Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме
  • Страна
  • 1

ТЕМА: Сматрам да је тако било...

28 феб 2011 23:18 Сматрам да је тако било... #2490

  • мали.свајцарац
Црквица на Градини Штампа Ел. пошта

Клисуру Моравице, измедју села Прилике и Дивљака, чине са леве стране Обла глава и Малич а са десне стране Градина. На самом врху Градине на надморској висини од 670 м смештена је мала црква покривена шиндром посвећена Св. Илији.

Феликс Канић је забележио да је она вероватно подигнута на рушевинама римске стражарске куле. Народна предања говоре другачије. По једном веровању црквица је прелетела из Прилика када су Турци покушали да је обесвете, а по другом Срби су је пренели уз Божију помоћ на врх Градине.

Црквицу су Турци у више наврата спалљивали али ју је народ изнова обнављао. Обновљена је 1811.године и у њој се три пута годишње одржава служба Божија.

У неким изворима она се назива "Хајдучка црква", а то исто име други приписују, цркви манастира Клисуре. Нема сумње, и једна и друга завредјују такав назив, јер су у доба народних напора и борби за ослободјење од турског ропства, биле сигирно склониште, а калудјери јатаци, не ретко и борци.

Као што постоје различите претпоставке о настанку цркве тако постоје и различита веровања везана за саму црквицу. Постоји веровање да онај ко дође на богослужење, а да није грешан, може слободно да обидје око цркве а да не падне у понор. Ако се неко одлучи на такав подухват требало би да га понови три пута. А ако грешан успе да обидје око цркве, то треба схватити као знак да су му греси опроштени.

Тацно је да је црква пренета(наравно да је пренео народ, а не...), али не из Прилика вец из Тресњевице са брда Острес, на цијем врху постоје трагови истих димензија.
СЕЛО ДИВЉАКА НЕ ПОСТОЈИ!!!
Тај назив је настао релативно скоро, наиме када је први аутобус поцео да саобраца на путу Позега-Ивањица станице нису биле установљене, стајало се где би ко зелео да изадје. Људи су говорили "стани ми код divљаке", јер је на месту које сада знамо као Дивљака била огромна divља јабука. И временом је прихвацено име Дивљака.
  • Страна
  • 1

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018