Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: Нови закон: Деца не морају у школу

16 нов 2011 11:00 Нови закон: Деца не морају у школу #3416

  • сањајдонацију
Нови закон: Деца не морају у школу
И. МИЋЕВИЋ | 16. новембар 2011. 20:55 | Коментара: 18

Нови закон о образовању предвиђа да родитељи могу да организују наставу код куће. Полагаће испите на крају године, ако двапут падну, враћају се у учионице


ТАТА са кредом и сунђером, мама са дневником у рукама, а дете мирно седи. У дневној соби тишина, јер је управо почео час - овако ће изгледати школовање, ако у садашњем облику буде усвојен нови закон о основном образовању. Он предвиђа да родитељи могу сами, код куће, да организују наставу за своју децу, без обавезе да она иду у школу.

У нацрту закона, међутим, не пише ни да ли родитељи који ће учити сами своју децу морају да буду просветни радници, нити ко ће њихов рад контролисати.
Имам велике резерве према овом предлогу - каже за ”Новости” др Ана Пешикан, професор на Филозофском факултету у Београду и члан групе која пише националну стратегију образовања. - Не може свако да буде наставник, а и школа није само савладавање лекција, већ децу учи и односу према времену, обавезама, социјалним улогама, такмичењима...

А, према овом моделу, једину проверу знања деца би требало да имају на крају године, полажући испите у школи. Па, ако два пута буду неуспешна, морала би да се врате у редован систем.

- Деца би могла да претрпе велику штету. Ко ће да одговара ако буду неуспешна и врате их да још једном похађају исти разред - пита се проф. др Ана Пешикан. - Имамо и без овога много других нерешених питања у просветном систему и зато мислим да треба одгодити ову новину.

ЗАКОНИ СЕ КОСЕ СА СТРАТЕГИЈОМ ЗАКОН о основним школама у више чланова је у супротности са стратегијом образовања, која треба, такође, ускоро да буде усвојена. Исти случај је и са законима о средњем образовању и о образовању одраслих. Зато је Национални просветни савет затражио да се усвајање закона одложи.

- Учење код куће или путем интернета могло би да се организује само уз строгу контролу - сматра Милан Бајић, директор београдске ОШ ”Јосиф Панчић”.

- Овај предлог треба потпуно избацити из закона, или га ограничити само на ситуације када деца не могу да дођу на часове. Требало би да школе имају комисије које би озбиљно процењивале коме треба одобрити школовање код куће, а коме не - додаје Бајић.

Сличног је мишљења и Милан Јефтић, вођа ресора за образовни систем у Унији синдиката просветних радика:

- Верујем да је само реч о списку лепих жеља, које ће постојати у закону, али не и у пракси. Учење на даљину могло би евентуално да постоји за децу која су спречена да долазе у школу, али не за оне којима је то хир.

У самом Министарству просвете засад не улазе у тумачење штетности и користи од овакве праксе, за шта је у Србији, по свему судећи, прерано.

- Нацрт закона о основном образовању, који се бави и питањем учења на даљину и учења код куће, тек је на јавној расправи. Учење на даљину и код куће детаљније ће регулисати правилник, који ће Министарство донети после усвајања закона - коментар је проф. др Желимира Попова, помоћника министра просвете задуженог за основно образовање.

УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ ВОДИ У ИЗОЛАЦИЈУ

ЗАКОН предвиђа и учење на даљину, путем интернета.

- Овај модел се показао као веома добар на факултетима, али ту је реч о одраслим људима. У нижим разредима је лош, јер су деца изолована, не укључују се у друштво. Било би то добро решење само као додатна активност - да деца учествују у форумима, а ђаци сеоских, лоше опремљених школа да имају приступ електронским књигама - објашњава др Ана Пешикан.
  • Страна
  • 1

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018