Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
 • Страна
 • 1
 • 2

ТЕМА: КОНКУРС - ОДГОВОР

22 јан 2013 11:25 КОНКУРС - ОДГОВОР #5368

 • Владан
ОДГОВОР Љиљи Димитријевић на коментар код Конкурс за финансирање пројеката.......

Цитирање Закона ми личи као да неко мисли да ће волонтери, заљубљеници и ентузијасти, припадници грађанског сектора да проневере тих 3 милиона свог новца. Питам се какви се пројекти пишу за остали, много већи део истог тог нашег новца у буџету?
Или смо ми еколози, пчелари, фолклорци, спортисти, риболовци, планинари.....да не набрајам све који на добровољној основи и са пуно љубави доприносе бољој слици о Ариљу и доносе највеће могуће користи целој заједници, трошећи знатне количине личних средстава на то, неко чији новац општина и држава не убирају!
Док Закони Републике Србије почињу превише да личе на вољу страних донатора.
Искрено драга Љиљо, не видим шта је Твој коментар имао за циљ? Закон, Конкурс, Формулар....преписани су од оних чија ми воља и новац сметају. Као и бомбе пре неку годину. И јасно рекох да ми смета то што моја држава, моја општина и они који овакав Конкурс расписаше то раде по њиховом моделу.
Ако то нисам смео рећи, обришите мој коментар, ако се уопште и појави!

Стварно нисам сигуран да ће се ово што шеснаести пут написах, појавити и овде, јер све преко две реченице је за коментар било предуго. Можда сад овде буде прекратко.

23 јан 2013 09:03 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #5370

 • Љиљана Димитријевић
Искрено драга Љиљо, не видим шта је Твој коментар имао за циљ? Закон, Конкурс, Формулар....преписани су од оних чија ми воља и новац сметају. Као и бомбе пре неку годину. И јасно рекох да ми смета то што моја држава, моја општина и они који овакав Конкурс расписаше то раде по њиховом моделу.
Ако то нисам смео рећи, обришите мој коментар, ако се уопште и појави!


Искрено драги Владе, не видим ниједан разлог зашто се овај коментар не би овде појавио. Још увек је дозвољено да мислимо, зар не?
Него, преживели смо и тај рат, бомбе, то што нам је држава оголела начисто и још много чега, па ћете да преживите и попуњавање овог прилично једноставног формулара. То гарантујем! Треба само мало да "загрејете столицу". У противном ћеш се "ждерати" што је паре добио неко мало вреднији....

24 јан 2013 11:49 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #5374

 • Владан
Е ни ја не видех разлог, али сам покушавао упорно, али слаба вајда. Па просто посумњах, да ће и овде хтети да изађе. Није спорно загрејати столицу и није проблем попунити "једноставан формулар", како га ти назва. Ми у нашем удружењу трошењу новца иначе прилазимо веома одговорно иза сваку наредну акцију планирамо строги буџет јер такође знамо да је и држава и општина осиромашена и у проблемима. Свакако велики број наших активности одвија се без тражења пара са стране, већ активности искључиво сами финансирамо. Стога нам није проблем да саставимо и образац наведеног формулара. Искрено се надам да ће састанак који је Милан најавио бити ускоро да свима остави довољно времена се за попуњавање. Ја сам у самом формулару пронашао већ неколико нелогичности и имам дилему како то разрешити. Верујем да и други имају сличне проблеме. Тако да на том састанку очекујем живу активност.
Све је то ствар техничких питања, а оно што покушах да кажем је ствар личног уверења, али не треба овде да о томе говорим јер ће ме погрешно разумети.
Мене више брине ко су чланови те фамозне комисије и какви ће критеријуми бити употребљени код одабирања. Већ смо имали веома ружна искуства са неким самовољним политичарима који као критеријум узимају личне, а не опште интересе и своје ставове претпостављају заједници. О томе је на власти да добро размисли. Познато је да се у овој земљи, па тако и у овом граду велика важност додаје припадности партијама. Ми у еколошком удружењу смо изван те приче, па се плашим да нам то не буде отежавајућа околност.
Наш циљ је већи од локалних моћника или оних који се таквима сматрају. Очување Рзава, Моравице, Пањице и целокупног природног окружења за живот нараштаја који ће доћи иза нас и очување планете Земље за здрав живот је нешто што нас води изнад тих ситних страначких и малограђанских активности и ставова неких који о нашем живљењу одлучују. Ти о којима говорим ће се сами препознати, а ја их молим да у будућности заобиђу тумачење наших идеја и активности кроз призму свог уског мозга и да не читају речи које нигде нису написане.
Или можда и ово нисам требао да поменем. Шта ћу кад ми се не да да трпим неправду.

07 јун 2013 14:34 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7898

 • Владан
И ево освану и субота 8. јун 2013.г.
Зашто овако песнички надахнуто започех.....
Није у питању мој пророчки дар, већ ме је на писање на сајту (а касније овде када ме сајт упорно игнорисао, не прихватајући моју поруку) натерало дугогодишње искуство у раду општинске бирократије. Поменух и све лоше стране наших навика придодајући на то и неке нове европејске устројбе око поделе народних пара истом том народу.
Обзиром да је, како на почетку наведох, веома близу половина године, поново ме те злослутне слутње од пре пар месеци изједају. Дакле, да не дужим. Упитах: - Да ли овако написана пројектна документација има за циљ да спречи рад удружења и друштава у првој половини године....Сада знам, реализација је близу...Уговори (или предуговори) су потписани....е још мало и добићете сакато одобрена средства за рад. И децембар је близу, стрпите се.....
И само још да усмерим позорност на социјални аспект одлучивања о ваљаности пристиглих Пројеката....
Лично сматрам да је расподела по принципу задовољити све пријављене и кресање свих (добрих и лоших пројеката) нонсенс. Или да се српски изразим - глупост! Задовољити све, значи не задовољити никога.
Зашто смо уопште писали пројекте ако су сви прошли? И зашто су сви "прошли", а ни један није финансијски подржан у траженом износу за реализацију?
Како чух ових дана дична нам ресавска и удворичка државна власт је причврљена од те фамозне Европе, послушнички одлучила да доделу средстава (народних пара) удружењима грађана, такозваном цивилном сектору, од сада, на даље и у будуће додељује на овај општеприхваћени (јел де') начин. Кренувши од ове, за ову годину, па до 2015. би требао да се искристалише начин поделе народних пара народу за реализацију народних планова (или ако волите "пројеката"). Надам се да ни 2014. а ни никада даље то неће бити по овом пилот моделу. И у прилог изналажењу најбољег решења, а до 2015. чух ових дана и о једном моделу који је примењен негде на развијеном северу наше нам лепе Србије. Наиме у тој општини, локалној самоуправи....немајући такође довољно пара за све, заузеше став да средства, колико сам разумео, предвоје на две гомилице. За средства из прве гомилице су конкурисали сви. У том делу се подразумевало да се конкурише за доделу средстава потребних за текуће функционисање удружења; закуп канцеларијског простора, телефоне, интернет, канцеларијски материјал, штампу, фотокопирање, средства за чишћење..... И ту су равномерно и равноправно заступљени сви регистровани и активни субјекти цивилног друштва.
Друга гомилица беше намењена Пројектима и ту је могао да конкурише ко год жели и има неку добру идеју за реализацију, али и није морао.... Пристигли пројекти су разматрани и неки одбачени као непотпуни, незанимљиви, предимензионирани....А они који су добри, прођоше и добише планирана средства у пуном износу. Тако би испоштован принцип расписивања самог Конкурса.
Док ово пишем намеће ми се питање: А да ли они који не предадоше на Конкурс никакав Пројекат, уопште нечим имају правдати своје постојање? Осим поменутим трошковима из прве гомилице....
Ја се заиста слажем да поделити мало пара на много гладних уста није лак посао. Неће бити лак ни некада у будућности када буде довољно средстава (Да не гајим те оптимистичке мисли, давно бих одавде одселио).
Оно за шта се овим текстом залажем је равноправност и демократска и цивилизацијска тековина могућности деловања за све. За све иста, исти аршин исти услови, исти критеријуми. Наравно да треба проверити да ли на листи пријављених постоје и она фантомска удружења и друштва грађана којима је управо и циљ да са неког конкурса "сману" паре (у џеп). И наравно да основна одредница код одлучивања треба да буде заједнички интерес локалне заједнице и резултат који ће у току реализације пројекта бити постигнут. Свакако то није увлакачко-додворничко (бирачком телу) политичко и социјално давање. За то имамо друге институције и установе.
И коначно да се вратим на датум са самог почетка...
Сезона годишњих одмора је на прагу, што поштована господо значи да је време да седнете и распишете Конкурс за доделу средстава за рад цивилног сектора за 2014. да би сам Конкурс изашао у септембру, друштва и удружења грађана имали довољно времена до краја новембра за планирање рада у наредној години и писање пројеката за конкурс, е да би надлежни до 15. децембра донели одлуку о избору оних удружења чији ће рад делом финансирати и одлучити које пројекте ће подржати у наредној години. И Уговоре са одабранима потписати пре истека ове календарске године, тако да сви они који нешто желе радити имају на располагању 365 дана календарске године за свој рад. Од првог јануара.
И у том светлу још један датум за крај...
15. април 2013.године........................Шта је оно, беше, тада требало бити?????
ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ
Или можда и о овоме нисам требао писати....

07 јун 2013 20:36 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7899

 • сањајдонацију
Владан написао/ла:
И ево освану и субота 8. јун 2013.г.
Зашто овако песнички надахнуто започех.....
Није у питању мој пророчки дар,
И у том светлу још један датум за крај...
15. април 2013.године........................Шта је оно, беше, тада требало бити?????
ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ
Или можда и о овоме нисам требао писати....


Гори си него онај телетабис
закукуљено,замумуљено,замрсено
с дола на дол итд.
Ниста конкретно
Ај здравоооооооооооооооооооо

08 јун 2013 03:14 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7901

 • Владан
сањајдонацију написао/ла:
Владан написао/ла:
И ево освану и субота 8. јун 2013.г.
Зашто овако песнички надахнуто започех.....
Није у питању мој пророчки дар,
И у том светлу још један датум за крај...
15. април 2013.године........................Шта је оно, беше, тада требало бити?????
ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ
Или можда и о овоме нисам требао писати....


Гори си него онај телетабис
закукуљено,замумуљено,замрсено
с дола на дол итд.
Ниста конкретно
Ај здравоооооооооооооооооооо


Не знам поштовани "Сањајдонацију" шта сам то тако закукуљио да је остало нејасно? Једино ако Вам није јасно шта је требало да се одигра 15. априла? Мени је ето било јасно од самог почетка, па ваљда пожелех да се с тим похвалим ;) Наиме, реч је о датуму до када су они који располажу народним парама требали да одлуче о приспелим пројектима :( На жалост, предвидех и тада да ће удружења бити, претпостављам нечијом неумесном намером, стављена у ситуацију да своје активности планирају искључиво од Андријевдана до Никољдана ове године :(
Ваљда сам сада јаснији?

08 јун 2013 07:56 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7903

 • сањајдонацију
Владан написао/ла:
сањајдонацију написао/ла:
Владан написао/ла:
И ево освану и субота 8. јун 2013.г.
Зашто овако песнички надахнуто започех.....
Није у питању мој пророчки дар,
И у том светлу још један датум за крај...
15. април 2013.године........................Шта је оно, беше, тада требало бити?????
ЦЦЦЦЦЦЦЦЦЦ
Или можда и о овоме нисам требао писати....


Гори си него онај телетабис
закукуљено,замумуљено,замрсено
с дола на дол итд.
Ниста конкретно
Ај здравоооооооооооооооооооо


Не знам поштовани "Сањајдонацију" шта сам то тако закукуљио да је остало нејасно? Једино ако Вам није јасно шта је требало да се одигра 15. априла? Мени је ето било јасно од самог почетка, па ваљда пожелех да се с тим похвалим ;) Наиме, реч је о датуму до када су они који располажу народним парама требали да одлуче о приспелим пројектима :( На жалост, предвидех и тада да ће удружења бити, претпостављам нечијом неумесном намером, стављена у ситуацију да своје активности планирају искључиво од Андријевдана до Никољдана ове године :(
Ваљда сам сада јаснији?Оооооооооооооооооооооооо
па знас да писес НОРМАЛНО
е таквог те "волим"(нисам ЛГБТ-ПУЈ,ПУЈ НЕ ДАЈ БОЗЕ)
јос само да писес то и то
тако и тако
али без тамос-вамос

08 јун 2013 11:48 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7907

 • Љиљана Димитријевић
Владану, уместо одговора:


ПРЕДСЕДНИКУ ОПШТИНЕ АРИЉЕ

Предмет: Приговор

У складу са одредбама члана 4. Решења о расподели средстава из Буџета општине Ариље за финансирање пројеката организација грађанског друштва за 2013, 01 број 400-14/13, од 22.05.2013, Омладинско удружење „Либервил“ из Ариља подноси следећи

ПРИГОВОР:


НЕЗАДОВОЉНИ Одлуком Комисије за рангирање пројеката организација грађанског друштва за 2013. годину, СМАТРАМО да рангирање није вршено у складу са чланом 11. Правилника о раду Комисије, нити у складу са условима Јавног конкурса за финансирањепројеката организација грађанског друштва, који сте Ви расписали.

Приговор темељимо на следећем:
1. Комисија није испоштовала задате рокове из услова Јавног конкурса, по којима је оцену приспелих пријава требало завршити у року од 40 дана од дана достављања пријава (најдаље до 10. априла). Решење о расподели средстава донето је са 42 дана закашњења. На овај начин је демонстриран неодговоран однос према јавно објављеним правилима, што је почетни пример непрофесионалног односа чланова Комисије према послу који им је поверен.
2. СМАТРАМО да Комисија своје послове није обавила НЕПРИСТРАСНО, у складу са чланом 11 Правилника, те да се чланови Комисије Милан Стевановић и Бранко Вукајловић у оцењивању нису руководили прописаним критеријумима за бодовање, него критеријумима политичке и личне (не) подобности чланова удружења која су учествовала на конкурсу. Основу за наше тврдње налазимо у следећем:
-Чланови нашег Удружења као појединци имају значајно искуство у пројектном планирању и управљању, односно поседују довољно искуства и знања у овој области, да би могли релативно објективно проценити вредности пројекта са којим смо конкурисали у односу на задате циљеве и у односу према „конкурентским“ пројектима, нарочито и због тога што смо у фази конкурисања сарађивали и са осталим удружењима, те смо били упознати и са њиховим радом. Можемо да схватимо и то да чланови Комисије могу имати различите ставове по појединим питањима, АЛИ ЈЕ СИМПТОМАТИЧНО то да је трећи члан комисије (професионалац у овој области и није пореклом из ове средине), имао сасвим другачија виђења о вредности предложених пројеката од „наших“ чланова Комисије. Мишљења смо да је само он поверени посао обавио непристрасно и са потребном дозом професионалности.
-Разлог за сумњу налазимо и у чињеници да су од свих административно исправних пријава одбијена само 2 пројекта и то управо они пројекти у којима су приложене референце и Љиљане Димитријевић која је члан нашег удружења . Ово нарочито упада у очи ако се узме чињеница да је бодовна разлика између последњег „прихватљивог“ пројекта и првог „неприхватљивог“ само 0,34 бода (пројекат Туристичког удружења), односно 1,67 у случају пројекта Омладинског удружења „Либервил“, који је рангиран као најлошији од свих оцењиваних пројеката..
-Нејасан нам је и критеријум на основу кога је Комисија одредила укупан број пројеката који ће бити финансиран (14).
-Један члан нашег удружења је за потребе једног другог удружења које нема довољно кадровских капацитета за ову врсту посла, урадио пројекат, који је од стране чланова Комисије високо рангиран, зато што „домаћи“ чланови Комисије нису имали информацију о томе ко је аутор овог пројекта.
-Разлог за непотребно одуговлачење да се донесе коначна ранг листа од стране Комисије и пробијање задатих рокова према нашем мишљењу налази се у чињеници да је личне калкулације чланова комисије требало некако уградити у систем бодовања, како би се нашло оправдање за одлуку која је унапред донесена.
-„Домаћи чланови „ Комисије нису дали никакво рационално образложење за своје бодовање (или је то образложење нама недоступно);
-Омладинско удружење „Либервил“ је младо, тек основано удружење, које тек треба да стиче своје референце по основу реализованих пројеката. Ако је основна намера општине Ариље која је исказана у уводном делу Јавног конкурса да „подржи рад и ојача капацитете организација грађанског друштва“, ПИТАМО СЕ ко ће то за нас учинити уместо општине на чијој територији смо основани и у којој покушавамо да своје знање и ентузијазам употребимо на корист целе заједнице, а нарочито младих због којих и постојимо.
Вас, као Председника општине подсећамо на то да је ова општина увек до сада налазила начина да и мимо граница буџетских могућности подржава активности из области омладинске политике, да су проблеми младих у данашњем времену веома велики и да је подршка младима највећи улог у будућност (што је дефинисано и нашим стратешким документима). Пошто се сви политичари у свим временима „заклињу“ у младе, МИ СМО МИШЉЕЊА да после оваквог односа Комисије коју сте Ви формирали према нашем удружењу и активностима које СМО предложили, НЕМАТЕ ПРАВО НА РЕТОРИКУ ОВЕ ВРСТЕ. Од свих пројеката који су рангирани на овом конкурсу, једино је наше удружење приложило пројекат који је у потпуности посвећен решавању одређених проблема младе популације, при чему је значајну пажњу посветило јачању постојећих институционалних капацитета у општини, те локална самоуправа, оличена овога пута у лику два поменута члана Комисије, нема разлога да нас посматра као „конкуренте“, него као потенцијалне сараднике. Такође Вас подсећамо да је кршење правила Јавног конкурса у супротности са Законом и рационалном употребом буџетских средстава.

Са поштовањем,

Омладинско удружење Либервил
Председник
Јасмина Димитријевић
Последња измена: 08 јун 2013 12:21 Написао: .

09 јун 2013 11:08 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7910

 • Натаса
Ево Владе, ово је тај модел који је примењен у Општини Бачка Топола, и тамо то савршено функционише..

8.1. ОПШТИНА БАЧКА ТОПОЛА – Учешће представника удружења грађана у одлучивању о додели средстава48 Општина Бачка Топола додељује средства локалног буџета удружењима грађана путем јавног конкурса. Општина објављује два конкурса за суфинансирање:
а) посебних програма, активности и манифестација удружења грађана и
б) сталних трошкова функционисања удружења грађана. Оба конкурса и пратећи обрасци конкурса (образац за подношење захтева за суфинансирање посебних програма, активности и манифестација удружења грађана, и образац за подношење захтева за суфинансирање сталних трошкова функционисања удружења грађана), објављују се на интернет страници Општине. Да би удружење грађана могло да конкурише за средства на било ком од два наведена конкурса, уз попуњен образац за подношење захтева за суфинансирање, мора да достави следећу документацију: (1) фотокопију решења о регистрацији организације; (2) фотокопију овере потписа (ОП образац); (3) прву страну статута организације (мисија и циљеви организације); (4) фотокопију уговора о отвореном рачуну код пословне банке; (5) план програма или манифестације (само за суфинансирање посебних програма, активности и манифестација); (6) потврду о плаћеној чланарини за претходну годину (извод); (7) извештај о утрошку дозначених буџетских средстава претходне године (само за суфинансирање посебних програма, активности и манифестација). Оба конкурса за 2013. годину објављена су 19. фебруара, а рок за достављање захтева за суфинансирање трајао је до 8. марта. У 2013. години у општинском буџету планирана су следећа средства: укупно 3.000.000,00 дин. за суфинансирање посебних програма, активности и манифестација удружења грађана, и укупно 500.000,00 дин. за суфинансирање сталних трошкова функционисања удружења грађана. Све процедуре за доделу средстава из локалног буџета удружењима грађана заснивају се на Правилнику о дотацији удружењима грађана на територији Општине Бачка Топола, који је 24. новембра 2004. године донео председник Општине. У складу с правилником, конкурс за доделу средстава спроводи комисија за утврђивање висине дотације удружењима грађана на територији општине Бачка Топола. Комисија има 7 (седам) чланова/ица, и то три члана из реда запослених у ЛС (председник комисије и два члана) и четири из реда удружења грађана (представници/е удружења грађана који су активни на нивоу Општине). Питање евентуалног сукоба интереса кад се на конкурс јави удружење грађана чији је представник/ца у комисији решено је доследним придржавањем Правилника и заједничким оцењивањем пристиглих захтева на седници комисије.
Удружења грађана којима су додељена средства на основу конкурса имају обавезу да до краја текуће године доставе своје извештаје о наменском трошењу средстава. Они достављају финални наративни и финансијски извештај за који није прописан посебан образац, као и фотокопије свих рачуна. Ако се тога не придржавају, немају право учешћа на наредном конкурсу.
Опширније на

10 јун 2013 05:57 Одг: КОНКУРС - ОДГОВОР #7914

 • Пауново Перо
Пауново Перо је записало...

'' Живот у планинској дивљини је надасве вртоглав. Горе, доле, човек никада не зна где се може наћи. Научила сам да је у животу вредна лекција бити стрпљив и препустити се реци живота...као реци Рзав у наредних десетак година, док га буде.
Али као и свака паланка, па макар она била и у самом срцу планинске вреве, наша малена варош одише некаквом досадом у којој докони људи смишљају разноразне доконарије, не би ли се, тако беспослени, још мало накезили и искористили свога умећа искоришћавања система.
Пауново перо тако мрзи лење и пасивне људе. Сетне, замишљене, скоро меланхоличне, уважава, и гаји неку на(р)очиту наклоност према њима. Према оним првима, поменутим, пажљиво негује негостопримство и јед.
Тако се у нашој варошици десио Вашар идеја. Не, не Вашар људи, већ Вашар идеја. Макар је то изгледа била замисао оних који су вашар организовали. А на вашару...као на вашару. Има свега. Од возића, преко малина, маркица, разних семинара, скупова, саветовања, листића...има свега.
Али, рећи ћете: Па вашар је вашар, шта ту има посебно да се прича?
Истина. Али, на Вашар, уместо идеја, накупише се људи са свих страна. Неко виче: Ветерани! Други виче: Сељаци! Трећи виче: Голубари! Четврта је на време замолила у вашарској управи да јој и пре него што се вашар отворио, намакну за потребе, јер је њено деловање засебно и не сме се гледати са свим осталим посетиоцима. Пети су незадовољно гунђали, шести су гудала затезали, седми у ћуп са медом умочили, осми се на пут у бању спремили, девети...а девети? Па где су они? Они су испред капије вашара остали!
Како то може бити?, Пауново се Перо пита. Ко на вашар дошао није, а позван је? Полако се пробијам кроз масу људи, разгрћем полегле и поспале, како бих до капије вашара дошла. Кад тамо, ето ти је: Ожалошћена породица! Па зашто не уђете на вашар?, Пауново их Перо пита. Ми смо позвани, али нам је вашарска управа рекла: Не дамо да уђете!, рече Стара Мудриња. '' То је неправда'', добаци ћерка, Млада Мудриња. Стари мудрац, брадати Јарцо, само је невољно мрсио, и гунђао нешто у браду. Ма хајде, па није то ваљда тако, па није то сигурно озбиљно, мора да је до неке грешке дошло, рече Пауново Перо. – Не, не, то је тако, и сигурно је тако! Проверили смо стотину пута, и сваки пут је речено: Њет!
Пауново се Перо ражалостило. Па зар на овом свету нема нимало правде? Стара Мудриња, иначе радница поменутог вашара, да ни на вашар не уђе! Млада Мудриња, и њен најбољи друг, Шљокарица Куна, да за себе још који цвоњак од вашарског динара не узму? О, свето небо, о, моћне силе, па дајте им нешто, да више не цвиле...

Док је изван вашара, не знајући ни да се одржава, ни да постоји, стајала две стотине пута већа насеобина обичних, непознатих људи, оних који не знају да новац од вашара згрну, нити знају како се новац од улазница дели. Оних који свако јутро, у долазећи летњи дан, иду да крвљу, боје малина, свој цвоњак зараде часно, да би часним хлебом своју породицу нахранили. Новце од вашара и вашаришта не могу ни да сањају, јер је ''ожалошћених глодалаца'' пуно, а док се они са динамичних планина на вашар спусте...јадац је оглодан и више ни кости нису остале. Ћерка и отац воденичари, ћерка и мајка мудричари...све је исто, само су незнатне нијансе.
Пауново се Перо растужило и тихо прозборило: Доиста, неправда...Када би знали шта се у доли ради, са планина не би ни силазили. Река буја и са собом носи све...па тако и са собом многе ожалошћене, како прошле, тако и – будуће...''
Последња измена: 10 јун 2013 06:04 Написао: .
 • Страна
 • 1
 • 2

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018