Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

Почетна
Пројекат „Сакупи, баци, рециклирај!”, општина Ариље
Сепарација отпада - Сепарација отпада


О пројекту “Сакупи, баци, рециклирај”


 • Општина Ариље је, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Шведске агенције за међународну сарадњу (СИДА) и међународне орgaнизације ИМГ започела пројекат примарне селекције отпада у Ариљу.
 • Програм сепарације отпада на месту настанка у Ариљу је пилот пројекат, на основу чијих искустава ће Министарство пољопривреде и заштите животне средине, планирати увођење сепарације отпада на месту настанка у свим осталим локалним самоуправама Републике Србије.

 

 

 


 

Ариље рециклира

 

 • За инdivидуална домаћинства обезбеђене су канте за одлаgaње секундарних сировина
 • За домаћинства у стамбеним зградама обезбеђене су пластичне кесе за период од шест месеци и контејнери за одлаgaње секундарних сировина који ће бити јасно означени и постављани на 46 локалитета
 • По тачно утврђеном распореду, новим камионом ЈКП “Зелен” биће сакупљане искључиво секундарне сировине из канти и контејнера са ознаком “Сакупи, баци, рециклирај”, како би се спречило мешање отпада.

 

  

Шта може да се рециклира? 


 

Згужвати пре бацања


 • Тетра пак амбалажа, пластичне боце и празне лименке: пре одлаgaња из њих треба истиснути ваздух, једноставним притиском на боцу, лименку и тетра пак паковање. Тако се смањује запремина одложених рециклабила и омогућава одлаgaње веће количине истих. их.
 • Папир и картон: старе новине, картонске кесе, друге врсте папира и остали браон картон треба сложити, тако да заузимају што мање простора.
 • Фолије и чврсту пластику треба такође одложити на најпогоднији начин, како би заузимале што мање простора у посудама.

 

 


 

Да ли сте знали


 • Рециклажа је процес прераде отпада од којег се добијају исти или нови производи
  • Од 5 употребљених ПЕТ боца од 2 литра рециклажом се може добити мајица XЛ величине;
  • Од 500 рециклираних лименки може се направити нови бицикл;
  • Од 1.2 тоне искоришћеног папира може се добити 1 тона рециклираног папира и спасити од сече 20 стабала дрвећа;
 • У општини Ариље се прикупи око 8.700 тона чврстог комуналног отпада годишње, од чеga се 1.400 тона може рециклирати (метал, пластика, папир и картон, Тетра Пак амбалажа).
 • Уколико би на нивоу Србије постојао систем управљања отпадом као у општини Ариље, годишње би се могло рециклирати око 384.000 тона отпада.
 • Уласком Србије у Европску Унију, бићемо у обавези да рециклирамо 50% укупног комуналног отпада.
 • Рециклажа јесте наша обавеза, али и дужност како бисмо обезбедили бољу, лепшту и чистију средину за нас и наша поколења.

 


 

Вести

·

Пилот пројекат примарне сепарације отпада представљен у Ариљу

Ариље, 15. Јул 2015. Данас је у градском парку општине Ариље одржана конференција за медије и званично представљање пројекта “Сакупи, Баци, Рециклирај”, који је уједно пилот пројекат по чијој ће се методологији вршити примарна сепарација отпада и у осталим локалним самоуправама широм Србије.


Као домаћим скупа, присутним гостима се обратио председник општине Ариље, Милан Николић истакавши да је циљ овог пројекта увођење примарне сепарације отпада у домаћинства у Ариљу, али и проширење територије на којој ће се вршити сепарација и прикупљање рециклажног отпада “Овај пројекат смо у прилици да реализујемо захваљујући донацији Шведске развојне агенције, која подразумева подршку за куповину 2.700 канти за инdivидуална домаћинства, 80 контејнера и два камиона од којих ће један бити искључиво за рециклажни отпад које ће грађани одвајати”


„Пројекат у Ариљу је део шведске подршке јачању пословања регионалне депоније Дубоко и надамо се да ће више општина у региону ускоро моц́и да следе пример Ариља. Сепарација отпада из домац́инства камен темељац је модерног управљања отпадом у ЕУ и ако је успешна може значајно да смањи количину отпада која се одлаже на депонију.“- истакао је Томас Нистром,Први секретар Шведске Амбасаде и додао да Шведска стратегија сарадње са Србијом, која траје до 2020. године, има животну средину као једну од три приоритетна подручја.


Истраживање које је рађено прошле године показује да је чак 46% грађана Ариља исказало заинтересованост за раздвајање отпада по врстама у самом домаћинству, а то је управо био један од разлоga за избор ове општине за спровођење пилот пројекта.


Ариље, као део региона за управљање отпадом Дубоко, има образовано становништво са јаким пословним интересом са једне стране, а са друге стране српској Влади, Министарству пољопривреде и заштите животне средине, је потребно планирање инвестиција у овој области у свакој општини.“ – истакао је Пер-Олоф Олофсоно, шеф ИМГ канцеларије у Београду образлажући разлоге баш за избор ове општине за почетак пројекта и додао да ће се резултати остварени у Ариљу пажљиво пратити, а све у циљу успостављања методологије која би била адекватна и за остале општине широм Србије.


“Управљање животном средином је изузетно финансијски изазовно, а Влада Србије и ресорно Министарство су ту да пруже максималну помоћ и подршку са циљем да достигну standardи ЕУ у области заштите животне средине кроз усклађивањем српског са европским законодавством до 2018 године.” – истакла је Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине и поздравила иницијативу која је покренута у Ариљу.


Менаџер пројекта, Милан Стевановић је навео да је веома задовољан што је након три године припрема овај пројекат кренуо у реализацију, каи о да је Република Србија у планирању претприступних средстава за ове намене, један пасус управо посветила Ариљу.

 


Почиње подела донаторских уговора домаћинствима

У оквиру пројекта "Сакупи, баци, рециклирај", сутра (23. јула 2015. године) почиње подела донаторских уговора којима свако домаћинство на територији сакупљања отпада у општини Ариље, добија бесплатно комуналну посуду запремине 240 литара за сакупљање секундарних сировина. У наредна два дана, подела уговора ће се вршити у реонима: Рашкова бара, Поглед, Вигоште, Грдовићи, Церова, Доња Церова, као и у улицама Иве Лоле Рибара и Миће Матовића. Грађани ће редовно бити информисани о актуелним реонима поделе уговора преко локалних медија. Такође, све информације везане за пројекат могу се наћи на сајту општине Ариље.

 


 

Подела бесплатних комуналних посуда, Месне заједнице Вране и Поглед и насеље Груда

У оквиру пројекта „Сакупи, баци, рециклирај“ настављамо са поделом бесплатних комуналних посуда за одлаgaње рециклабилног отпада.

10. и 11. августа корисници комуналних услуga који живе у Месним заједницама Груда и Вране могу доћи у ЈКП Зелен од 9 до 15 часова и потписати свој примерак донаторског уговора.

12. августа, од 9 до 15 часова, уговори ће се делити за кориснике комуналних услуga који живе у Месној заједници Поглед, и то у просторијама Месне заједнице.

Канте се, уз потписан уговор издају сваког радног дана до 15 часова у маgaцину ЈКП Зелен, на сточној пијаци до 15. августа 2015. године.

 


 

Потписивање донаторских уговора

Позивамо све грађане из месних заједница Ариље, Поглед, Вране, Церова и Вигоште, који су корисници комуналних услуga ЈКП Зелен а нису до сада потписали донаторски уговор за бесплатну доделу канте за рециклабилни отпад да то учине у просторијама ЈКП Зелен у петак 21.08.2015. године у периоду од 09-15 часова.

 


 

Подељено 1100 канти за рециклажни отпад
у првој фази акције „Сакупи, Баци, Рециклирај“

 

Ариље, 02. септембар 2015. Јуче је почело прикупљање рециклажног отпада у инdivидуалним домаћинствима на територији општине Ариље у склопу акције „Сакупи, Баци, Рециклирај“ коју  спроводи општина Ариље, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Шведске развојне агенције за међународну сарадњу (СИДА) и међународне орgaнизације ИМГ.

„У оквиру прве фазе увођења система примарне сепарације и рециклаже у општини Ариље која је трајала од 22. јула до 1. септембра, радници ЈКП „Зелен“ поделили су око 1.100 канти  за рециклабилни отпад инdivидуалним домаћинствима, са којима су потписани уговори о бесплатној додели ових посуда. Домаћинствима у стамбеним зградама подељене су кесе за одлаgaње отпада, мешаног и рециклабилног, а на 45 локација су изграђене бетонске конструкције за контејнере. Унутар тих објеката, поред контејнера за мешани отпад, налазиће се и контејнери за отпад који се може рециклирати. Грађане смо како лично, тако и кроз средства јавног информисања обавестили о правилном начину одвајања и одлаgaња отпада, што је резултирало тиме да је након првог дана прикупљања рециклажног отпада чак 98% отпада из инdivидуалних канти за ове намене било добро селектовано, на шта смо веома поносни“ – истакао је Миљанко Митровић директор ЈКП „Зелен“ – Ариље.

У другој фази пројекта, планирано је да се настави са поделом уговора и канти инdivидуалним домаћинствима на проширеној територији општине Ариље, док становници стамбених зграда могу да очекују да ће у наредне две недеље почети сакупљање рециклажног отпада и из контејнера.

Увођење система примарне сепарације и рециклаже отпада у општини Ариље и спровођење акције „Сакупи, Баци, Рециклирај“ се реализује захваљујући донацији Шведске развојне агенције, која подразумева подршку за куповину 2.700 канти за инdivидуална домаћинства, изградње бетонских конструкција за смештај контејнера, 68 контејнера и два камиона, од којих је један искључиво за сакупљање рециклажног отпада.

Посуде за рециклажуПосуде за рециклажу

Истраживање из прошле године показује да је чак 46% грађана Ариља исказало заинтересованост за раздвајање отпада по врстама у самом домаћинству, а то је управо био један од разлоga за избор ове општине за спровођење пилот пројекта, по чијој ће се методологији вршити примарна сепарација отпада и у осталим локалним самоуправама широм Србије.

 


 

Почиње такмичење за ученике основних школа „Ариље рециклира“

Играј, рециклирај и победи!

 


Ариље, 25. септембар 2015. У склопу акције „Сакупи, Баци, Рециклирај“, која треба да подигне свест грађана о важности рециклаже и очувања животне средине, сутра, на Светски дан чистих планина, почиње такмичење за ученике основних школа под називом „Ариље рециклира”. Циљ овог креативног конкурса је да се ђацима у основним школама у Ариљу  приближи идеја о томе шта је рециклажа и зашто је треба усвојити као навику, као и то да отпад може бити драгоцен ресурс.

Такмичење ће трајати до 15. октобра 2015. године, а право учешћа имају све основне школе у Ариљу. Задатак основаца од И до ИВ разреда ће бити да формирају Еко тимове од по пет ђака и да покажу своју креативност правећи интересантне предмете од различитог коришћеног материјала, као што су папир, кутије, пластичне флаше, лименке, кесе и сл.

Матичне школе ће моћи да изаберу три рада која ће представљати њихову школу, док ће издвојена одељења представљати себе избором једног рада. Фотографије најбољих радова Еко тимова ће потом бити изложене на посебно припремљеној Еко изложби, која ће се одржати на некој од локација у Ариљу.

Ариље рециклираАриље рециклира

Стручан жири ће том приликом одабрати три најбоља рада, чије ће школе бити награђене. Предвиђене награде су: И место - лап топ, ИИ место - пројектор, ИИИ место - дигитални фото апарат, а све школе које буду учествовале у овом такмичењу добиће лопте, као и канте за одлаgaње рециклажног материјала.

Акцију „Сакупи, Баци, Рециклирај“, у оквиру које се такмичење реализује, спроводи Општина Ариље, у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Шведске развојне агенције за међународну сарадњу (СИДА) и међународне орgaнизације ИМГ.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018