Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#OstaniKodKuće
Почетна Форум
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: КО ЈЕ БИО СЕРДАР ЈОВАН МИЋИЋ ?

10 апр 2018 18:34 КО ЈЕ БИО СЕРДАР ЈОВАН МИЋИЋ ? #9022

Сердар Јован Мићић је рођен 1785. г. у златиборском селу Мачкат. Био је хајдук, затим учесник 1 српског устанка. а истакао се у 2 српском устанку. Био је деснаа рука Милоша Обреновића. Као награду за показана велика јунаштва, књаз Милош га одликује, али и прогласи за Сердара рујанске нахије, са седиштем у Чајетини. Ту сердар изгради велики конак, упориште са шанцима и пропратним зградама. Нажалост, цео конак је страдао у 2 св. рату, само су сачувана врата, која се налазе у музеју у Београду. Сердар Мићић се нарочито истакао у померању границе са Турском у селима према Дрини: Мокра гора, Вардиште, Котроман, где је пред очима ослабљених Турака померао гранично коље.и ширио територију Србије. По природи је био брз, прек и енергичан, али праведан, па су га се бојали и Турци и Срби. Имао је други конак у Ариљу, у близини ариљске цркве. Ту је боравио у позадини, као у некој „викендици“ и отуд полазио са четом јуришника у борбу са Турцима.
Ариље је већ давно било ослобођено од Турака и полако се формирало, као варошица. Куће становника су биле од дрвета, покривене сламом, тако да је конак Мићића био врло угледна грађевина, на два нивоа и са прелепим доксатом на горњем спрату. Поред конака су биле још неколико зграда за боравак чете војника, хан и друге пропратне грађевине, око којих се полако формирала варошица.
У свом настојању, да што више помера границу према Дрини, био је познат у народу. Наш нобеловац, Иво Андрић га је лепо описао у приповеци „Велетовци“, описујући његове грубе и храбре методе померања границе. Познавали су га Филип Вишњић и Његош, а кумовао је са Смаил агом Ченгићем.
Као већ позната историска личност, десна рука Књаза Милоша, често је пролазио кроз Кремне, где се почео ширити глас народног пророка Милоша Тарабића, који је предвиђао пад Милоша Обреновића. Изненађен и њутит, сердар Мићић посети Милоша и запита га за своју будућност. Милош мирно одговори:
.-Умрећеш од глади“!
Изненађен сердар, да би проверио Милоша, рече:
-Ајде, погоди, шта ће она бременита ждребица ождребити?
-Ождребиће женско и имаће краћу задњу десну ногу.
Сердар нареди да распоре кобилу и за чудо из стомака искочи женско ждребе са краћом задњом десном ногом.
Сви су занемели од чуда, а сердар се скоро онесвестио од страха.
Убрзо, књаз Милош ослаби и буде принуђен да сиђе са власти, услед династичких борби. Тако и сердар Мићић западе у затвор, једва извуче главу, али би осуђен на доживотну робију. Иако богат са врећама злата, није вредело и није се могао спасти, иако је нудио стражарима „шаку злата за кору хлеба и чашу воде“. Тако се обистинило Тарабићево прорицање. Некада страх и трепет, познат и славан, умро је у мукама. Сахрањен је у порти, поред ариљске цркве.
Овај последњи податак потврђује, да је Ариље имало велики значај у животу и личности сердара Јована Мићића.
Колико је тај значај био велики за личност сердара Мићића, толики је и значај његовог конака за Ариље. Поновно „васкрснуће“ конака показаће сву захвалност српског народа ужичког и ариљског краја борби за ослобођење Србије од петвековног ропства под Турцима. Сву суровост, помешану са јунаштвом, које је сердар имао у својој природи, само су потврда чињенице, да смо као Срби били принуђени, да се као такви носимо и на крају победимо силину Отоманског царства.
Мала Србија, мала одабрана чета храбрих сердарових јуришника побеђује, али и зла судбина узима свој данак на крају крајева. Шта је живот, него борба за права, слободу и истину. Све има и своју цену.

-------------------------------------------------------------

Имао сам пре 2 године прилику, да се упознам са једним уваженим културним радником из Хрватске, Мате Марасом. Приликом упознавања преко интернета, г. Марас, видећи да сам рођен у Ариљу, написа ми ове лепе речи:
„Ви сте рођени у Ариљу, једном лепом месту познатом по великом јунаку Сердару Јовану Мићићу“.
Услед овог пријатног изненађења, дуго сам био поносан.5 априла 2018. године Мишо М. Младеновић
Београд акад. сликар и писац
  • Страна
  • 1
Општина Ариље.  © 2005 - 2018