Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
 • Повећајте величину слова
 • Нормална величина слова
 • Смањите величину слова
Добро дошли, гост
Корисничко име Лозинка: Запамти ме

Профил за Иван Трошки Дамљановић (Иван Трошки Дамљановић)

 • ВАН МРЕЖЕ
 • Регистеред
 • Ранг: Сениор
 • Датум регистрације: 27 дец 2009
 • Временска зона: ГМТ +1:00
 • Локално време: 15:50
 • Порука: 290
 • Преглед профила: 14372
 • Карма: -12
 • Место: Ариље
 • Пол: Мушко
 • Рођендан: непознато

Потпис

www.facebook.com/group.php?gid=131362232261

Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, новембар 2010. :
www.arilje.org.rs/component/kunena/Uredj...10&старт=30#1987
Поруке

Поруке

емо
Добио сам писмени одговор председника Скупштине општине Ариља да се дрвеће у главној улици неће сећи због реконструкције. Веома сам задовољан одговором.


Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Касно синоћ, после сече, општинска управа Ариља је на општински сајт поставила обавештење да две брезе нису имале лишћа, па су зато посечене:

ариље.орг.рс/индеx.пхп/актуелности/вест...КQ2ЈуАрxДеДФМУд_Дзwк

Ако је истина да није било лишћа на гранама бреза (што не знам, јер је лишће дрвосеча могао да однесе пре него што сам дошао), а по сликама се види да стабла бреза нису трула и да су здрава, онда је питање шта је узрок да здраво дрво нема лишћа?!

[/УРЛ]

Ако здраве брезе нису имале лишћа, треба се окренути према Ситарином димњаку и видети да базне станице 4г мобилне мреже сва три мобилна оператера, које имају усмерено дејство, гађају право на брезе.

Снага базних станица мобилне телефоније на Ситарином димњаку је 31754 (тридесет једну хиљаду седам стотина педесет четири) пута јача од:

безбедне границе од 1 уW/м2 (0.0194 В/м) коју прописују:

- Директива Аустријске медицинске асоцијације - 2012. г, (Гуиделине оф тхе Аустриан Медицал Ассоциатион),
- Апел преко хиљаду лекара из Немачке и Аустрије - Фрајбургерски апел (Фреибургер Аппеал) из 2012.г,
- БУНД (Фриендс оф тхе Еартх Германy) (2008) - Прецаутионарy рецоммендатион фор генерал протецтион
ариље.орг.рс/индеx.пхп/форум/Уредјење-града/400-Архитектура-урбанизам-и-уређење-Ариља?лимит=10&старт=140#8903

Брезе (на слици сам их обележио љубичастом тачком) се налазе у пресеку између базних станица на Ситарином димњаку и базних станица на Услужном центру (стаклена зграда код зграде Општине) - значи дејство базних станица на брезе је дуплирано:

[/УРЛ]

имагес2.имгбоx.цом/81/61/7У5ГYЕ7з_о.јпг

Те брезе су сигнал Ариљцима да им прети животна опасност од базних станица мобилне телефоније које уместо да стоје на околним брдима најмање 500 метара удаљене од прве куће, спуштене су у центар града, најгушће насељену зону и изазивају болести за око 6000 људи центра Ариља који живе на мањој удаљености од 500 метара од тих базних станица.

Да брезе нису посечене, олистале би кад би се базне станице помериле на околно брдо.

Због овог знака упозорења од стране дрвећа, у току је сеча дрвећа по читавој Србији, па и у свету. Уводи се 5г мрежа чије ће базне станице бити мање, али на свакој бандери лед осветљења (које је повезано са 5г технологијом). Због тога намеравају да посеку сво дрвеће у центру Ариља. Такође и лед осветљење које се уводи на ариљске улице има опасности по здравље, то нека испита опозиција ако јој је стало.

А што се тиче комисије за сечу - ово је слика базних станица на Ситарином димњаку и сеча борова коју је купац Земљорадничке задруге спровео - 2016. г. пријавио сам сечу еколошком инспектору (усмено), том истом који је на челу комисије која је одлучила да посече брезе и ни до данас нисам добио одговор, нити су нови борови посађени на месту старих. То није шума, нити двориште, већ заштитна зона која дели стамбену зону од индустријске, што је наведено и у Плану генералне регулације Ариља.

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]


Испод су примери из других градова:

Ово дрво се налази у граду Гејцхед (Гатесхеад), у североисточној Енглеској.
Поред њега се налази стуб на коме је предајник (мала базна станица) 5Г мреже мобилне телефоније.
Страна дрвета која је поред 5Г предајника се тотално осушила, нема ни једног листа, док на другој страни дрвета, на најудаљенијем делу од 5Г предајника, дрво и даље има зелених грана и лишћа.
Ако не посеку дрвеће по нашим улицама и поставе 5г предајнике на стубовима поред дрвећа, видећемо да се сво дрвеће посушило, што ће нам бити знак и упозорење колико је 5Г зрачње опасно, па ћемо се побунити.
Ако посеку дрвеће теже ћемо моћи да докажемо да су болести које будемо добијали од зрачења 5Г мреже повезане баш са 5Г мрежом.
У Енглеској искључен предајник мобилне телефоније који се налази поред школе након што је осморо деце оболело од канцера. Сва деца имају мање од 10 година.

www.dailymail.co.uk/health/article-68865...qТтХwгеГqаФврПXт7АМо


"Пољски премијер је предузео врло одговоран корак у потписивању Глобалног апела за забрану 5Г. Отворио је пут лидерима у другим земљама да предузму исти корак, штитећи тако своје грађане од потенцијално врло опасне и непроверене технологије чије последице за здравље и добробит немају преседана."

www.globalresearch.ca/prime-министер-пол...ЗЛвкx70лПxМклx74XоТY


Брисел је суспендовао увођење 5Г технологије због по људе опасног нивоа зрачења:

www.srbijadanas.net/brisel-је-суспендова...ЛСЈМоБ9БдсYyxУоy5Фwц


''У складу са стандардима, базна станица треба да буде постављена бар 3 метра изнад крошње дрвећа, тако да градске управе, под притиском револтираних грађана, могу да столетна стабла замене ниским једногодишњим садницама'':

www.danas.rs/dijalog/licni-ставови/добро...ББВ2YзАсРцМ5QДб2ЦТрс


Одборници града Гластонбурија, у југоисточној Енглеској, забранили су увођење 5г мреже у свој град због ризика по здравље:

гластонбурy.гов.ук/2019/06/19/тоwн-цоунцил-цхалленгес-5г/
Доктор Шерон Голдберг - Како 5г мрежа крши Нирнбершки кодекс;

Др-Схарон-Голдберг-Хоw-5Г-виолатес-тхе-Нуремберг-Цоде
www.facebook.com/watch/?v=355742162002191


Невидљива претња (зрачење):

Ан Инвисибле Тхреат (Радиатион) | Хисторy Доцументарy | Реел Трутх Хисторywww.facebook.com/groups/567421966663398/...nk/2929042483834656/
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Градски парк у Ариљу, 16.08.2019. око 13:30 ч.

Непознати општинар наредио је сечу две брезе у једином градском парку у ком је сваке године све мање дрвећа. Дрвосеча није хтео да му ода име. Дрвосече сам затамнио на сликама јер бес народа не треба да се усмерава према непосредним извршиоцима, већ према општинару који је наредио сечу, пошто он прима плату да штити град, а не да га уништава. Као што се из слика да видети, стабла бреза су потпуно здрава, нису ни мало трула. Због осушене гране не сече се цело дрво!

Пре неколико година осекли су једну брезу на истом том месту и нису засадили нову. Ту је било пет бреза, вероватно као симбол петокраке, идеално место за игру са лоптом (знају Парковци о чему причам). Сада је ваљда на реду освета четника партизанима, па прво иду преко дрвећа.

Исто као и 26. марта 2008.г. кад су почели нелегалну сечу црних борова поред Лименке, прво су се побунила деца и осула вербалну паљбу по дрвосечама. Из Лименке и Лепотице ниђе никог да се побуни. Додуше, изабран је и добар термин за сечу - сахрана познатог ариљског писца. Само се једна жена активно побунила, исто као и 2008.г.

Живу ограду која је штитила парк извадили су, а на њено место и место тротоара засадили су асфалт за паркинг, тј. посадили су аутомобиле.

Уместо да су поново посадили оне жалосне врбе које су биле на врху зелених трибина, они посекоше још три стабла белог бора код справа за вежбање, а зелене трибине чекају бетонирање.

Узели су трећину парка да би изградили спортску халу, и тако је уништено једино безбедно дечје санкалиште и расадник.

Дат је пројектни задатак приватној београдској фирми, да у склопу реконструкције улице унесе у план да се посече постојећи двоструки дрворед у главној улици Ариља и посади нови, једноструки дрворед по средини улице или нови двоструки дрворед. Тај план реконструкције ће бити готов за који дан.

Планира се и сеча јединог преосталог дрвореда црног бора у центру, поред основне школе, иако у Плану генералне регулације стоји да зимзелено дрвеће треба да се сади поред школа јер испушта у ваздух лековите фитонциде који убијају бактерије, вирусе и разне бакциле, па тако позитивно утиче на здравље деце.

У главној и улицу поред основне школе планира се сеча укупно 95 стабала. А Ариљци ћуте и чекају да им извршитељи дођу на врата. Опозиција изгледа неће ништа да спречи, већ јој одговара да власт што више разјари народ, да би могла да и она зајаше исти.


[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]

[/УРЛ]


www.facebook.com/groups/567421966663398/...nk/2926389890766582/
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Малинари - 2019
Категорија: Пољопривреда
емо
Прво легализују нелегалну брану, па онда питају треба ли да се ради процена утицаја на животну средину!

''ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештава се јавност и заинтересовани органи и организације да је носилац пројекта "ВСП Енергy" д.о.о. Дљин бб, Лучани, поднео Захтев за одлучивање о потреби процене утицаја затеченог стања на животну средину за пројекат МХЕ "Јовановићи" на реци Пањици, Добраче, Ариље.

Заинтересована јавност може да изврши увид у садржину захтева сваког радног дана од 8 до 12 ћасова у Оштинској управи општине Ариље, канцеларија број 3. и достави своје мишљење у року од 10 дана од дана објављивања овог обавештења у писаној форми у периоду од 24.05.2019. до 03.06.2019. год.''.

ариље.орг.рс/индеx.пхп/актуелности/вест...ње-носилац-пројекта

Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Општинска управа општине Ариље, поред јавне набавке за реконструкцију главне улице, расписала је и јавну набавку за израду пројекта реконструкције седам улица у којима је и улица Браће Михајловић (улица поред основне школе, центар града):

ариље.орг.рс/индеx.пхп/актуелности/вест...за-подносење-понуда

ариље.орг.рс/уплоад/преузимање/опстина...%20улица%20данас.пдф

ариље.орг.рс/уплоад/преузимање/опстина...%20улице%20данас.пдф

ариље.орг.рс/цомпонент/цонтент/артицле/1553.хтмл

Планирају да посеку једини преостали двоструки дрворед црног бора. Не задовољавају се сечом свог дрвећа у главној улици Ариља, њихов циљ је да тотално униште свако дрво у центру Ариља.

Овим двема јавним набавкама жели да се посече само у две улице центра Ариља:

1. двоструки дрворед јавора у улици Светог Ахилија, главној улици Ариља - 61 стабло јавора, дужина око 365 м, око 30 год. стар,
2. двоструки дрворед црног бора у улици Браће Михајловић - 22 стабла црног бора поред основне школе, посађена 1936.г, старост 83 године - млад дрворед јер борови живе по 500 година,
3. као и 12 стабала врбе, бора и осталог дрвећа испред зграде Суда (зелена површина на раскрсници улица Светог Ахилија и Браће Михајловић), укупно 95 стабала!

Ако се посеку ова два дрвореда, цео центар Ариља остаће без дрвећа.

На слици испод, црвеном линијом приказане су улице које реконструишу (Светог Ахилија, Браће Михајловић, Војислава Пајића, Ћирила и Методија, Душана Бунарџића, Шантићева, Улица Ариље 80а).

Седам улица се реконструише, а у пет улица није по пројектном задатку предвиђена садња дрвореда, иако места има - улице су широке по 11 метара (коловоз је ширине укупно 5 метара). У остале две улице (Светог Ахилија и Браће Михајловић - поред школе), предвиђају садњу дрвећа у саксијама.имагес2.имгбоx.цом/6б/36/П2вЕБцфФ_о.јпг

У пројектном задатку јавне набавке су написали:

3.4.1.ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК
ПРОЈЕКАТ ОЗЕЛЕЊАВАЊА
''У Улици браће Михајиловића се налази дрворед који је предвиђен за уклањање. Борови који су засађени у овој улици својим кореном оштећују коловоз и тротоаре те угрожавају постојеће околне објекте. Како је овај дрворед предвиђен за уклањање, пројектом озелењавања је неопходно предвидети подизање дрворедних садница (дворедни или једноредни) дуж целе саобраћајнице. Предвидети садњу одговарајућег стабла у заштитним саксијама''.

Пројектни задатак јавне набавке за израду пројекта реконструкције улице Браће Михајловић, нелегалан је из више разлога.

Те разлоге ћу навести у пријави коју ћу послати ако буду поновили јавну набавку.

Ово што су написали је нетачно, јер тај дрворед није предвиђен за уклањање - таква одлука не постоји од стручних лица ни у једном урбанистичком плану, а општина Ариље нема стручну службу ни стручне кадрове који могу да процене да ли је дрворед за сечу или је живи споменик културе, сведок историје који спаја ариљску прошлост са садашњошћу, наше наслеђе од старијих Ариљаца, визуелни идентитет и знак распознавања Ариља, део амбијенталне целине центра старе чаршије заштићене урбанистичким плановима, важан мотив који је узет у обзир и који је постао део Зелене трасе када је наш највећи урбаниста, Никола Добровић, правио први Генерални урбанистички план Ариља, украс града, туристичка атракција, заштитник центра града и деце у основној и средњој школи од разних микроорганизама и бактерија захваљујући фитонцидима (биљним антибиотицима).

То су одлучили пар нестручних људи без питања грађана Ариља и стручних лица.

Изговор им је да дрвеће диже асфалт, што је, можда, случај код пар стабала али реконструкција не сме да буде повод за сечу дрвећа већ је то идеална прилика да се подизање асфалта спречи тако што се ретки површински коренови који сметају посеку, а около дрвећа се поставе бетонске саксије без дна, које спречавају да корење излази на површину и оштећује асфалт и околне објекте. Дрвећу неће бити ништа ако се посеку површински коренови, статичка стабилност дрвета неће бити угрожена (коренови највећег црног бора на раскрсници улица Светог Ахилија и Милоша Глишића 2008.г. су посечени до дубине од 4 метра колико је износила дубина подрума објекта који се поред градио и бор је остао стабилан, није се мрднуо ни милиметар).

За време Другог светског рата Немци су хтели да посеку црне борове, али Ариљци тада имаше храбрости и свести о важности дрвећа, изађоше на улицу, супротставише се Немцима и спречише сечу.

Да ли данас имамо храбрости да се супротставимо дрвосечама или је сада на снази гора окупација него што је била за време Другог светског рата?!

2008.г, без икаквог пројекта, општинска управа општине Ариље посекла је пола двоструког дрвореда црног бора у улици Милоша Глишића. Грађани су се окупили и спречили сечу на пола улице (на раскрсници са главном улицом).

Дирекција за изградњу града Ариља 2011.г. урадила је пројекат реконструкције улице Милоша Глишића који није поштовао тада важећи Генерални план Ариља јер он прописује да та улица има двоструки дрворед и два тротоара једнаке ширине, по 3,5 метара, а у пројекту реконструкције су уцртани тротоари неједнаке ширине, један широк пет метара, а други два метра, што је значило смањивање једног тротоара, смањивање и померање коловоза и сеча свих преосталих стабала црног бора. То су урадили да би папиролошки оправдали нелегалну сечу црних борова из 2008.г, али ту нема оправдања.

2013.г. посечен је преостали двоструки дрворед црног бора у улици Милоша Глишића (центар града), посаћен 1936.г, који је наш најпознатији урбаниста Никола Добровић претворио у Зелену трасу у свом Генералном плану Ариља, и који је временом ушао у стручну документацију као визуелни идентитет Ариља.

Сада на коловозу у тој улици (Милоша Глишића), ширине пет метара, постоји подужни паркинг за возила ширине два метра и једна трака за кретање возила у једном смеру ширине три метра, па тако нема места за пролаз ватрогасног возила коме треба ширина од 3,5 метара за пролазак (не може да прође од паркираних возила). Како тај подужни паркинг и даље прекостаје, сам Бог зна - мора да и инспекција гледа Парове.

Одговорни за улицу Милоша Глишића су Дирекција за изградњу града Ариља која је урадила пројекат (Дирекција је расформирана, али директор је прекостао и сада је руководилац одељења за инвестиције, јавне набавке, и развојне пројекте и потписује се на крају јавне набавке за сечу дрвореда у улици Светог Ахилија), владајућа коалиција предвођена Демокрадском странком, као и они који су се хвалили да имају решење за паркирање у овој улици и спровели га кроз План реконструкције, који није био у сагласности са тада важећим Генералним планом, а није у сагласности сада ни са Планом генералне регулације, па самим тим је прекршен Закон о планирању и изградњи, члан 33 (Усклађеност планских докумената) и члан 63.

Написао сам пријаву, и пре него што сам је послао реко' да свратим код председника града да поразговарам са њим, можда је необавештен да је сеча нелегална, а и мислим да га сарадници који су за време три претходна председника спроводили сечу, навлаче да посече дрворед да би навукао бес народа на себе и локалне напредњаке, да би се бивши могли лакше вратити - можда је баш због тога и изабран, јер се знало да му ти борови лично сметају и да ће једва дочекати да их посече - ово нисам стигао да му кажем, па нека му неко пренесе.

Пре него што пођох, случајно погледам на општински сајт, видим обе јавне набавке обустављене! За улицу Светог Ахилија је обустављена јер се нико није јавио на тендер, а за улицу Браће Михајловић не зна се због чега је обустављена, ако заиста и јесте, пошто на сајт нису ставили решење о обустави, а јавна набавка траје до 24. маја.

ариље.орг.рс/индеx.пхп/актуелности/вест...85-одлука-о-обустави

ариље.орг.рс/уплоад/преузимање/опстина...0Свети%20Ахилије.пдф

ариље.орг.рс/индеx.пхп/актуелности/вест...83-одлука-о-обустави

Одем код председника тај дан, кажем му да је сеча нелегална, крши урбанистичке планове Ариља, па тако и Закон о планирању и изградњи. Кажем му да је 95 посто Ариљаца против сече и да ће бити најомраженији Ариљац ако посече дрвеће (у рангу са три претходна председника из редова демократа и напредњака).

Председник ми рече разлоге сече: да дрвеће диже асфалт, да корење подилази испод кућа, на његовој је већ направило штету, да крошње борова заклањају светлост од лампиона, а грађани се буне јер се саплићу док иду. Рекао сам му да све то није разлог да се дрвеће сече, а реконструкција је одлична прилика да се површинско и дубинско бочно корење посече, статичка стабилност дрвећа неће бити угрожена. Онда се поставе бетонске саксије без дна око дрвећа које ће усмерити раст корена према доле и зауставити ширење корења бочно - тако ће се зауставити дизање асфалта и штете на кућама.

Питао сам хоће ли се наставити са јавним набавкама и сечом, рекао је да ће моје разлоге пренети на Градском већу које је било тај дан, па ће чланови градског већа одлучити.

Уколико општина Ариље жели варијанту озелењавања улица која није у складу са важећим и усвојеним урбанистичким плановима Ариља, дужна је да приступи измени планске документације у редовној процедури - измени важећих урбанистичких планова, којом приликом ће грађани моћи да дају примедбе на јавном увиду, а Скупштина општине Ариља ће се гласањем изјаснити о урбанистичким плановима, тако да неће бити заобиђена Скупштина општине Ариље и јавност (грађани) Ариља о овако важним потезима за град, као што је то случај са ове две јавне набавке.

Пројектни задатак јавне набавке у свему мора бити извод из важећег урбанистичког плана за то подручје. Пошто то овде није случај, ове две јавне набавке морају да се пониште због некоректног пројектног задатка којим се крше важећи урбанистички планови за ово подручје (План генералне регулације Ариље, План детаљне регулације ''Центар 1'' и План детаљне регулације ''Градски трг'' Ариље), а самим тим се крши и Закон о планирању и изградњи - члан 33 (Усклађеност планских докумената) и члан 63.

Ако се буду понове писале јавне набавке за реконструкцију ове две улице, и ако се жели поштовати Закон о планирању и изградњи, то мора да се уради без сече дрвореда.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Ево га прави разлог сече дрвећа и дрвореда на нашим улицама - 5Г предајници (мале базне станице) неће бити на брдима или на високим стубовима као 4Г базне станице, већ на улицама, на ниским бандерама и стубићима, одмах изнад глава људи, а растојање између њих биће око 100 метара, буквално испред сваке пете куће.

Ово дрво се налази у граду Гејцхед (Гатесхеад), у североисточној Енглеској.

Поред њега се налази стуб на коме је предајник (мала базна станица) 5Г мреже мобилне телефоније.

Страна дрвета која је поред 5Г предајника се тотално осушила, нема ни једног листа, док на другој страни дрвета, на најудаљенијем делу од 5Г предајника, дрво и даље има зелених грана и лишћа.

Ако не посеку дрвеће по нашим улицама и поставе 5г предајнике на стубовима поред дрвећа, видећемо да се сво дрвеће посушило, што ће нам бити знак и упозорење колико је 5Г зрачње опасно, па ћемо се побунити.

Ако посеку дрвеће теже ћемо моћи да докажемо да су болести које будемо добијали од зрачења 5Г мреже повезане баш са 5Г мрежом.Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Ниче нови објекат у старој ариљској чаршији. Инвеститор је власник стоваришта грађевинског материјала које се налази на елитном месту, које се годинама чувало за хотел, на самом уласку у Ариље из Пожеге, такође је успео да изгради стамбену зграду, поред зграде Божура, која је претила да поруши део старе чаршије, а сада је са овим објектом коначно изашао на главну улицу.

Урађен је План детаљне регулације ''Центар 1'' само за блок у којој се планирала нова зграда поред Божура - али није обухватио ову парцелу која се налази преко пута. План детаљне регулације требао је по правилу да се ради за целу главну улицу и за све блокове са обе њене стране.

Из локацијских услова:

''Број паркинг места: 7

Приступ и паркирање на парцели
За парцеле које су искључиво оријентисане на Улицу Св. Ахилија – пешачка зона – дозвољава се решавање потреба за паркирањем на јавним паркинг просторима у улицама са мирујућим саобраћајем у непосредној близини ( Ул. М. Глишића и др.)''...

Општински планери, ако их уопште и има, планирају нову улицу баш иза овог новог објекта, са паркингом за десетак кола.

Празна парцела је била идеална прилика да је град откупи и ту направи пешачки зелени коридор ка замрлом тржном центру нове зграде поред Лименке, која има два спрата више од спратности коју је прописивао некадашњи Генерални план (вероватно због општинских станова), али зато нема својих зелених површина, нити дечјег игралишта. Тако би се оживео тржни центар, зграда би добила зелену површину за игру деце, главна улица би се обогатила зеленилом које би се могло спојити са парцелом десно, местом за одмор, пешачким коридором до тржног центра, још једним туристичким садржајем. Занимљиви садржаји би ту могли да се направе.

Овако се добија само још једна продавница због које све горе набројано не може да се оствари.

Инвеститор се договорио са суседима, тако да се нови објекат лепи за леви постојећи објекат и затвара му прозоре, док десној парцели прилази скроз до бочне ограде.

Како у грађевинској дозволи пише, у целом подруму биће гаража за возила, у целом приземљу биће један локал, на првом спрату су три стана, а на другом спрату су два стана.

Висина таванског простора је толика да колико етажа има објекат, толико још етажа може да стане на тавану.

''Висина венца 6.7 м, -висина слемена 11.7 м, -задњи део објекта у унутрашњости парцеле, који излази на новопројектовану улицу „Ариље 115“, висина венца 9.9 м, -висина слемена 17.4 м''.

Били смо сведоци протеклих година како су општинари и политичари бранили интерес приватника на рачун интереса града.

Сада ни младе ариљске архитектонске снаге нису одолеле мрсној понуди инвеститора.

Срећа да је План генералне регулације ограничио спратност у главној улици.имагес2.имгбоx.цом/03/ад/ТтГЦЦФ24_о.јпгимагес2.имгбоx.цом/33/48/оБ9нЦWсW_о.јпгимагес2.имгбоx.цом/62/9е/2СqР7фwQ_о.јпг

На доњој слици се виде већ направљене пешачке стазе, што значи да постоји природна потреба повезивања тржног центра и главне улице пешачким озелењеним коридором.имагес2.имгбоx.цом/цд/49/с5сЛУСнР_о.јпг
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Општина Ариље расписала је јавну набавку за израду пројекта реконструкције улице Светог Ахилија - главне улице у Ариљу.
Захтевају од пројектанта да испројектује две варијанте реконструкције улице - прву варијанту са једноструким дрворедом и другу варијанту са двоструким дрворедом.
Значи спрема се тотална сеча свог дрвећа у главној улици, дужина око 365 метара.

Из конкурсне документације јавне набавке:

''3.4. ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК

ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ
Пројектом озелењавања предвидети: подизање дрворедних садница (дворедни или једноредни) дуж целе саобраћајнице. Предвидети садњу одговарајућег украсног шибља на слободним површинама и подизање травњака. Пројекат радити и опремати сходно важећим законским прописима.

Пре израде идејног решења, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење, обавеза пројектанта је да понуди најмање две варијанте партерног уређења и пројекта озелењавања (односи се на варијанте са једноредним и дворедним дрворедом).

Пројектант је у обавези да Идејно решење израђено у складу са овим пројектним задатком достави инвеститору на сагласност. Тек након добијене писане сагласности инвеститора на идејно решење пројектант може да настави са следећом фазом израде техничке документације''.

''5.21. ЕЛЕМЕНТИ КРИТЕРИЈУМА ЗА ДОДЕЛУ УГОВОРА
Критеријум за доделу уговора је „најнижа понуђена цена“.''

Дирекција за изградњу града Ариља, док је постојала, већ је урадила Идејни пројекат реконструкције главне улице, по коме се сече сво дрвеће у улици и поставља једноструки дрворед по средини улице. Пројектанти тог Идејног решења су један грађевинац (главни пројектант) и две архитектице, сви бивши радници Дирекције и сви Ариљци. Урађен је и главни пројекат инсталација за варијанту једноструког дрвореда по средини улице.

Критеријум за победу на конкурсу и доделу уговора није најбоља идеја реконструкције улице већ најнижа понуђена цена - што је скандал.

Када пројектант достави две варијанте дрвореда, који орган општине ће да одлучи која варијанта је боља - урбанистичка служба која нема ни једног архитекту или Комисија за планове која нема ни једног архитекту из Ариља? Питају ли се шта грађани Ариља?

Рок за израду документације (идејно решење, идејни пројекат, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење) је месец дана, што је мало, готово је немогуће израдити сву ту документацију за тако кратко време, што подстиче сумњу да неко већ има урађену документацију или њен већи део.

Поставља се питање и квалитета таквог решења урађеног за тако кратко време (месец дана), јер квалитетно решење подразумева и израду анкета, а за квалитетно анкетирање грађана Ариља требало би бар петнаест дана (обавештавање на радију, телевизији...).

Овај пројекат реконструкције је нелегалан из више разлога:

1. Дрворед у улици Светог Ахилија, главној улици Ариља је млад, здрав и прелеп кад олиста и кад се саставе крошње (за то је требало бар двадесет година). Нико нема права да здрав дрворед тотално сече. Могу само да се посаде нова стабла на месту где стабла недостају (како пише у Плану генералне регулације Ариља). Реконструкција улице никако не подразумева и сечу дрвећа, јер дрвеће не смета реконструкцији. Дрвеће не живи само тридесет година. Стари дрвореди су капитал једног града и ко их посече тај уназађује град. Ако као разлог сече наводе да дрвеће подиже асфалт, при реконструкцији улице може врло лако да се одради да се то више не дешава постављањем бетонских саксија око дрвећа, које ће усмерити корење да расте у дубину.


2. Двоструки дрворед у главној улици Ариља мењан је више пута, али је увек био двоструки дрворед. Висина приземних кућа, ширина улице и двоструки дрворед имају одређену пропорцију, и ако се та пропорција наруши руши се цела амбијентална целина центра Ариља. Сечом двоструког дрвореда ради садње једноструког мења се идентитет улице, руши амбијентална целина центра, а то не дозвољавају планови вишег реда које План реконструкције мора да поштује - а то су План генералне регулације Ариља и План детаљне регулације ''Центар 1''. Двоструки дрворед главне улице Ариља је визуелни идентитет Ариља од када је направљена главна улица и саставни део главне улице и амбијенталне целине центра града и то не сме да се наруши.


3. Пошто грађани Ариља нису учествовали у изради ове пројектне документације јер их пре писања пројектног задатка овог конкурса нико није питао, ни кроз анкете, ни кроз јавне (биоскопске, не фудбалске) трибине, нити ће их питати кроз јавни увид (не расписује се за пројекте реконструкције) које садржаје желе да имају у главној улици и како желе да се улица уреди, пројектни задатак овог конкурса је нелегалан, па самим тим и цео конкурс.

Постављање питања грађанима Ариља о сечи дрвореда је нелегално, јер планови вишег реда штите двоструки дрворед (исто као што је нелегално постављање референдумског питања о отцепљењу Косова, јер Устав Србије не дозвољава отцепљење Косова - да Устав не чува Косово, онда би било легално и обавезно поставити референдумско питање у случају да Власт жели да Косово поклони). Када планови вишег реда не би чували двоструки дрворед, онда би било легално и обавезно питати грађане Ариља да ли желе да се двоструки дрворед у главној улици посече и да ли желе да нови дрворед буде двоструки или једноструки, па када се грађани изјасне, тек онда треба приступити писању пројектног задатка.


4. Ова реконструкција није у сагласности са Планом генералне регулације Ариља, Планом детаљне регулације ''Центар 1'', Планом детаљне регулације ''Градски трг'' јер ти планови потврђују двоструки дрворед у главној улици, не предвиђају његову сечу, нити његово претварање у једноструки дрворед, и својим графичким и текстуалним деловима потврђују постојање и позивају се на двоструки дрворед главне улице као део амбијенталне целине центра града.

Онај ко је написао пројектни задатак реконструкције главне улице Ариља, који подразумева да се сво дрвеће у главној улици посече, да би се омогућило ''подизање дрворедних садница (дворедни или једноредни) дуж целе саобраћајнице'', прекршио је План генералне регулације Ариља, План детаљне регулације ''Центар 1'', План детаљне регулације ''Градски трг'' и Генерални план који је престао да важи 29.12.2016.г, али његови општи принципи озелењавања важе универзално јер су део урбанистичке науке која је основа за израду свих урбанистичких планова. Писац пројектног задатка наступио је самовољно, не обазирући се на постојеће урбанистичке планове, традицију Ариља, мишљење Ариљаца и мишљење струке. Ако му се намере остваре, уназадиће Ариље вишеструко:

1. туристички (требаће најмање двадесет година да се крошње дрвореда споје, у случају да поново буде двоструки дрворед, а у случају да буде једноструки дрворед трајно је унаказио град и улицу),
2. здравствено (погоршање ваздуха у центру града, повећање смога и бактерија),
3. уништавају се пропорције главне улице,
4. уништава се амбијентална целина центра града (стара чаршија са црквом),
5. уништава се визуелни идентитег главне улице,
6. уништава се зелена траса Николе Добровића,
7. емотивно (Ариљци су навикли на постојећи дрворед, свако дрво распознају, неки чак имају и своје омиљено дрво у том дрвореду),
8. крше се и права дрвета на живот јер је свако дрво тог дрвореда један Ариљац, грађанин Ариља и то познатији од многих људи Ариљаца,
....................................................................................................................................

Сеча постојећег двоструког дрвореда Јавора главне улице Ариља је тежак прекршај јер би цео град и сви Ариљци били оштећени!
Просто је незамисливо да неко може тако самовољно да инсистира на сечи, а прима плату од грађана Ариља! Испада да га Ариљци плаћају да уништава Ариље!


5. Ова реконструкција није у сагласности са Планом генералне регулације Ариља, усвојеним 29.12.2016.г, јер у њему пише:

2.1.4. ПРАВИЛА УРЕЂЕЊА ЗА ОБЈЕКТЕ И ПОВРШИНЕ ЈАВНЕ НАМЕНЕ
ЈАВНЕ ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ
2. Скверови и линеарно зеленило

''У постојећим улицама са дрворедима, допунити и заменити оштећена и уништена стабла''.

Значи, поштовати постојеће дрвореде, а не сећи их и претварати двоструке дрвореде у једноструке.

ариље.орг.рс/цомпонент/цонтент/артицле/1542.хтмл


6. Пројектни задатак конкурсне документације за израду пројекта реконструкције главне улице Ариља није у сагласности са планом вишег реда, јер План детаљне регулације ''Центар 1'', усвојен 29.12.2011.г, не предвиђа сечу стабала у улици Светог Ахилија, а на његовој карти ''План намене површина са границом површина јавних намена'' улица Светог Ахилија нацртана је са двоструким дрворедом (графички и текстуални део планова су исте снаге).

ариље.орг.рс/индеx.пхп/преузимање/опст...је-центар-1-у-ариљу


7. Пројектни задатак конкурсне документације за израду пројекта реконструкције улице Светог Ахилија, не поштује план вишег реда - План детаљне регулације ''Градски трг'’!

У Плану детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, пише:

''Пешачка веза трга са потенцијалном пешачком зоном у улици Светог Ахилија - Задржати сво постојеће високо зеленило (на тргу)'', док је главна улица нацртана са двоструким дрворедом! - План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу, лист бр. 3, Назив листа - ''Композициони план партерног уређења''.

Графички и текстуални део планова су исте снаге, па, ко не верује нека погледа графички део ПДР-а ‘’Градски трг'’, лист бр 3, тачкица на раскрсници код трафика води до текста на дну листа.

ариље.орг.рс/индеx.пхп/преузимање/опст...градски-трг-у-ариљу

ариље.орг.рс/преузимање/опстина-ариље...истицки-планови.хтмл


8. У Генералном урбанистичком плану ‘’Ариље 2015.'’ стоји одличан део о јавном зеленилу:

'’4.7. Јавно зеленило

Зелене и слободне површине у граду треба да се остваре као продужетак природног окружења града и структуре шума и зелених површина по ободу града.

Узимајући у обзир функције зелених површина као санитарно-хигијенску, декоративно-естетску и заштитну, оне треба да представљају основ за развој како пасивне, тако и активне рекреације становништва.

Утицај зелених површина на ужим градским просторима се огледа кроз деловање:

- биљног покривача односно зелених површина насеља, на амплитудне разлике температуре ваздуха чинећи их умеренијим;

- дрвореда и зелених парковских површина у граду као механичких средстава (таложници) против продирања аерозагађења, кога смањују и скрећу у жељеном правцу;

- зелених површина у граду које у знатној мери испољавају биохемијски ефекат редуковања загађености у атмосфери;

- вегетације у граду која ефикасно регенерише ваздух;

У планском периоду до 2015. године, треба побољшати биљни фонд, како у погледу квалитета, тако и декоративних побољшања састава зеленог фонда.

Јавно зеленило парковског типа предвиђено је да се подигне, сем ревиталације постојећег градског парка, у зонама становања и на мањим површинама ради окупљања и дружења у оквиру суседства.

Дрвореде треба подићи у свим улицама према следећем принципу:

у улицама чији је правац исток - запад треба обезбедити засену тротоара средњевисоким обостраним дрворедима, а у улицама правца пружања север - југ треба обезбедити засену тротоара и фасада вишим обостраним дрворедом.

Дрвореди се подижу у оквиру тротоара чија је ширина минимално 2,5м. Ако је тротоар мање ширине, дрвореде треба сместити изван јавне саобраћајне површине, на грађевинским парцелама, што се решава у Регулационим плановима имајући у виду удаљење грађевинске од регулационе линије.

Заштитно зеленило предвиђено је да се подигне до 2015. године, поред река и индустријских објеката.

Укупне ангажоване површине су следеће:

- јавно зеленило 4.5 хектара
- заштитно зеленило 9.0 хектара
- слободно зеленило и шуме 27.0 хектара

Укупно зелене површине заузимају 40,5 ха или 38,5 м2 по становнику.

Зеленило које није обрачунато у билансу површина је зеленило у оквиру парцела становања, парцела објеката за јавне намене и туристичко-рекреативних површина'’.

Из овог текста који је узет из Генералног плана Ариља, видимо да је улога дрвореда у улицама много већа од естетске (како се обично мисли) и да постоје оправдани разлози за садњу двоструких дрвореда, што је и обавеза прописана овим Генералним планом Ариља.

Главна улица Ариља простире се правцем северозапад - југоисток, значи треба обезбедити засену тротоара и фасада вишим обостраним дрворедом.

Генерални план је престао да важи 29.12.2016.г. (када је донет План детаљне регулације), али његови општи принципи озелењавања важе универзално јер су део урбанистичке науке која је основа за израду свих урбанистичких планова..

9. Кад се имају у виду сви постојећи планови који штите двоструки дрворед главне улице Ариља, поставља се питање како је могуће да се неко у Општини оглуши о њих и о вољу грађана Ариља који желе да се дрворед очува?! Зашто се троше огромне паре на планове ако их сами општинари не поштују?! Ко је тај који наређује сечу дрвореда?! Ко тог човека штити од одговорности?!

10. Пошто не поштује планове вишег реда и вољу грађана Ариља, пројектни задатак, па самим тим и цела конкурсна документација за израду пројекта реконструкције улице Светог Ахилија нису легитимни.

Да ли желите да се у главној улици Ариља очува двоструки дрворед и да пролазимо између састављених крошњи двоструког дрвореда, засвођеном главном улицом као до сада:
ои41.тинyпиц.цом/ио3w55.јпг
ои40.тинyпиц.цом/2еyе0qц.јпг
ои41.тинyпиц.цом/2це3тп3.јпг
ои42.тинyпиц.цом/21бq0јм.јпг


или желите да имамо једноструки дрворед који заузима најважнији - централни део улице и заклања њену визуру :ои41.тинyпиц.цом/1о0тхw.јпг


Могућа су три разлога сече дрвећа:

1. зато што је то окупатор наредио,
2. жеља власника локала да и званично укину тротоаре да би поставили столове и столице,
3. чиста глупост и лоповлук.

1. Ако је то неко наредио, онда он има више разлога зашто сече дрвеће у главној улици Ариља.
Ко је то наредио, не зна се. То је исти онај ко наређује да се посече дрвеће у центрима и трговима свих градова у Србији.
Народ се буни, струка се буни, али власт инсистира да се дрвеће посече, што значи да им је стигла наредба коју морају да изврше.
Пошто је дрвеће крволочно секла претходна демократска власт, а сад сечу наставља ова напредњачка власт, наредбу за сечу је дао неко ко управља и једнима и другима, значи окупатор Србије.

Разлози окупатора за сечу дрвећа су:

1а. 5Г мрежа (5Г базне станице) мобилне телефоније - 5г мрежа користи екстремно високе фреквенције од 30 до 300 ГХз, таласне дужине од 10 мм до 1 мм тј. микроталасе и милиметарске таласе. Што је фреквенција већа, таласна дужина је мања.

Милилетарски радио таласи 5Г мреже теже продиру кроз зидове од микроталаса 4Г и 3Г мреже (које шаљу таласе дужине неколико десетина центиметара), а лишће дрвећа, дрвеће, биљке и киша их апсорбују (сметају им да допру до мобилних телефона). Због тога се планира много гушће постављање базних станица 5Г мреже (антена), на сваких 100 метара, испред сваке стамбене зграде, поред сваке пете куће и то са смањеном висином постављања него до сада, буквално у висини глава пешака, док ће саме антене базних станица бити мање по величини. 5Г сигнал ће се слати и са сателита (око 20 000 нових сателита). Због малог домета таласа 5Г мреже и слабе продорности, у свим градовима Србије и целом свету почеле су припреме у виду сечења стабала и огољавања градова јер што више стабала посеку, мање ће их коштати постављање антена.

5Г технологија имаће вишеструке антене распоређене у “фазне низове” које заједно емитују, усмерене, управљиве снопове, налик ласерским, који следе једни друге (што код постојећих базних станица није случај).
5Г мрежа биће много опаснија по здравље људи од 4Г и 3Г мрежа, јер је фреквенција већа, а таласи мањи - кожа и рожњача ока ће најпре апсорбовати милиметарске таласе 5Г мреже и најпре ће страдати (доказано на пацовима и зечевима), биће појачана интерференција са унутрашњим електромагнетизмом човекових нерава (па заједно са ласерским слањем на тачно одређени мобилни телефон отвара широк спектар могућих деловања на тачно одређену особу), у ваздуху ће бити вишеструко повећан електромагнетни смог, а количина електромагнетног зрачења ће од 10 до 100 пута премашивати садашње дозвољене границе које прописује закон. У Студији из 1986.г, Ом Ганди (ОМ П. Гандхи) упозорава да милиметарске таласе снажно апсорбује рожњача ока као и да обична одећа, дебљине милиметра, повећава апсорбцију енергије кожом, ефектом резонанције. Фреквенције на којима ради 5Г мрежа и технологија милиметарских таласа, одавно се употребљавају у војним операцијама и као електромагнетно оружје за масовно онеспособљавање људи, тј. за контролу маса. У пробном пуштању 5Г мреже, долазило је до масовног умирања птица које су одједном, у групама, падале мртве са дрвећа.

Повећање фреквенција мобилне мреже неће утицати на брзину дељења података, бар ми то нећемо осетити јер се ради о делићима секунде, зато је нејасно због чега се фреквенција повећава на опсег који је много штетнији за човека и живи свет.

''Укинуће се обавеза обавештавања јавности и јавних расправа. Чак и упркос јавној расправи у којој су стотине научника изнели доказе против 5Г, доношени су закони који одузимају право локалним властима да узимају у обзир те доказе. У САД, на пример, закон забрањује локалним властима доношење регулативе у вези бежичних техологија “на темељу утицаја радио фреквентног зрачења на животну средину” и судови су преокренули регулаторне одлуке о положају репетитора једноставно зато што је већина јавних исказа била о здрављу. Осигуравајућа друштва, осигуравачи, неће пружити покривање против електромагнетских ризика, па није јасно ко ће бити правно одговоран за оштећење здравља, живота и имовине, који произлазе из излагања 5Г мрежи, било на тлу или у свемиру''.

МЕЂУНАРОДНИ АПЕЛ: ЗАУСТАВИТЕ 5Г НА ЗЕМЉИ И У СВЕМИРУ - потписан од водећих научника и доктора

www.biogen.rs/wp-цонтент/уплоадс/2018/11...иан5ГСпацеАппеал.пдф

www.5gspaceappeal.org/the-аппеал

УН, НЕ МОЖЕТЕ РЕЋИ ДА НИСТЕ ОБАВЕШТЕНИ "5Г-ОБЈАВА РАТА ЧОВЕЧАНСТВУ"2а. Окупатор жели да посече дрвеће да би имао прегледност улица и тргова у сваком тренутку док снима из сателита, да би знао ко се где креће.

3а. Окупатор жели да посече дрвеће да му не би сметало док просипа отровне супстанце на наше градове и села. Ако и посади ново дрвеће, онда је то неко патуљасто и закржљало дрвеће које слабо расте и нема улогу правог дрвећа - сади се као изговор да се нешто посадило, да се не би посадило право дрвеће - да могу не би посадили ништа - следећи корак је да и то кржљаво дрвеће ишчупају и градове скроз забетонирају.

4а. Окупатор жели да посече дрвеће јер дрвеће штити човека и живи свет - убија бактерије у ваздуху, ствара кисеоник, оживљава дух, доприноси бољој атмосфери и утиче да се човек боље осећа и има више снаге и воље за животом. Кад се Србија ослобађала од Турака, масони који су помагали Карађорђу и Милошу Обреновићу су посекли сво велико дрвеће, све џиновске храстове лужњаке да би ослабили Србију у сваком погледу.

Можда је технологија 5Г мреже само изговор да би се имао разлог да се посече сво дрвеће и зеленило јер доприноси очувању живота. Кад се посече дрвеће и зеленило нестаће и човека и животиња, а то је и циљ новог светског поретка - смањивање популације људи на 500 милиона, како је и записано на споменику у Џорџији.

Онај ко изврши наредбу окупатора, имаће његову комплетну заштиту од судског и институционалног гоњења, а као награду за верно извршавање наредбе моћи ће да слободно краде разним тендерским и осталим намештањима паре из буџета које су паре грађана Србије - окупатор га плаћа тако што му даје комплетну заштиту да краде Србију. Детаљније под бројем три.

2. Други могући разлог је што власници локала хоће и званично да укину садашње тротоаре, да би имали више места за постављање столова и столица, па мисле да им дрвеће смета. Али не схватају да када би се направио једноструки дрворед, имали би још мање простора за столове јер ако би остао двоструки дрворед, могли би да поставе столове до дрвећа (а то је 4 метра), а средина улице би била за пешаке и ватрогасно возило, док са једноструким дрворедом имали би мање од 2,5м, осим ако не мисле да заузму читаву улицу (ширина улице је 16 метара).

3. Ако је разлог сече дрвећа чиста глупост и лоповлук, онда је систем овакав - у тендеру се напише да онај ко буде радио реконструкцију (извођач радова) мора да посече сво дрвеће и да засади ново дрвеће које је старо од 10 до 12 година. Дрвеће старо 10 до 12 година кошта од хиљаду до преко три хиљаде евра и нема да се купи у нашим расадницима, већ само у иностранству. Извођач радова уместо дрвећа старости 10 до 12 година посади дрвеће старо 2 године које кошта 5 евра и на сваком дрвету је зарадио најмање 1000 евра. Значи, на 100 посечених стабала има зараду 100 000 до 300 000 евра. Тако је преварио остале учеснике на тендеру, јер да су знали да не морају да саде дрвеће старости 12 година, дали би цену која је минимум 100 000 евра мања. Онај ко је расписао тендер ћути, не буни се, не реагује што дрвеће није старо 10 до 12 година, што утиче да посумњамо да има неки договор са извођачом радова о подели нелегалне зараде остварене од сече дрвећа због непоштовања тендера.

Ја дрвеће сам не могу заштитити од сече.
Потписе за петицију не могу да прикупљам јер из искуства знам да од петиција нема никакве вајде, а окупатор добија џабе списак непослушних грађана. Моје је било да обавестим Ариљце да је сеча дрвећа у главној улици Ариља нелегална, да је сеча постојећег двоструког дрвореда противна постојећим урбанистичким плановима вишег реда, да нема ни један оправдани разлог за сечу, да је дрвеће здраво, младо, тек саставило крошње, да о сечи дрвећа не могу да одлучују општинари, поготово јер немају ни један орган и службу која је стручна да о томе одлучује. Да ли ће дрвеће да буде посечено и да ли ће бити једноструки дрворед по средини улице или двоструки не може да одлучи ни пројекти биро који буде радио план реконструкције. Када не би било урбанистичких планова вишег реда који штите постојећи дрворед од сече, онда о дрвећу могу само да одлуче Ариљци - народ и стручњаци из Ариља. Али пошто постоје урбанистички планови вишег реда који штите постојећи дрворед главне улице, онда нико нема права да сече дрворед, дрворед је заштићен и нема онда шта да одлучују општинари и народ да се пита. Ја као неко из струке кажем да је сеча нелегална, беспотребна и да се реконструкција може извршити без сече дрвећа без икаквих проблема и да ће велика штета бити нанета Ариљу ако се дрвеће посече. Мој став о очувању дрвећа деле све архитекте, урбанисти, еколози, биолози целе Србије и света (ту не рачунам општинске и страначке архитекте којима су новац и власт вреднији од образа).

На вама, Ариљцима, је да сада одлучите да ли ћете направити неку акцију и заштитити дрвеће у главној улици. Ја сам одрадио своје и ту сам и за даље акције. Не дозволите да нам униште град.

ариље.орг.рс/цомпонент/цонтент/артицле/1553.хтмл
ариље.орг.рс/уплоад/преузимање/опстина...20реконструкција.пдф
ариље.орг.рс/уплоад/преузимање/опстина...20реконструкција.пдф


Слика посеченог црног бора, на Зеленој траси, 20.11.2013. - фотограф Милан Обрадовић.


Црни бор, кога су посекли, на раскрсници Зелене трасе (улица Милоша Глишића) и главне улице Ариља (Светог Ахилија).
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Јавни увид у Нацрт Плана детаљне регулације за мост у Вранама

ариље.орг.рс/индеx.пхп/актуелности/вест...-увид-мост-у-вранама

''Јавни увид обавиће се у трајању од 30 дана, од 26.03.2019. године а закључно са 24.04.2019. године, у просторијама Услужног центра Оштине Ариље и то радним данима од 07,00 до 15,00 часова.

Заинтересованим физичким и правним лицима која врше увид у изложени материјал, Одељење за урбанизам, изградњу и инспекцијске послове пружиће потребне информације и стручну помоћ (Канцеларија бр.11).

Јавна презентација Нацрта Плана детаљне регулације ће се обавити у среду 10.04.2019.године са почетком у 11.30 часова у сали Скупштине општине Ариље.

Јавна седница Комисије за планове општине Ариље, одржаће се у у сали Скупштине општине Ариље у среду 07.05.2019.године са почетком у 11.30 часова.

У току јавне седнице, сва присутна физичка и правна лица која су поднела примедбе у вези са Нацртом плана у писаном облику, могу образложити примедбе пред Комисијом за планове општине Ариље.

Примедбе и сугестије на Нацрт Плана детаљне регулације могу се у писаној форми предати на писарницу Оштине Ариље или поштом на Општинска управа општине Ариље, Светог Ахилија 53, 31230 Ариље а закључно са 24.04.2019. године''.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
Хвала

Примљене захвалнице

емо
Чекао сам мало да видим да ли ће неко од званичника реаговати, али као што сам и очекивао нико ни да зуцне.

Сећам се тога заседа-ња Комисије за планове. Неколико дана пре, на мејл сам добио документа о 5 предмета о којима ће се расправљати. Изнео сам две примедбе:

- једну на Урбанистички пројекат препарцелације, изградње и регулације због планиране градње стамбене зграде у главној улици од зграде ''Божура'' до ''Сода спорта'',

- другу на План детаљне регулације за локацију стамбене зграде у улици Стевана Чоловића.

Не сећам се овога пројекта који си, Бранко, поставио, нити сам било какву документацију о њему добио на мејл. Да сам га видео, реаговао бих исто тако бурно као и ти. Смешно је и што на истом листу стоји да је то и идејни и главни пројекат.

Занима ме како је урбанистичка служба примила такав пројекат и како га је таквог послала на Комисију за планове? И зашто га није доставила на мејл члановима Комисије?

Седница је била баш згуснута и имало је о чему да се расправља. Била је присутна и архитектица из Чачка коју је по закону поставило министарство да буде члан Комисије за планове. То је било једно од укупно два њена појављивања за читаву годину на седницама Комисије за планове.

А друга архитектица (из Ужица), коју је поставило министарство, није се појавила ни једанпут .

Тако да о урбанизму Ариља и сада одлучују геодетски техничар, извођач грађевинских радова са вишом грађевинском школом, електроинжењер и грађевински инжењер.

Свака моја примедба је била прегласана. О сукобу интереса сам писао пре.

Политичке странке одређују кога ће да предложе да буде у Комисији за планове, тако да и ту важи критеријум подобности, а не стручности. Зато и не чуди што има много лоших пројеката који се допуштају, а не би смели ни по закону, ни по правилима струке.

Човек кад се прошета центром Ариља и погледа куће, зграде и улично дрвеће (тамо где је којим чудом опстало) запитаће се какви то јаки ветрови овде дувају када дрвеће има гране само са једне стране - комисијски или урбанистички. Страначки у сваком случају.

Ако се овако ради уз благослов урбанистичке службе и Комисије за планове, било би боље и јефтиније да се те службе укину и да се људима дају одрешене руке да раде како желе, пошто се и са овим службама све жеље инвеститора остваре.

Ја ту не кривим власнике таквих објеката - они природно желе да изграде што више на своју корист. Неко има образа, па има и кочницу, неко нема образа па тера колико хоће. Али ту је урбанистичка служба и Комисија за планове која ће да им каже шта сме, а шта не сме, јер они воде бригу о урбанизму града. Али, чим се допуштају такви пројекти некима, ту већ, одавно, нешто није у реду.
Кажу да нешто је труло у држави Данској
Категорија: Општинска управа
емо
Бих мало до Урјака јуче и видех да се увелико гради пут. Машине раде пуном паром, као што рече и Ненад, а дрвеће на брдима дуж Рзава се обара. Целе стране брда остају огољене.

Ко је њима дао дозволу да започну радове када нисмо добили одговоре на наше примедбе? Или раде без дозволе, а то пролази у нашој Општини?

Како је фабрика воде расписала тендер за пут и пре јавне трибине?

Волео бих да нас неко из Општине обавести да ли имају дозволу или немају и ко им је издао ту дозволу?


Овакве ствари се решавају једним добрим адвокатом. Нема ту филозофије.
Тужбу треба да покрене Група грађана и оне странке које су против бране (нека се сада докажу). Најбоље да све иде на међународни суд за људска права у Стразбуру.

Пре тога би требало да се уз овај планирани референдум за порез, Ариљци изјасне да ли су за бране или су против њих.


Ако се Ариљци референдумом изјасне да су против брана, онда ће се из буџета града Ариља финансирати тај судски процес.

Ако се у будући референдум не уведе питање брана, судски процес може да се финансира и из личних прилога. Мислим да не би било тешко сакупити паре за Рзав без брана.

Порез који Општинска власт жели да наметне референдумом користиће се да се са тим парама финансирају бране на Рзаву, јер Општина Ариље има обавезу да исфинансира један део тих брана.

Неко каже да ће се паре од пореза користити не за бране, него за путеве итд. - да, али само зато што ће паре које су до сада биле намењене за путеве и остало, ићи на финансирање бране. Да се не финансира брана, не би било ни пореза, као што га до сада није било.


Неко ми је причао да постоје ознаке по брдима у Грдовићима и да нико не зна чему служе. Када су питали људе, који су их постављали, пре неку годину, само су их погледали, без и једне речи, као да не постоје.

Е, па, сада могу бити сигурни становници Грдовића, да ће до тих тачака доћи поплавни талас ако се брана проломи. Реко' чисто да додам, сада се сетих.
Бране на Рзаву актуелни промашај или неопходност ?
Категорија: Актуелности
емо
Дошло време да деца уче ''одрасле'' шта је то поштење.
Нема тих пара које могу заменити такав гест.
Свака част Ненаде.
Дечак вратио пронађене паре
Категорија: Леп пример
емо
То би ти могао да ми кажеш, јер си више информисан.
Ја ћу то видети када се протегнем и кренем.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Прође и јавна седница Комисије за планове на којој смо појашњавали примедбе. Сада чекамо писмене одговоре Комисије за планове, посебно на сваку примедбу.

Мислио сам да ће обрађивачица овог Плана одговорити усмено, посебно на сваку од 57 приспелих примедби, али то се није десило јер је груписала примедбе и одговорила само на неколико. Од мојих 25 примедби, одговорено ми је на можда пет и то тако да ја не могу чудом да се начудим. На важно питање - ''што се крши Генерални план увођењем нових 80 станова'', одговорено ми је у фазону из Црног Грује - ''калдрма нема фуге''!Ево и ГУП-а Ариља 2015, где се јасно види на карти да су ситно ишрафиране површине објекти јавних намена и то број два (2) је пословни простор у блоковима 6.2 и 1.5. Како сад доказати обрађивачици овог ПДР-а да стамбене зграде које она уводи у ова два блока нису објекти јавних намена и да њиховим увођењем крши ГУП Ариља - немогућа мисија!

имг830.имагесхацк.ус/имг830/7476/гпариље2015.пнг

Обрађивач никако да призна да крши Генерални урбанистички план Ариља, иако је то очигледно, као што ни Комисија за спровођење општинског референдума у Ариљу, никако да званично призна да референдум за самодопринос није успео - www.arilje.org.rs/aktuelnosti/vesti/351-резултати-референдума .

По сваку цену се гура изградња станова, а најстарији објекти у Ариљу премештају на једно место, вероватно што су остарили, поружнели, па да не кваре просек омладини.

Сви сада причају о туризму, раде се нови пројекти којима се Ариље ставља на туристичке карте света - па шта ћемо да ставимо као слику из центра града - људе како машу са тераса трећег спрата стамбеног блока који доминира над црквом?

Већ имамо две зграде које су веће од крста на цркви - зграда Божура која је постала већа од цркве доградњом мансардног крова и нова зграда код ''Лименке'' која има две, а на неким местима и три етаже више него што би смела да има (и после се људи чуде што им запушава канализација).

Ово је питање за све струке и све Ариљце - како треба да се оживи градски центар Ариља, како привући туристе - са 80 нових станова који би успавали центар или реконструкцијом старина, Немањићке тврђаве, увођењем објеката са јавним наменама (трговина, угоститељство, пословање, култура, спорт, разонода...)?
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Ја препоручујем пресовану трску јер има најбоља термо и звучна изолациона својства, најздравија је и најдуговечнија. Дупло је скупља од стиропора и камене вуне, али траје минимум четири пута дуже (траје и преко 100 година, док стиропор и камена вуна само 30 година и после опет зезанција око мењања фасаде).

Пресована трска се користи и за подну изолацију и показала се много боља од стиропора.

Скоро сазнадох да сламарица (душек са сламом) неутралише штетна подземна зрачења, па вероватно је то случај и са трском као подном изолацијом.
Како ће изгледати Ариље за 20 година?
Категорија: Остало
емо
Нојферте, ја нисам добио никакав званични одговор. Пошто га ти знаш, претпостављам да радиш у Општини.

Ако је ово званични одговор обрађивача овог ПДР-а, онда могу да закључим да се намерно кршио Генерални урбанистички план Ариља и одлуке Републичког завода за заштиту споменика културе, а не зато што није довољно проучио исте. Из мојих примедби и лаик може да види да овај ПДР није у складу са ГУП-ом, довољно је само да погледа легенду и карту ГУП-а које сам поставио изнад. Чак и да не гледамо у Генерални план, и деца знају да је строги центар града место за објекте јавних функција, а не место за стамбене зграде.

Обрађивач је нашао у мојим примедбама увредљив тон и то јој је изговор да ми стручно не одговори! Нечувено! Срећом да сам поставио примедбе на овај форум, па Ариљци могу да процене да ли су основане или увредљиве толико да се на њих не одговори. Примедба може да буде увредљива, али и ако је основана и ако није на њу обрађивач мора да одговори! То му је дужност. Обрађивач и не зна шта ће да ми одговори, не зна како стручно да оправда своје поступке, па је једини начин да нађе увредљиву ноту у примедбама и да ми због тога стручно не одговори. Професионално, нема шта.

Изговор обрађивача ПДР-а што је планирала стамбене зграде спратности подрум, приземље, два спрата и поткровље (иако се у ГУП-у Ариља каже да је центар пренасељен и да мора да се дупло смањи густина становања) са 80 нових станова је тај да је користила радове са конкурса за трг из 2003., и да када се поруши приземна кућа са једним станом, на том месту, по неком правилу треба изградити минимум пет нових станова. Прегледао сам све конкурсне радове трга из 2003. и могу да кажем да у новом ПДР-у није узето ни једно решење из конкурса, већ је испланирано тотално ново решење, са рушењем свих кућица и повећаном спратношћу. Конкурсни радови трга из 2003. морали су да се придржавају ГУП-а и одлука Републичког завода и очували су на својим местима и конак и кућу М. Требињца и куће у блоку 6.2, наравно уз реконструкцију и увођење нових садржаја.

Биће прихваћене само примедбе грађана које не ометају главни циљ овог Плана, а то је изградња што више нових станова на тргу уз премештање и рушење најстаријих кућа.

Прихватиће се примедбе људи који су се бунили што се планира проширење улица и то на рачун њихових дворишта, када су се те улице већ прошириле на њихова дворишта, као и примедба на паркинг који се планирао на низбрдици испод биоскопа, као да је то равна улица, закрчујући тако улаз у приватно двориште. Коришћене су неажурне подлоге за израду овог Плана, тако да је на папиру једно стање, а у реалности друго.

Баш ме занима да ли ће се прихватити примедбе станара блока 6.2, где се планирају 4 стамбене зграде, који траже да се испоштује одлука Републичког завода за заштиту споменика културе да се постојеће куће не руше, већ само реконструишу?

Да ли ће бити прихваћена примедба господина Требињца, који не жели да му се кућа из 19. века пресељава на другу локацију?

Да ли ће бити прихваћене примедбе људи, међу којима је и познати рестауратор историјских споменика културе, да се конак сердара и кнеза Јована Мићића не премешта на другу локацију?

Сада када су срушени и темељи конака, већ ће неко доћи на ''генијалну'' идеју (ако на њу није дошао док је конак још био на свом месту), да је то идеално место за столице кафића.

Сада је на Комисији за планове општине Ариље да одлучи да ли ће прихватити примедбе или не, тј. она сада одлучује ко је у праву - творац овог Плана или они који су поднели примедбе.

Од Комисије за планове општине Ариље желим написмено стручан одговор на сваку примедбу посебно, који је она дужна да пошаље на кућну адресу подносиоца примедбе!
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
Ево и репортаже:

Дечак вратио пронађене паре
Категорија: Леп пример

Послане захвалнице

емо
Од 1970 године па све до данас сам цесто снимао Ариље. Многи од тих снимака и клипова се налазе на друственим интернет мрезама па их сви могу видети иако су они најинтереснтнији за саме градјане Ариља. Инсигхт на Yоутубе-у или другим сајтовима ми не мозе дати детаљне податке о гледаности ових филмица на територији Србије (за разлику од неких других земаља нпр.) иако знам да су их неки ариљци вец видели. А материјала - цесто јос необрадјеног (немонтираног) имам пуно -, па сам помислио да би било згодно дати на увид градјанима ове снимке посебно сто се врло цесто на њима виде особе које висе нису медју нама а имају бројну родбину која би мозда волела да на екрану види своје нестале. Или зиве. Ако се моја идеја допадне могао бих монтирати и оно сто јос нисам (има лепих ствари везаних за "Колор" те пуно којецега другог) и постепено га овде постављати...Да не би "отезавао" сајт давацу линкове...Изабрао сам за данас зивописни васар у Ариљу снимљен поцетком 70их...

Слике и прилике из Ариља кога висе нема...
Категорија: Остало
емо
Иван Трошки Дамљановић написао/ла:
Примедбе на План детаљне регулације ''Градски трг'' у Ариљу

Видимо да је сада на парцели број 84/6 (преко пута хотела Елен) изграђен пословни објекат, који се примакао улици, који нема ни једну просторију од јавног значаја, а налази се на месту на коме је планиран објекат много значајнији за Ариље, значи својом изградњом тај објекат је ускратио град Ариље да добије објекат који је достојан тог места. Овако, на преостале две парцеле не може да се сагради објекат са наменом коју је требао да има.

Ако је урбаниста ишао логиком да је објекат већ изграђен, па је онда ту парцелу издвојила из плана, зашто онда приморава власника кафића ''Либерти'' парцела 51/4 (која је у обухвату плана) да склони тенду која ту стоји преко 10 година, власника бивше пицерије (парцела бр. 60) да сруши објекат, власника приватне куће ( парцела 52/4) да сруши помоћни објекат... ?

Зашто не поступи по истом принципу за све и све те објекте не издвоји из обухвата плана, као што је урадила са парцелом 84/6 ? Шта има парцела 84/6 што остале набројане парцеле немају?Шта она има што друге немају и зашто је изузета??? Момак, много питаш :)
Све похвале за труд који улажеш.
Архитектура, урбанизам и уређење Ариља
Категорија: Уредјење града
емо
"Филмски Викенд - АРИЉЕ 86" је имао разноврстан избор пратецих манифестација. За музицки део програма је позвана у госте дубровацка група Мусица Антиqуа јер се нијихов средњовековни музицки репертоар одлицно уклапао у кадар цркве Св. Ахилија у цијој су градњи уцествовали дубровацки каменоресци цести уметницки сарадници инаце династије Немањица. Пријем ариљаца је био изузетан - сто овај снимак и показује...Порта је била препуна. Драго ми је видети неке ариљце јоји висе нису медју нама: Мида Требињац,г-дја Вида Васиљевиц, господја Бозидарка и многе друге...
Овај концерт је одрзан пре велике модне ревије Добриле Смиљаниц коју цу представити у идуцем прилогу...

Слике и прилике из Ариља кога висе нема...
Категорија: Остало
емо
Храна - разоткривање највећих тајни
Категорија: Остало
емо
Исто је било и раније у вези плаћања струје. Неплатишама су део дуга отписали, омогућено им је да преостали део плаћају на рате, док су се све уредне платише поново питали зашто су били луди и плаћали све редовно, кад су могли плаћати мање и кроз разне олакшице и повољности.

Ова држава има тешку системску грешку и не постоји ни снага ни воља да се то промени. Она даје подршку несавеснима, а савесне понижава и деградира. Сада се сви они који се нису пријавили за легализацију смеју онима који су се пријавили. Својим нечињењем и својим погрешним потезима држава нас учи да не треба да је поштујемо, да не треба да измирујемо своје обавезе и поштујемо њене законе. Поред осталог, разлог је и то што држава доноси законе за које унапред зна да их не може поштовати - замислите, "сви објекти који нису легализовани, биће порушени".

Како се то нечињење администрације манифестује на нивоу локалне самоуправе видело се у тексту који сам објавио, уз приложене доказе. Сви се смешкају по општинским ћошковима и ликују, многима је текст мелем на рану, али нико ништа не предузима. Опет порука народу: може да ради ко год шта хоће и жели, али морате бити добри са неким у власти, како вам не би бридели образи. Саберите такве ситуације у свакој општини и добићете опште стање у држави.

"....Данас Република Србија има за стратешки циљ улазак у Европску унију. Све законе које доноси покушава да усклади са европским законодавством. Тако се догађа да поједини закони које донесе, одударају од наше стварности и постају неприменљиви. То указује да држава, осим уласка у Европску заједницу фактички и нема неки други развојни циљ. На то указују и неки актуелни закони који уређују материју која је предмет овог рада.

Закон о пољопривредном земљишту ограничава деобу парцела на делове мање од 50 ари, односно једног хектара (ако је земљиште уређено комасацијом), у циљу укрупњивања поседа. Услови привређивања у пољопривреди су такви, да произвођачи не налазе интерес да производе за тржиште, па нису ни заинтересовани за укрупњивање поседа. У пракси се и даље врше деобе и уситњавања поседа, с том разликом што се, због постојања оваквог закона, ове деобе не региструју у катастру непокретности, што ствара још већу неажурност катасатрских евиденција и несигурност у праву својине на непокретностима. Држава треба да својим прописима створи услове, да пољопривредници сами крену у укрупњивање поседа, а не да их на то натера закон иако за то немају економску оправданост.

Закон о планирању и изградњи из 2003. године и актуелни Закон о планирању и изградњи дозвољавају легализацију објеката изграђених без грађевинске дозволе и оба дају рок од 6 месеци да странке поднесу захтев за легализацију. Власницима објеката који у датом року не поднесу захтев за легализацију, према одредбама тих закона, донеће се решење о рушењу објеката. У време доношења тих закона, више од 60% објеката у Србији било је нелегално. Држава мора да преиспита последице које производи спровођење донетог закона. Јасно је да би, да се стриктно примењивао Закон из 2003. године, Србија била порушена више него у време највећих ратова. У правно уређеној држави, у новом, актуелном Закону, легализација се не би требала ни помињати, јер је требало да је већ решена по претходном закону. Прошао је рок за легализацију и по новом Закону и остало је још много непријављених објеката. Поставља се питање, какав кредибилитет у свету може имати држава која доноси прописе, за које унапред зна да се неће примењивати, која даје повластице грађанима који крену у легализацију, а немају никаквих повластица лица која у редовном поступку обезбеђују дозволе за градњу. У вези са наведеним, намеће се питање - колико је данашње друшво суштински правно уређеније од ранијег, односно колико су актуелне правне норме боље од старих...."
(Исечак из закључка Дипломског рада, Б. Бошковић)
Легализација - засто је пропала !?
Категорија: Уредјење града
емо
Бесплатну легализацију не дозвољава највиши правни акт
Легализација руши Устав?!
Петак - 24.12.2010

Да би идеја министра Оливера Дулића о бесплатној легализацији противправно саграђених објеката могла бити спроведена, влада би најпре морала да измени постојећи Устав, који не допушта неједнак третман грађана пред закон, сматрају економски аналитичари.

Наиме, саговорници „Ало!“ оцењују да Дулићев предлог дискриминише грађане који су већ платили легализацију, а поготову оне који су од почетка градили поштујући прописе и савесно плаћали грађевинске дозволе и таксе. Милан Ковачевић, саветник за страна улагања, не види ниједну добру страну омогућавања бесплатне легализације, јер сматра да би то директно урушило и овако климав правни систем.
- То није разумно и нема ниједан добар ефекат. Чему онда служи процес легализације, осим да се да велика награда онима који су кршили закон. Тако се свима шаље порука да убудуће никада ништа не плаћају држави - оценио је Ковачевић за „Ало!“. Он упозорава да је држава требало да појефтини или поједностави процес ако су то разлози због којих до сада није била успешна.
- Овако се чини да заговорници бесплатне легализације имају и свој лични интерес за тим. Не треба заборавити да има и државних зграда изграђених нелегално - упозорава Ковачевић, и додаје да би на овакву одлуку владе, ако до ње дође, морао да се изјасни и Уставни суд. Када је реч о повраћају новца онима који су легализацију већ платити, он сматра да ће то пасти на терет свих обвезника који ће због тога плаћати веће порезе.

Мирослав Прокопијевић, директор Центар за слободно тржиште, убеђен је да је реч о политичком маркетингу, без реалних изгледа да се то обистини.
- То је покушај прикупљања политичких поена у ситуацији када владајућа партија нема других, правих резултата. Највећи међу бројним недостацима ове идеје је што ће у том случају бити кажњени они који су поштовали закон и прописе, а они што су се о правила оглушили бити поштеђени - истиче Прокопијевћ, и додаје да чак и ако буду обештећени они који су накнадно легализовали своје објекте, то се неће односити и на оне који су од почетка легално градили.
- У том смислу они ће бити дискриминисани, што је супротно Уставу, који гарантује једнакост људи пред законом - каже Прокопијевић.


Одричу се 360 милиона евра?

Према доступним подацима, грађани су у законском року, до 11. марта ове године, пријавили за легализацију више од 780.000 divљих објеката, од чега је до сада легализовано између 10 и 15 одсто. Узимајући у обзир то да је просечна цена легализације око 600 евра по објекту мањем од 100 квадрата, то значи да би се ради бесплатне легализације око 600.000 преосталих објеката држава одрекла прихода од 360 милиона евра!


„То би био хаос!“

Верко Стевановић, градоначелник Крагујевца, сматра да је Дулићева идеја спорна у многим сегментима.
- То би изазвало потпуни хаос и поручило „зидај шта хоћеш и где хоћеш, све ће ти бити легализовано“. Не знам како би то објаснили онима који су легализацију платили. Мислим да је то исхитрена Дулићева изјава и не верујем да је ту идеју подржала влада - изјавио је за „Ало!“ Стевановић, коме се не свиђа ни предлог да они који су платили легализацију буду обештећени приходом од пореза на имовину.


Дулић: За муку је бесплатно

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић кориговао је ранију најаву јучерашњом изјавом да одлука о бесплатној легализацији, ако буде донета, неће подразумевати финансијске попусте или бесплатну легализацију за све власнике објеката пријављених за легализацију.
- Финансијски попуст сигурно неће моћи да добију они који су градили објекте ради привредних активности или да би на њима зарадили, већ они који живе у малим кућама, породичним домаћинствима, који су од муке градили те куће нелегално - рекао је Дулић.
www.alo.rs/vesti/34149/Legalizacija_rusi_Ustav
Легализација - засто је пропала !?
Категорија: Уредјење града
емо
БЛИЦ Четвртак, 23.12.2010.

Дулићево министарство спрема посебан закон
Држава ће вратити новац свима који су платили за легализацију
Иван Јовановић | 23. 12. 2010. - 00:02х | Фото: М. Јанковић | Коментара: 70

Министарство за просторно планирање и заштиту животне средине не само да планира да бесплатно легализује око 600.000 објеката, већ и да рефундира новац онима који су већ легализовали своје објекте. То ће се највероватније решити одбијањем тог износа од пореза на имовину који би грађани морали да плате у наредним годинама, сазнаје “Блиц”. Министар Оливер Дулић би требало да се у јануару наредне године састане са челницима највећих општина, како би се комплетна легализација завршила у 2011.
Ова одлука ће посебно обрадовати грађане Калуђерице, највећег divљег насеља на Балкану

Да би ово имало ваљану правну основу спрема се специјални декрет који ће имати јачину Закона о легализацији.


- Моја идеја је да се промени Закон о планирању и изградњи и да се једним актом прецизира процес бесплатне легализације свих бесправно саграђених објеката у Србији осим оних који не задовољавају основне грађевинске критеријуме. Морамо да уважимо чињеницу да грађани Србије живе изузетно тешко, али и да наша администрација на свим нивоима није у стању да спроведе ефикасну легализацију у кратком року. Такође и проблем катастра знатно успорава цео процес - казао је Дулић.


Процедура ће наводно бити следећа. Попуни се само најобичнији формулар, а локалне самоуправе ће морати да најбржом процедуром да легализују бесправне објекте на својој територији без икакве накнаде.


Рачуница је да се плаћањем пореза на имовину на којој су изграђени објекти прикупи око милијарду евра, што је три пута више од онога што је планирано да се сакупи легализацијом. Грађанима који су легализацију већ платили, држава ће уплаћени износ највероватније одбијати кроз порез на имовину наредних година, сазнаје “Блиц”.


Ова акција ће нарочито обрадовати становнике насеља у којима доминира divља градња, попут Гроцке, Калуђерице и Алтине у Београду.


Незванично сазнајемо да у граду Београду први пут чују за ову идеју. Доскора ништа није говорило да ће држава и размишљати о оваквом потезу јер је и сам градоначелник Београда Драган Ђилас недавно рекао да ће се цео процес легализације обавити по унапред утврђеном редоследу. Колику ће ово уштеду представљати за грађане говори да би легализација неког објекта од 60 квадрата у четвртој у Миријеву, која је четврта београдска зона, коштао око 150.000 до 200.000 динара.


О неопходности оваквог декрета говори и податак да је у неким градовима досадашњи процес легализације ишао веома спора. Тако рецимо, према неким проценама легализација у Нишу овим темпом би трајала бер 50 година, а Београду једва да је обрађено 2.000 од пристиглих скоро 200.000 захтева.


Као разлози за спору легализацију су навођени неажурност локалних самоуправа које су тај процес спроводиле, недостатак политичке воље, као и некомплетна документација коју су грађани подносили. Очекивања су била да се од легализације по најновијем закону прикупи између 300 и 400 милиона евра.Цене по квадрату у И зони
Град - Цена
Рашка 205 евра
Нови Сад 144 евра
Београд 114 евра
Зрењанин 40 евра
Параћин 35 евра
Крагујевац 10 евра
Ниш 6 евра
Крушевац 5,1 евро
Књажевац 4,3 евра
Легализација - засто је пропала !?
Категорија: Уредјење града
емо
WWW.ДАНАС.РС Четвртак, 23. децембар 2010.

Након застоја у издавању грађевинских дозвола, ресорни министар признао да ни легализација не функционише
Идеје Оливера Дулића пропале у пракси
Министарство за просторно планирање намерава да уведе бесплатну легализацију * Бушатлија: Не може се једним законом решити пет области

Аутор: М. Н. Стевановић

Београд - Иако је Закон о планирању и градњи, усвојен крајем прошле године, најављен као системски акт којим ће коначно бити разрешени проблеми власништва над земљиштем, легализације, прибављања грађевинских дозвола, чак и нека од питања којима би требало да се бави још ненаписани закон о реституцији, у пракси се догодило управо супротно. У свим областима на које се односи донео више проблема него што их је било иако је ресорни министар Оливер Дулић упорно понављао да је реч о веома добром акту.

Процес легализације бесправних објеката, после масовног одзива грађана, готово да је заустављен у лавиринтима администрације, грађевинске дозволе се готово и не издају, а у Београду их је за годину и по дана додељено свега неколико. Ни конверзија права коришћења у власништво над земљиштем није прошла боље јер је уредба којом је била прописана накнада за тај посао неславно пропала. Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић јуче је најавио да решење види у новом закону. Чињеница да су стручњаци и пре усвајања указивали на његову неприменљивиост, у тој изјави је изостављена.

- Када смо доносили Закон о планирању и изградњи имали смо намеру да поједноставимо процедуру легализације, да управни поступак, који се спроводи на локалном нивоу, буде убрзан и да се сви објекти за које је могуће издати дозволе, најзад буду легализовани - изјавио је јуче Дулић у Новом Саду признајући да процес легализације није успео.

Он је нагласио да је незадовољан досадашњим резултатима легализације јер је пропуштена велика шанса за искоришћавфање огромног ресурса, пошто велики број власника некретнина не плаћа порез на имовину. Уз то, Дулића очигледно притиска и обавеза владе да због европских интеграција реши имовинско-правни статус земљишта и објеката. Због тога је ових дана „процурила“ и идеја да се грађанима омогући бесплатна легализација објеката које су пријавили, што је тек изазвало салве негодовање стручњака и економиста. Нови закон сада би могао да створи нове проблеме.

- Устав захтева једнак третман свих грађана, али таквим предлогом у неравноправан положај стављају се они који су радили исправно, који су за све што су зидали прибављали уредне дозволе и плаћали дажбине. Са друге стране, терет улагања у инфраструктуру, ако ослободите плаћања комплетну нелегалну градњу, сваљује се на плећа свих грађана Србије. Ја се слажем да би одређеним социјалним категоријама требало помоћи да легализују своје објекте, али под тим плаштом не би смели да се провуку сви који су зидали без дозвола јер је међу њима много више богатих тајкуна и криминалаца него сиромашних грађана - каже за Данас консултант за инвестиције Махмуд Бушатлија.

Он подсећа да је стручна јавност пре две године, када је о почело да се расправља о Закону о планирању и изградњи, упозоравала да се једним актом не могу решити проблеми у пет области, али је ипак коначним текстом тај пропис обухватио и питања планирања, изградње, грађевинског земљишта, легализације и реституције. Ипак, одредбе којима је то регулисано су уопштене, ни једна област није детаљно обрадила материју па тај акт више личи на законик него на закон, тврди Бушатлија.

- Ми смо у старту скренули пажњу и да ће тако површан акт зауставити градњу у целој земљи, а то се и догодило. Један од основних проблема је и то што не постоје рокови и санкције за локалне самоуправе које не доносе планска документа, а без тих аката није могуће ни легализовати објекат нити издати грађевинску дозволу. Такође, без закона о градском и грађевинском земљишту, не могу се регулисати питања власништва над земљиштем - истиче наш саговорник.

Бушатлија подсећа и да је за примену тако оскудног документа било потребно да се изради још око 60 до 70 подзаконских аката, али донето је свега пет-шест и то оних којима је требало да се сачува „мир у кући“. Испоставило се да и они нису срећно изабрани, па су тако „спонзори“ игнорисали уредбу о конверзији земљишта. Реч је парцелама над којима су нови власници стекли право коришћења у приватизацији. Они су тада платили за капитал фирме, а не и за земљиште, али им је Дулићевим законом омогућено да га уз надокнаду конвертују у власништво.


Пропаст после шест месеци

- Власницима фирми је и ниска цена била неприхватљива, тако да је уредба о конверзији под притиском повучена. Коначно, и читав Закон је већ шест месеци после усвајања требало повући јер је било јасно да је неприменљив. Била би мања штета него сада, када се већ све искомпликовало. Али, да то мора да се учини јасно је, јер такав правни оквир у грађевинарству постаје озбиљна брана даљем развоју државе - каже Бушатлија и закључује да ће коначну одлуку о томе, највероватније донети неки пропагандни тим који ће процењивати одјек одлуке у јавности, уместо да, поучени овим искуством, консултују стручњаке за ту област.
Легализација - засто је пропала !?
Категорија: Уредјење града
емо
БЕОГРАД, 21. децембар 2010, (Њуз) – Унија државних институција Србије најавила је од Нове године драстично повећање висине мита у својим експозитурама широм Србије.

Како објашњава Ненад Јездић, председник уније, на овај потез су се одлучили због још увек актуелне економске кризе, али пре свега зато што постојеће висине мита нису мењане у последњих шест година.

- Стање у државним инстируцијама је забрињавајуће. Просечан радник у државној фирми практично је постао осуђен да живи само од своје плате, а сви знамо да је то немогуће – рекао је Јездић за Њуз.

Како сазнајемо, према новом тарифном систему од Нове године највећа поскупљења биће забележена у просвети. Тако ће за оцену више у средњој школи родитељи од сада морати да издвоје 250 уместо досадашњих 100 еура.
На факултетима ће тарифе скочити у зависности од врсте плаћања. Уколико се плаћа новцем, испити ће коштати преко 1000 еура уместо досадашњих 300-600.

Уколико се студенткиње одлуче за плаћање испита у натури у професоровом кабинету, од сада ће морати да поведу са собом бар још једну другарицу.

Ништа боља ситуација није ни у здравству. За обичан пријем преко реда у државној болници, уместо досадашње кесице Ц кафе од 200 грама, пацијенти ће морати да издвоје кутију Несцафе Голд Премиум.

За издавање лажних здравствених оправдања, уместо традиционалне чоколаде „Најлепше Жеље“, сада ће бити потребна Милка од 300 грама са целим лешницима или пуњена јогуртом од јагоде.

Од свих државних институција, једино у МУП-у Србије, бар до даљњег, неће бити ових поскупљења. Наш саговорник из МУП-а рекао је да су за сада тамо задовољни приходима од мита полицајаца, јер им је нови закон о саобраћају омогућио да имају много више простора и прилике за прикупљање истог.

Наведена повишења тарифа ступиће на снагу од 1. јануара, а Влада Србије поручила је грађанима да до Нове године пожуре и заврше све послове које имају по старим ценама.

Преузето са www.njuz.net
Најављено поскупљење мита у држ. институцијама
Категорија: Остало
емо
Уторак 28.12.2010.године са поцетком у 17,00 цасова у спортској хали у Ариљу поново це се окупити играци КЛИК-а из 80-тих и 90-тих да година да одиграју једну утакмицу како би све подсетили на оно сто је било. Додјите да се подсетите на Аца,Јанкера,Перија,Пека,Куза,Мазала,Лимуна,Целију,Дзига,Дудза,Зоца,Дјока,Каља,МиланаСмиљаница,Драгана итд...
косаркаска утакмица ветерана КК Клик.
Категорија: Спорт

Анкета о капиталним пројектима

Анкета о капиталним пројектима
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018