Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: ТАУНСКИ ГРЕХ

26 јан 2013 02:53 ТАУНСКИ ГРЕХ #6996

  • телетабис
Било је то једног ј. дана, у два сата поподне. Таун је, после јануарских чаролија и празновања, тонуо у сивило. Из оловно-хладних облака крунио се ситан паперјасти снег, претећи да се претвори у вејавицу. Коља Јесењин је, са неколицини пајтоса окупљених у А бару, управо, говорио о чамотињи, малограђанштини, паланачкој свести и поданицима. Од Томе Таунског је, баш пред полазак у Анатему, дочуо да ће у Т. ускоро стићи Луција. Скоро да је прошло две деценије, мислио је у себи, од њиховог последњег виђења. – Да, да, Блу Лу, Плава Светлост. Светланина Луција. Дон Мифињо се само загонетно насмешио. Он је могао помислити на његову гирл шанк Револушен, пре много дана, одбеглу Луна Лу, коју је само он звао Луција. – Откуд он, ДонМ., било шта може знати – помислио је Коља. Коља се сећао једне нагле и исхитрене заљубљености од много година пре. Избледела и испрекидана збивања враћала су га у неко давно пролеће у Сингу. Искиданог памћења је докучивао лик девојке која се звала Л. Причао је пре много година о томе како се, као ретко која девојка из С. брда, осмелила „отиснути“ у шарени свет. – Љубав је трептави глагол пролазног карактера – као да је нешто тако песник изустио. Није ли Тома, који је скривао многе мистерије, мислио на њу? Не, не. Ту мора да се крије нека зезнута симболика. У фасу (ту реч је К. често користио) је знао да Тома никада није био једносмислен. Мора да је то нешто сасвим друго.
Знао је Јесењушка да би они на Двору таунском једва дочекали да у Т. пристигне Луција. Они би ту видели лични ћар, могућу добит, улагачицу, спонзора, донатора, градитеља мостића, бич волеја, аква Т. парка, мини- голфа, базенчета..., на крају имали би, како су дочули, лепо чељаде, светску жену, око које би се неколико месеци плеле приче и љубавне чаролије.
Но није баш тако:
Луција је годинама била далеко од Т. Прича се да је једно време боравила у Лас Вегасу радећи као крупије, као модел код Версаћеа или Д&Г. У Палазо Венеција је виђена пре седам дана, на живописном Ф. острву у септембру, затим у Линколн кабрију СХД, на Јелисејским пољима, у Хотелу Атлантико Копакабана провела је три августовске ноћи, позоришној представи Бриљантина на Бродвеју, у бару казина Викторија; у коцкарници Палас хотела у Монте Карлу, сафарију у Етиопији..., али, како ју је замишљао Пеки Цол, у поподневним сатима сунчаног јан. дана, са слушкама и тамним наочарима у шетњи поред Р.Р. На Ур. ћуприји читала Борхесове последње песме.
– Оличење љупкости и прикривеног хумора, божанствног стаса, модрих очију, косе боје лана, еротичног гласа, са кораком газеле, лепо негованих екстр. се кретало према Т. Било је, сећао се Јесењушка, можда повремено, у њеном замишљеном лицу неке меланхолије, сете, или тренутног разочарања које је скривала. Али, она је била далеко изван тог устаљеног таунског мравињака, трачева и доушничких олајавања. О њој се, зато што су је сматрали далеком, ћутало или шапутало са пола гласа. Могла је, кажу, да бира да буде шта хоће, да путује где хоће. Наслућивало се да се у њеном поседу налази чувена слика Тинторета, акције налазишта дијаманата у Јужној Р., као и да је власница замка у планинама Пиринеја.
А она је можда само хтела уточиште, мир и спокојство? Начула је, верује се, да се Коља Ј. повукао у планине, да има ранч, дивље као ветар коње, травопасе... да у тренуцима спокоја, далеко од свих, слуша Равела, Моцарта, Бочелија... И не само то: До њених префињених чула могле су стићи и вести о (МТ), таунском чаробњаку блиском Вили Салвахе.
Миле Травка је, знајући да га и могући наговештај романсе може, попут олује, одвести у рај или пакао, био веома обазрив. У вечерњим сатима наредног дана разматраће Досије „Л“ са својом М., и благовремено, исто вече када, му К. Кол донесе исцрпне инф. о долазећем таунском блаженству лепо обликованих груди, сомотасте пути, гипких бедара, мачјег корака, обавестити Салвахе тријумвират (Блек Стену&Џорџа&ББ), који би, уз помисао: „Стигла нам је лепотушка света, Богу хвала, мирни смо до лета“, одахнули. Травка је био обазрив. Играо је више на сопствено искуство и разум, а не на емоције које су га често варале. Клонио се празних брбљања, цапарења, клиберења, задимљених С. пушионица. Човек се, знао је то, често понаша као најнижа животињска врста спреман је да се прилагођава и навикава на разне ситуације.
Долазак Лучинеје, носиоца Источне светлости&нове енергије, која ће Т. избавити из малограђанштине и сивила, предсказао је пре много година Толстој Таунски. Писано је о томе, рекао је Сораб, на С. плочама. Сораб је разапео раскошно платно, као за Тајну вечеру; Толстој наоштрио перо и у том наговештеном збитију видео виши степен мудрости које се мора забележити.
И тако...
Све слути да је на помолу нови таунски Грех...
Тт...
Последња измена: 27 јан 2013 07:50 Написао: .
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018