Општина Ариље - Најновије вести

Општина Ариље - Најновије вести Општина Ариље - Најновије вести

Почетна страна

Почетна
Пројекат “Енергетски скок - корак ка одрживим заједницама“

У резиденцији норвешког амбасадора у Србији Нилса Рагнар Камсваga, 23. маја потписан је уговор за реализацију пројекта “Енергетски скок - корак ка одрживим заједницама“.

Пројекат је финансиран од стране Норвешке амбасаде, а имплементирају ga Асоцијација за развој Ибарске долине (ИДА), општина Ариље и општина Ивањица, Немачка техничка развојна помоћ ГИЗ Енергетска ефикасност и Стална Конференција Градова и Општина (СКГО). Пројекат је подржан од стране Министарства рударства и енергетике.

Пројекат подразумева увођење енергетског менаџмента у општини Ариље и стварање базе података са енергетским пасошима за јавни и резиденцијални сектор. Такође, предвиђено је праћење енергетског биланса, формирање локалних финансијских инструмената за пројекте енергетске ефикасности, као и имплементација мера енергетске ефикасности, прављење студије изводљивости о доступности шумске и пољопривредне биомасе на територији Ариља, али и израда целокупне неопходне пројектне документације за увођење централног грејања у општини Ариље на биомасу.

Општина Ариље овим пројектом жели да потврди своје настојање и намере да буде енергетски независна заједница, која пре свеga води бригу о заштити животне средине.

Циљ општине Ариље овим пројектом је и да се успостављањем централног грејања на биомасу реше дугогодишњи проблеми у снабдевању топлотном енергијом. Значај пројекта јеу томе што ће се куповином сировине за грејање од пољопривредника и власника шума у општини Ариље доста помоћи у развоју локалне економије.

Развој система централног грејања се претпоставља у три фазе :

  1. зграде од јавног значаја ( као што су Средња школа „Свети Ахилије“, ЈКП „Зелен“, Дом здравља, Основна школа „Стеван Чоловић“, Суд, зграде општине Ариље, Услужни центар, зграда ЈП „Дирекција за изградњу“, ЕПС-а, Вртића, Спортске хале...)
  2. резиденцијални сектор- закључно са Тргом братства и јединства
  3. резиденцијални и индустријски сектор ( нпр. фабрике „Пролетер“, „Фасил“ и сл., закључно са насељем Млекара )

У зависности од успешности реализације пројекта у перспективи је формирање прве енергетске задруге пољопривредних произвођача и власника шума, који би били снабдевени механизацијом за добијање сировине од биомасе, чије би намене коришћења биле за потребе грејања.

Пројекат се спроводи у партнерству са Асоцијацијом за развој Ибарске долине, Немачком техничком развојном помоћи из енергетске ефикасности и Сталном конференцијом градова и општина ( СКГО). Након завршетка пројекта очекује се преговарачки поступак са међународним институцијама као што су Светска банка и Немачка развојна банка, како би се финансирали даљи радови на успостављању централног грејања.

Норвешка амбасада помаже реализацију пројеката у неколико категорија, а пројекат ''Енергетски скок'' је био ЈЕДИНИ одобрени пројекат у категорији ЕНЕРГЕТИКЕ, ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ и КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА.

Projekat “Energetski skok -korak ka održivim zajednicama“Пројекат “Енергетски скок -корак ка одрживим заједницама“
Пројекат “Енергетски скок -корак ка одрживим заједницама“
Пројекат “Енергетски скок -корак ка одрживим заједницама“
Пројекат “Енергетски скок -корак ка одрживим заједницама“
Пројекат “Енергетски скок -корак ка одрживим заједницама“

Иначе, Норвешка Влада је донирала Републици Србији значајна средства за помоћ поплављеним подручјима, а приликом потписивања уговора у Норвешкој амбасади у Београду, присуствовао је и премијер Србије Александар Вучић. Поред премијера, потписивању су присуствовали и председник општине Ариље Зоран Тодоровић, као и председник општине Ивањица Миломир Зорић. Задужен за имплементацију пројекта који ће трајати годину дана испред општине Ариље је помоћник председника општине Милан Стевановић, док је то у Ивањици енергетски менаџер Александар Радоњић.

Вредност овог пројекта износи око 60 000 еура, док ће се благодети са овог пројекта најпре осетити у јавном и резиденцијалном сектору.

 
Општина Ариље.  © 2005 - 2018