Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: Семе

23 јан 2013 09:39 Семе #5371

  • Љиљана Димитријевић
Један успешан хришћански бизнисмен је ушао у дубоку старост и схватио да је дошло време да га неко замени. Уместо да сам изабере свог наследника медју својим помоћницима или својом фамилијом, он је одлучио да уради нешто неуобичајено. Позвао је све потенцијалне кандидате, финансијске директоре, шефове погона, благајнике..., личне саветнике и одржао им следећи говор:
- "Драги пријатељи, дошло је време да ја завршим моје пословање и одем у заслужену пензију. Такодје сада је најбоље одредити новог генералног директора који ће водити нашу фирму у будућности....... Одлучио сам да то буде један од вас."
Млади, перспективни шефови су били збуњени, али је генерални директор наставио:
- "Ја дајем свакоме од вас по једно семе. То је врло специјално семе. Желим да га посадите, да га заливате и да се поново заједно окупимо следеће године да видимо шта сте урадили од семена кога сам вам дао. Тада ћу одлучити ко ће бити мој наследник."

Један човек по имену Џим је био на том састанку и као сви присутни добио је своје семе. Када
је стигао кући, поделио је са својом женом директорова размишљања и тако су они заједно одлучили да негују биљку која ће никнути. Пронашли су једну лепу саксију, ставили дјубриво, узели термометар, прочитали неколико књига о неговању биљака и живели у ритму новости из саксије.
Сваког дана су заливали земљу и нестрпљиво чекали да нешто никне. После око три седмице, неки од
Џимових колега су већ почели у уреду да говоре о биљци која расте. Џим је детаљно разгледао
своју биљку, али се ништа није дешавало.
Три, четири, пет недеља су прошле, а још увек ништа. Сада се навелико дискутовало о саксијама. На
заједничким ручковима су се размењивале практичне идеје о брзом расту, једино је Џим схватио да нема ничега и да је он једини неуспешан.
Шест месеци касније, опет иста прича. Ништа није било у Џимовој саксији. Он је дошао до убедјења да је нешто урадио погрешно. Можда превише воде, или лоше дјубриво, или пак нешто друго што није могао да објасни. Знао је да је урадио најбоље што је могао, а било му је тако жао да схвати како је остао без резултата.

Година је ускоро дошла своме крају и млади шефови су се поново окупили око генералног директора са својим биљкама. Џим је испричао својој жени да неће донети празну саксију. Али она га је замолила да поштено каже шта се десило.
Џим је осећао подмукли бол у стомаку. Ово ће сигурно бити за њега најнезгоднији тренутак у животу. Ипак знао је да је његова жена у праву. Чврсто је био убедјен да ништа погрешно није урадио. Унео је зато своју празну саксију у просторију за састанке управе. Тамо је угледао различите биљке неговане од стране осталих колега. Све су биле прелепе, управо привлачне у њиховој различитости. Ставио је своју саксију на под док су се многи од његових пријатеља слатко насмејали. Био је у праву. Пред њим су били тужни тренуци.

Када је генерални директор стигао, прешао је погледом преко свих биљака и поздравио младе кандидате. Џим је покушао да буде што даље од њега, како не би морао да сусретне његов поглед.
- "Како сте само лепе биљке изнеговали" почео је генерални директор. "Видим да ми неће бити једноставно да пронадјем наследника."
Непосредно за коментаром..., запазио је Џимову празну саксију. Затразио је од вице председника да доведе Џима напред.
Џим је претрнуо. "Сада ће брука бити велика", помислио је Дзим. "Можда ће ме директор избацити из фирме."

Када је дошао напред, генерални директор га је запитао шта се десило са његовим семеном и Џим је искрено и поштено све испричао до краја.

Генерални директор је затражио од свих да седну, осим Џима. Погледао је у све присутне, затим у Џима и рекао:
- "Џим, веома сам поносан на тебе.... Поштовани присутни, Џим је постао нови генерални
директор фирме. "

Све је изгледало готово нестварно за Џима. "Па како је то могуће? Моја саксија је била празна."

Генерални директор је присутнима објаснио читаву ситуацију:
- "Пре годину дана ја сам свакоме од вас дао семе које не може ништа да роди. Дао сам вам семе које је било мртво, стерилно. Сваки од вас, када је видео да ништа не расте из тог семена, одлучио је да га замени успешним семеном. Сваки од вас...., осим Џима. Сви сте ми донели биљке и цвеће од вашег семена а не од мог. Једино је Џим
поносно прихватио неуспех и имао довољно храбрости и поштења да ми донесе празну саксију. Ви сте сви тражили успех..... по сваку цену. Џим се трудио да успех додје, али је његово поштење било важније од успеха. Због тога је он данас генерални директор."

Стари директор је наставио:
"Ако сејете поштење, пожњећете поверење.
Ако сејете доброту, пожњећете пријатељство.
Ако сејете понизност, пожњећете праву величину.
Ако сејете једноставност, пожњећете трајну радост.
Ако сејете отвореност, пожњећете респект.
Ако сејете оданост....., пожњећете успех.
Ако сејете опроштај, пожњећете помирење.
Ако сејете искреност и љубав.., пожњећете вечну радост и срецу.
Зато..., пазите шта сејете..., то ће вам одредити шта ћете касније жњети."
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018