Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Привреда Кредити и субвенције Европска инвестициона банка - зајмови за мала и средња предузећа, предузетнике и локалну самоуправу
Европска инвестициона банка - зајмови за мала и средња предузећа, предузетнике и локалну самоуправу Штампа Ел. пошта
Чланак написао/ла: администратор ,  субота, 24 август 2013 13:38

Европска Инвестициона БанкаЕвропска инвестициона банка одобрила је 2002, 2004. и 2009. године Републици Србији три Апекс глобална зајма, у укупном износу од 315 милиона евра, за финансирање малих и средњих предузећа и локалне самоуправе. До краја септембра 2011, средства тих зајмова су у потпуности искоришћена за финансирање пројеката 450 малих и средњих предузећа и 12 локалних самоуправа.

Имајући у виду велику заинтересованост за средства Апекс зајмова, Европска инвестициона банка одобрила је Републици Србији нови Апекс зајам од 250 милиона евра за финансирање малих и средњих предузећа и предузећа средње тржишне капитализације, као и предузећа из области аутомобилске индустрије и медија.

Прва транша од 150 милиона евра намењених финансирању извозно оријентисаних малих и средњих предузећа до 250 запослених, приоритетних пројеката предузећа без обзира на број запослених, као и предузећа из области аутомобилске индустрије и медија, у потпуности је искоришћена кроз 100 пројеката крајњих корисника посредничких банака.

Из друге транше од 100 милиона евра, такође намењених финансирању извозно оријентисаних малих и средњих предузећа и предузећа средње тржишне капитализације, до краја маја 2013. Европској инвестиционој банци упућено је на одобрење 40 пројеката, у износу од 83,3 милиона евра.

Услови кредитирања:

  1. Рочност кредита: до седам година
  2. Период почека кредита: до две године
  3. Каматна стопа: фиксна или варијабилна

Одбор за управљање, који чине представници Министарства финансија и привреде, Министарства економије и регионалног развоја и Народне банке Србије, оцењиваће усклађеност пројеката које одабране финансијске институције предлажу за финансирање средствима зајма с циљевима релевантних стратешких аката Владе Републике Србије.

Средства Апекс зајма пласирају се крајњим корисницима преко следећих посредничких финансијских институција:

Детаљније информације у вези са овом кредитном линијом могу се добити преко наведених посредничких банака и лизинг компанија, као и у Сектору за међународну сарадњу Народне банке Србије – Одељење за револвинг кредите Републике Србије (тел.: 011/333-8324, 333-8325, 333-8342).

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018