изложбом, али и ту се провуче неко „сликање улица и пешачких прелаза“. и сл. Не треба се заваравати ситним догађајима, тобож „културним“ и то уврстити у културна збивања.
Морамо се изборити за праву културу. Како? Са људима из власти и одборницима, тешко, скоро никако. Ситуација је мрачна и песимистичка.
Шта ће бити са Конаком? Борим се више од 5 година, на све начине, као Дон Кихот са ветрењачама. „Нема пара, нема пара!“ И Општина и Црква-исти одговори.
Уколико пропадне и последња шанса за реконструкцију Конака од сачуваног грађевинског материјала, дајем реч, да ћу тужити Општину Ариље за безосећајност, неразумевање, глупост, некултуру, -свим релевантним институцијама, Министарству културе Србије, УНЕСКО-у, који ће тада бити запрепашћени, када сазнају, шта се дешава у једном лепом малом месту у Србији. Чуће о Ариљу и њеним грађанима, заслепљеним малинама, који не знају о култури, ама баш ништа и да су допустили, да једна лепа стара зграда из 19 века, оде на ђубриште.
И ако се то, не дај Боже и деси, не верујем, да ће се ико од људи са врха власти постидети, што је допринео тој културној трагедији. Слећи ће раменима и кренути кући, да гледају „своја посла“.


14. јула 2015. Године
Ариље

Мишо М. Младеновић
акад. сликар
  • Страна
  • 1

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018