Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: О КОНАКУ СЕРДАРА ЈОВАНА МИЋИЋА У АРИЉУ

10 апр 2018 05:28 О КОНАКУ СЕРДАРА ЈОВАНА МИЋИЋА У АРИЉУ #9021

Тешко је писати о објекту, кога нема на свом месту. на коме је почивао скоро 200 година. Срећом, још није касно, да васкрсне у свој својој лепоти и красоти.
Реч је о Конаку сердара Јована Мићића у Ариљу. По доступним историским изворима, Конак је подигао сердар Јован Мићић 1833. године, у центру Ариља, стотинак метара испред цркве Св. Ахилија. Сердар је био позната историска личност у првој половини 19 века., пореклом из ужичког краја. Конак је сазидан у типичном стилу ондашње варошке архитектуре, са два нивоа. На горњем је прелеп доксат, где се могло поседети и посматрати, шта се дешава у центру варошице.
Велико раздобље од времена зидања храма Св. Ахилија, 1293. године, задужбине краља Драгутина, који је наслоњен на темеље старије манастирске цркве, која је била и седиште Моравичке епархије, па преко златног доба Немањића и мрачног периода турског ропства, није нам оставило никаквог градитељског трага, све до Конака сердара Јована Мићића. Ово је разумљива и реална слика историског периода од око 500 година, која није иза себе оставила ништа, осим православне вере и постојања српства.
Зграда Конака је због тога значајна, јер је то прва и једина очувана грађевина, која ставља тачку на мрачни период ропства и тако отвара нови период светлије будућности Србије и српског народа.
Убрзо, Ариље постаје лепа варошица, са формираном чаршијом и старим зградама. У њој. Конак, као једини и најстарији сачувани објекат српског градитељства 19 века, под заштитом је Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, као и цео простор око цркве Св. Ахилија у пречнику од око неколико стотина метара унаоколо.
Стицајем околности, пре неколико година, услед трошног грађевинског материјала, постојала је опасност од урушавања зграде. Реаговао је Републички завод, па је извршено стручно демонтирање грађевине, тако да је око 70% очуваног грађевинског материјала збринуто. Чека се тренутак, да се изврши реконструкција Конака на бившој локацији, ако то дозволе услови, или у близини.
Било како било, када се заврши реконструкција, добар је предлог, да Конак постане Музеј града Ариља, где би били смештени и црквене драгоцености, као и археолошке ископине из околине Ариља, а које се сада налазе у Музеју Ужица. Следећи ову визију скоре будућности, лепо је доживети слику, како туристи обилазе храм Св. Ахилија, а затим улазе у Музеј града Ариља.
Већ 10 година је прошло, како је Републички завод из Београда, а на тражење Општине Ариља, добивши лиценцу од Министарства кулзуре републике Србије, припремио обиман пројекат за реконструкцију Конака. Чека се погодан тренутак, (финансије), да поменута визија постане реалност.
---------------------------------------------------------------------------
Велика је погодност, што је приликом демонтирања Конака очувано око 70% грађ. материјала. То значи, да приликом реконструкције, када се тих 70% материјала угради у реконструисану зграду, ми можемо слободно и са поносом рећи: „Ово је Конак сердара Јована Мићића из 19 века“. Али, уколико се изгради нови Конак, налик на стари, ми нећемо имати могућност, да се похвалимо важном чињеницом, да је то Конак, већ да је то нова зграда изграђена по узору на стару, оригиналну.
Огромна и непроцењива је разлика између ове две чињенице.

22 марта 2018.године Мишо М. Младеновић
Београд акад. сликар и писац
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018