Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: Ариље: Французи хладе малине

07 јун 2014 21:30 Ариље: Французи хладе малине #8748

  • сањајдонацију
Ариље: Французи хладе малине

Нови власник „Фруком фуда“ из Ариља већ уложио 300.000 евра. Из „Дескура“ поручују да њихови досадашњи кооперанти не треба да брину, откуп ће се одвијати под истим услвима као и код других.

АРИЉЕ - Једна од најпознатијих хладњача у овом делу Србије, годинама репер када је реч о откупу и цени малине, „Фруком фуд“ из Грдовића код Ариља, није више у власништву овдашњег бизнисмена Миломира Зимоњића. Она је званично почетком марта прешла у руке француске компаније „Дескур“.

И док не желе да открију цену ове трансакције, из „Дескура“ поручују да њихови досадашњи кооперанти не треба да брину.

- Сарадњу смо започели још у фебруару, када смо делили ђубриво и хемију, а пружамо им и сву асистенцију када је реч о заштити биља - каже представница „Дескура“ за Србију, Драгана Никосавић.

Када је о откупу реч, објашњава, он ће се одвијати под истим условима као и код других, и уз цене које ће бити формиране на нивоу државе.

- Засада нико није изашао са ценама. Према оном што буду дефинисали берба и тржиште, позиционираће се и „Фруком фуд“ - истиче наша саговорница.

У модернизацију хладњаче, чији је капацитет 3.600 тона, „Дескур“ је до сада уложио 300.000 евра.

- У жељи да уз постојећу опрему за хлађење на воду имамо алтернативу, у првој фази, у нову опрему за хлађење на ваздух уложили смо 100.000 евра. А сад градимо нови канцеларијски објекат који ће са комплетном опремом коштати још 200.000 евра - истиче Никосавићева.
Нови француски газда задржао је и стално запослене раднике, и појачао их својим руководећим кадром, док ће сезонци бити ангажовани, као и ранијих година, према потреби.

Говорећи о предстојећем откупу, Никосавићева каже да ће, имајући у виду досадашње временске прилике, контрола квалитета малина у њиховој хладњачи бити као и у другим објектима у ариљском крају. Подсећа произвођаче да је сада прави моменат да своје засаде заштите од трулежи.

ПРЕЗАСИЋЕНО ТРЖИШТЕ

У Чилеу и Пољској све су веће површине под засадима малине. И у Украјини ова производња је достигла 30.000 тона, у Бугарској 20.000. И Босна је близу те цифре. Зато сматрам да Србија не треба да шири производњу малина, јер постоји опасност да тржиште буде презасићено - каже Никосавићева.

Када је о извозним ценама реч, објашњава да су се прошлогодишње кретале од 2,50 до 2,65 за роленд, ситно паковање, и 1,90 евра за гриз. Овогодишње откупне цене још нису формиране.

“ЈУГЕНТ“ Пре две године француска компанија „Дескур“ купила је и хладњачу „Југент“ у Ужицу. У њој су уведена четири најмодернија стандарда, што им је план и за хладњачу у Грдовићима.
Последња измена: 07 јун 2014 21:31 Написао: .

07 јун 2014 21:37 Србија би могла да заради 500 мил долара од малине #8749

  • сањајдонацију
Србија би могла да заради 500 милиона долара од малине


Србија би од извоза малина могла да заради од 400 до 500 милиона долара, уколико би осавременила производњу тог воћа, изјавио је саветник председника ПКС за пољопривреду Војислав Станковић.

Србија би од извоза малина могла да заради од 400 до 500 милиона долара, уколико би осавременила производњу тог воћа, изјавио је Тањугу саветник председника Привредне коморе Србије за пољопривреду Војислав Станковић.

То је готово четири пута више него сада, рекао је Станковић и подсетио да Србија од извоза малина годишње зарађује од 120 милиона долара до максимално 140 милиона долара.

Он је указао да је Србија тренутно трећи произвођач малине на свету, иза Пољске и Русије, наводећи да се у нашој земљи последњих пет година малине производе у просеку на 15.000 хектара.

Просек производње малина у Србији је 81.000 тона годишње, а просечан принос је четири тоне по хектару. У домаћој производњи доминантне су две сорте малина - "виламет" (87 одсто) и "микер", која је нешто продуктивнија сорта.

Поседи су релативно мали и уситњени, без система за наводњавање и прихрањивање, а продуктивност је доста слаба, малина се нехигијенски бере и пакује, тако да је мала производња прве класе, и ту губимо у трговини, објаснио је Станковић.

Сматра се да се производњом и прометом малине у Србији бави око 50.000 људи, а западна Србија има најквалитетније услове за производњу малине, казао је Станковић.

Он истиче да је квалитет српске малине неспоран, али би Србија морала да осавремени ту производњу, пре свега увођењем високопродуктивније сорте на плантажним засадима, под системима за наводњавање и противградним мрежама.

Као пример, Станковић наводи увођење сорте "полана" у Пољској, која даје род неколико месеци у току године, тако да је род распоређен у више месеци, па нема "уског грла" и притиска код брања, тако да радна снага може да се правилно распореди око тог посла.

Сорта "полана" је изузетно продуктивна, а приноси су од 15 до 20 тона по хектару, додао је Станковић.

"Та би малина у нашим условима дала много квалитетнији род од оног који имају сами Пољаци и Србија би свакако повратила свој имиџ и статус на светском тржишту малине", подвукао је Станковић, додајући да држава треба да омогући и бесплатан увоз садница малина из Еглеске, Америке и Канаде, јер је реч о најпродуктивнијим сортама.

Станковић истиче да се мора увести ред у откупу малине, и повећати пласман извоза готових производа као што су сокови, мармеладе, џемови... и наводи да Србија скоро 97 одсто малине извози у смрзнутом стању, док је удео свеже малине у извозу мали.

Такође, Србија треба да заштити географско порекло малине, Ариље је заштитило географско порекло своје малине, али то треба да ураде и остала географска подручја, која дају квалитетан плод малине, закључио је Станковић.

Извор : Новости онлине БРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • Страна
  • 1

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018