Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме

ТЕМА: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља

13 мар 2010 19:48 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #696

Као што рекох раније, ширење града је одавно планирано у Генералном урбанистичком плану Ариља и то није нека велика површина обрадљиве земље (ако је уопште и обрадљива) да би то сада спречавали.

Ариље има исти број становника деценијама уназад. Пре 20-ак година самбене зграде су се градиле у насељу Млекара, Вране, пошто је у центру било већ превише стамбених зграда, густина становања је била превисока, а и сада је. Ширење града као и будуће стамбене зграде ГУП-ом су планиране даље од центра, у Врањанском пољу... Зашто се сада дозвољава некоме да гради стамбене зграде у строгом центру и уз то да поруши чаршију?! То је или чин незналица или чин капитала који не преза ни од чега. Мислим да нам тако рационално коришћење простора није потребно, не само у главној улици (ту се слажемо), него свуда у граду.

Имамо једну главну улицу - чаршију, једно мало узвишење које је пуно археолошких налазишта и сведочи о историји не само Ариља, већ и Србије, и ако не можемо да се према томе односимо као што доликује, са уважавањем и истицањем тих старина, ако не можемо од тога да направимо велику светску туристичку атракцију, ако на том узвишењу планирамо нове зграде, паркинге, бушимо низбрдицу код цркве зарад 10 паркинг места (глупе ли идеје, срећом што није прихваћена),... онда ме је срамота што сам Ариљац, онда и не могу да будем Ариљац јер прави идентитет Ариља ће се изгубити у тим новим зградама у центру.

Поставља се питање способности и жеље садашњих и прошлих власти да нешто ураде по том питању. Уместо да град крене у акцију, он оставља да поједини инвеститори обликују град како они хоће, на рачун свих нас, а временом и њих самих.

Једноставно недостаје визија и жеља за бољим, која иде далеко у будућност. Сада је та визија само како напунити на брзака чепове.

Ако се паметно ради, сви ће имати користи, и град и инвеститори и власт.

Трансформације у граду треба детаљно испланирати и то је озбиљан посао. Треба обухватити цео град, а не само поједине делове. Без тога, тих анализа, ја не бих могао да кажем шта урадити са садашњом пијацом и аутобуском станицом, ако причамо о евентуалном премештању. Ако причамо о бољој искоришћености простора, ту има места за разна побољшања.

И да се пијац и аутобуска преместе на друго место, шта би Ви ту волели да видите?
www.facebook.com/group.php?gid=131362232261

Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, новембар 2010. :
www.arilje.org.rs/component/kunena/Uredj...10&старт=30#1987

15 мар 2010 07:54 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #706

  • владимир
То ста би ми волели да видимо је једно а ста цемо видети,то зависи од тога ко це имати довољно кесха да купи ту локацију.Пијац као пијац није ругло,ругло је оно сто остане после пијацног дана.
Вероватно би неко волео и онде да види стамбену зграду,ја лицно бих волео да видим зеленило,игралисте а не трзни центар.
О изместању аутобуске је било одавно реци,а висе се о томе и не говори јер једва да ко данас и иде аутобусом.О оној кафани,не знам ста да казем ни да мислим.Онде јој није место али опет цовек ради и од тога зиви.Није ни Хемија крив сто има онакве госте а ни Лазо.Сви се боре за место под сунцем.
Наравно ово је моје мисљење али видим да овде има висе оних сто одлицно знају ста би са тудјим поседом и парама правили.

15 мар 2010 18:41 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #710

  • Бранко
Драган Милосављевић написао/ла:
То може да каже само онај ко није био у Берлину!

Налазио сам слика о Берлину , одрадили су га боли глава, боли глава !
Зато и ја предлазем исто ресење за Ариље
да га после одраде боли глав, боли глава !
позззззззззззззз

ПС:Назалост нисам био у Берлину, а волио бих !
ПС2: Овај има иста кола као и ја
Ово се мозе и другације назвати - Има ли ко отварац за конзерве ?

Последња измена: 19 мар 2010 08:53 Написао: .

19 мар 2010 04:12 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #728

Ето, количачка зградурина на пијацу, а нема дечје игралиште, нема зелену површину, паркић за шетњу и одмор. А требала би да има и по закону и по урбанистичким правилима. Сада желе још таквих зграда, у околини, спаваоница. ''Где год нађеш слободну површину, ту зграду посади, јер народ је глуп, па ће да награди'', чувена инвеститорска.
www.facebook.com/group.php?gid=131362232261

Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, новембар 2010. :
www.arilje.org.rs/component/kunena/Uredj...10&старт=30#1987

20 мар 2010 09:33 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #736

  • владимир
та зграда на пијацу је и требала да има направљено игралисте,уместо тога има травњак и пар дрвеца јер они који су требали да ту поставе љуљаске и остале деције реквизите з игру су то здусно попили и појели у Севељу давних година...

21 мар 2010 09:03 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #744

Тај травњак је мали у односу на величину зграде. Зато би било лепо да се направи паркић и дечје игралиште иза пијаца. Осим зграда у Млекари, које имају асфалтни плато за игру деце, ниједна друга зграда у Ариљу нема дечје игралиште. Простор испод цркве, па све до Млекаре, вапи за једним већим, јавним, озелењеним игралиштем. Била је шанса да се једно такво игралиште направи на парцели преко пута ''Ситаре'', заједно са паркинг простором, али су дали приватнику да направи зграду. Сада видим да се планира на истом том месту још једна стамбена зграда, иако и ова постојећа премашује густину становања од 240 становника по хектару, која је максимално дозвољена у најгушћој зони у Ариљу.

Као што рекоше грађани Крагујевца свом градоначелнику, урбанизам и савремени, урбани начин живота није подизање зграда на сваком могућем и немогућем месту на рачун зелених површина. Урбанизам је чување зелених површина и стварање нових. Стварање бољих услова за живот у граду.

И малу децу у првом разреду уче шта значи однос према природи, да човек без природе не може, јер су једно. Даље деца уче шта је човеку све потребно да живи једним хуманим животом у граду. То је све ушло у стручну литературу, а у закон су ушле преполовљене вредности норматива које прописује струка, баш због користи инвеститора. Док се у пракси не примењује ни онај минимум који је прописан законом. Тако да имамо парадоксалну ситуацију да дете у првом разреду основне школе има развијенију свест о природи и животу у граду од оних који су задужени за питања развоја и живота у граду.

Зашто ли је то тако :-) ?
www.facebook.com/group.php?gid=131362232261

Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, новембар 2010. :
www.arilje.org.rs/component/kunena/Uredj...10&старт=30#1987

24 мар 2010 03:27 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #764

  • Бранко
Ево једног предлога лијепе куце за насе брдске пропланке24 мар 2010 05:21 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #766

  • Милан
Лепо изгледа, али ја не бих живео у земуници.
Ево једног примера из Србије!!!
Последња измена: 24 мар 2010 05:44 Написао: .

26 мар 2010 13:55 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #779

''Пре годину дана, 14 архитеката који су сви из Ариља (шест дипломираних архитеката и осам студената архитектуре), потписали су петицију у којој се залажу за очување чаршије. Петиција је објављена у ''Ариљским хоризонтима'', али није отишла на Скупштину, јер како ми је објашњено, одборници не могу о томе да гласају (а могли су да одлуче да се гради спортска хала у парку и где ће да буде нови вртић и то све на погрешним местима), већ то мора да се спроведе кроз разне урбанистичке планове, који за сада не постоје или не важе''.

Пошто сам данас сазнао да неки одговорни људи нису упознати са овом петицијом, сада је овде постављам.

Поносан сам на ову петицију, иако нисмо још добили писмени одговор на њу, јер је она доказ да доле потписани ариљски архитекти желе да сачувају стару чаршију свога града од рушења и нових великих стамбених зграда. Независна струка је једногласно дала своје мишљење и чистог образа може да шета чаршијом.

Данас сам чуо да нисмо могли овом петицијом да убедимо неке људе у Општини да наша чаршија не сме да се руши. Кажу да немамо добре аргументе и да не виде разлог зашто би оставили ''шталице'', како кажу, у центру града.

Те кућице можда су у овом тренутку некоме ружне (мени су прелепе), али зашто их рушити када могу да се рестаурирају и ревитализују. Најважнија ствар код улица су пропорције - однос висине објеката и ширине улице, а ако се сравне кућице и на њиховом месту подигну зградурине, пропорције се мењају, мења се осунчање (зграде ће заклањати сунце), нестаје чаршија, нестаје амбијентална целина која је у складу са нашом црквом, скрнави се тај споменик културе (цела улица је један споменик културе), а град остаје без туристичке атракције, а све због жеље инвеститора да се обогати на продаји станова у центру града.

Шта ја и 99 посто Ариљаца имамо корисно од тих станова и зграда - ништа, имамо само штету која ће бити трајна.

Неко ме је питао и што ја улазим у тако крупне ствари када немам вишедеценијско радно искуство. Мој одговор је зато што они који имају толико радно искуство и који би требало да зауставе ту рушилачку намеру, помажу да се она оствари. Због чега то раде, можемо само да нагађамо. Ово су можда крупне ствари ако се посматрају кроз новац, али онај ко се и мало упознао са архитектуром, не мора да студира исту, већ само да посматра дело врховног архитекте (Бога или природе), зна да је ово једноставна ствар. Чаршија се мора очувати - тачка. Кућице и чаршија немају само архитектонску, већ и историјску вредност за град.

Друштво ариљских уметника је дало своје предлоге како да се на јефтин и ефикасан начин рестаурирају кућице чаршији (о томе сам писао опширније у другој теми).

Ариље је, уствари, баш та чаршија. Нема чаршије, нема ни Ариља.

Да ли је добро да одлуке о урбанизму града, владајућа коалиција, било која да је, и сви одборници, доносе оглушујући се о савете архитеката рођених у Ариљу.

Многи архитектонски и урбанистички конкурси у Ариљу радили су се на даљину, само на папиру, тако што веђина архитеката никада није ни дошла у Ариље. Зато имамо лоше и неуспеле конкурсе и лоше урбанистичке планове. То је био случај и са пројектом аутопута кроз Церову - на папиру већина кућа и не постоји, па је пројектант вукао линије преко тих домаћинстава мислећи да је то нека пустара. Због тога смо и добили аутопут кроз град.

Зашто се струка не би побунила ако они који владају праве велике грешке. Није то само случај у Ариљу. Архитекти удружени са грађанима у Крагујевцу одбранили су градски парк од сече, који је за 36 000 еура продат породици Новака Ђоковића да у њему праве неку чудну тениску академију, која у свом саставу има велики тржни центар, велики хотел, неколико стамбених зграда, и свега осам тениских терена. Прерачуната вредност тога парка, ако се рачуна као грађевинско земљиште је 14 милиона еура, а продато је за 36 хиљада еура. Срећом, због угледа Новака у свету, његова породица је одустала од тога.

Сада у Крагујевцу спасавају спомен парк Шумарице. Нови власник хотела хоће да проширује хотел, прави тениске терене и фино место за забаву на месту где је стрељано преко седам хиљада Крагујевчана.

У Београду се побунила ''Академија архитектуре Србије'' на челу са архитектом Михаилом Митровићем (пројектовао Елен и Шевељ у Ариљу) и архитектом Браниславом Јовином због сече дрвореда од око 400 здравих платана у Булевару краља Александра. Разлог сече је прављење трамваја са којим не може да се реши саобраћај у Београду, уместо метроа, како је то било предвиђено десетинама година уназад и за који је био и Ђинђић као некадашњи председник Београда.

У Скопљу су се против лоших потеза и одлука власти побунили сви студенти Архитектонског факултета и основали Прву Архи Бригаду.

У свим овим градовима правили су се и праве се масовни протести студената архитектуре, архитеката, пејзажних архитеката, инжењера шумарства, еколога... у које се укључују и остали грађани који виде мало даље од стомака.

Надам се да нећемо имати повода да правимо још неке протесте у Ариљу. Увек може да се нађе одговарајуће решење, само ако се хоће. Лова дође и прође, а наша (не)дела трајно остају у сећању људи и града.


имг38.имагесхацк.ус/имг38/7290/171020081.јпг


имг338.имагесхацк.ус/имг338/8792/171020082.јпг
www.facebook.com/group.php?gid=131362232261

Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, новембар 2010. :
www.arilje.org.rs/component/kunena/Uredj...10&старт=30#1987

27 мар 2010 19:19 Одг: Архитектура, урбанизам и уређење Ариља #786

  • Бранко
Иван Трошки Дамљановић написао/ла:
Мислим да ми то не би била дестинација за неко путовање и одмор :-) .

Ево сад слусах на зикиној сареници :
Ни Хитлеру се није свидјао Берлин
И он је хтео да га поруси
и био је ангазовао архитекту Схпер-а
да му сагради нови Берлин
али, за...... Рус !!!
Општина Ариље.  © 2005 - 2018