Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

#ОстаниОдговоран
Почетна Тур. инфо центар Природни ресурси Термокрашки извор Височка бања
Термокрашки извор Височка бања
Туризам - Природни ресурси

У кањону Великог Рзава, у атару села Висока, налази се топли извор минералне воде-Височка бања. Вода избија из дубина у виду мехурића, на више места поред самог корита, а делом и у самом водотоку. Сами извори су на неприступачном месту. Прилази се једино уз реку и низ реку. Тек 1997.године изграђена је стаза, изнад самог водотока која води до бање. Општина Ариље тренутно ради на изградњи пута који ће отворити овај локалитет и омогућити његов обилазак и коришћење у сврху туризма.

Вода истиче из подземног колектора (језера) по принципу спојених судова, и под сопственим притиском проналази отворе у стенама где је најмањи отпор, а то је најнижа тачка у кањону Рзава. Истичући из колектора, претходно загрејана у дубљим слојевима и избијајући на површину, меша се са речном водом и хлади се. Овакав тип кањонских извора је "музеј природних термалних раритета", једини ове врсте у Србији и бившој Југославији. Посебно су ретке "висеће терме", извори у стенама, изнад корита реке. Изворишта су на 600 м надморске висине. Поред самог корита а и у самом водотоку вода избија из дубина на више места у виду махурића. Температура воде је око 27°Ц а припада категорији калијум-магнезијум-хидрокарбонатним, олигоминералним, хипотермалним водама. Бања је од давнина позната по томе да лечи болести као што су реума, срчане тегобе, нервна обољења и значајно побољшава вид. Сместајни капацитети у приватном сектору су око 30 лежајева, а бања има два купатила отвореног типа.

Орgaнизовање и коришћење бањске воде за лечење почиње 1936. године, али ни данас бања није довољно туристички искоришћена.

visocka_banja_1висоцка_бања_1
висоцка_бања_1
висоцка_бања_2
висоцка_бања_3
висоцка_бања_4
висоцка_бања_5
 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018