Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести
  • Повећајте величину слова
  • Нормална величина слова
  • Смањите величину слова
Култура Штампа Ел. пошта

Носилац активности из области културе је Народна библиотека, поливалентни модел културно-информативног центра, у оквиру које су општинска библиотека, биоскоп, градска галерија и лист "Ариљски хоризонти". Ариље је своју прву читаоницу, о којој сведочи вест у листу "Социјалдемократ", добило 1895. Та година се узима као година оснивања библиотеке. На 107. годишњицу оснивања, 25.новембра 2002.године, свечано је отворена нова зграде Народне библиотеке Ариље .

Повезане странице:
Народна библиотека
Добрило Ненадић
Оркестар Данијела

У граду постоји један биоскоп са 194 седишта. Биоскоп је смештен у згради Соколског дома која је саграђена 1936. године. Уз помоћ донаторских средстава норвешке владе зграда је адаптирана током 2000. године. Број посетилаца у ариљском биоскопу креће се знатно изнад просека за Србију и Златиборски округ. Осим филмских пројекција, биоскопска сала се користи и за друге намене: позоришне представе професионалних и аматерских позоришта, трибине, књижевне вечери, наступе фолклорних група, разна саветовања, страначке скупове и слично.

Градска галерија ради у саставу и у оквиру програма Народне библиотеке. Бави се излагачком делатношћу уметничких дела и предмета музејске и археолошке вредности, као и ширењем визуелне писмености кроз рад са младима у оквиру ликовних радионица, самостално, или у сарадњи са Комисијом за превенцију болести зависности СО-е Ариље.

Издавачка делатност у оквиру ове установе обавља се кроз издавање листа "Ариљски хоризонти", као другог обновљеног издања листа из 1970. године. Лист излази једном месечно. Редакција припрема за штампу и службено гласило : " Службени гласник општине Ариље".

У оквиру Народне библиотеке у последње три године ради и КУД АРИЉЕ-културни ансамбл који има оркестар и фолклорну групу и окупља око 40 чланова. У граду постоје и две приватне школе које имају сличне ансамбле и раде углавном са млађим узрастом ("Орфеј" и "Полет").

Од културно забавних, спортских или духовних манифестација у граду се одржавају:

  1. Дечја манифестација: "Ариљске зимске радости" - Организатор Комисија за превенцију болести зависности СО-е Ариље, у време зимског школског распуста (јануар-фебруар)
  2. "Мајски дани културе" - Организатор Народна библиотека, мај месец;
  3. "Смотра стваралаштва аматера Златиборског округа" - организатор Народна библиотека, октобар месец;
  4. Ликовна колонија која је радила током јула месеца не одржава се задњих пар година, због недостатка финансијских средстава, али се улажу напори да се обнови њен рад.
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018