Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
 • Povećajte veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanjite veličinu slova
Ariljevdan 2009 Štampa El. pošta

Svečana sednica Skupštine opštine održava se svake godine, 28. maja, povodom gradske slave, dana Svetog Ahilija, zaštitnika Arilja i hrama koji nose njegovo ime. Na Ariljevdan se održava i narodni sabor. Za Ariljce je ovaj praznik posebno svečan i radostan i zajednički ga slave opština, crkva i narod.

Svečanu sednicu, koja se, po tradiciji održava u porti hrama, otvorio je dr Momo Plazinčić, predsednik SO-e. U pozdravnoj reči, dobrodošlicu je uputio prisutnima, a posebno gostima sednice među kojima su bili: sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne Crkve, predstavnici Republičkih uprava, Direkcija i Zavoda, poslanici Republičkog parlamenta, predstavnici bratskih i prijateljskih opština Nikšića, Čajniča, Sokolca, Sokobanje i Čoke, predstavnici Privredne komore Srbije, načelstva Zlatiborskog okruga, predstavnici opština Užice, Gornji Milanovac, Lučani, Požega, Čačak, Ivanjica, Bajina Bašta, Kosjerić, Priboj, Sjenica, Nova Varoš, Čajetina, Inđija, istočni stari grad Sarajevo, predstavnici Okružnog suda u Užicu, opštinskih pravosudnih organa, MUP-a Užica i Čačka, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija IRD, MSP, USAID-a, direktori preduzeća, ustanova, banaka, osiguravajućih zavoda, predstavnici sredstava informisanja, mesnih zajednica, Udruženja građana…

Ariljevdan 2009Ariljevdan 2009
Ariljevdan 2009
Ariljevdan 2009
Ariljevdan 2009
Ariljevdan 2009
Ariljevdan 2009

Prema Dnevnom redu svečane sednice, prisutnima se obratila dr Mirjana Avakumović, predsednica opštine, rečima dobrodošlice rekavši, između ostalog, da ove god ine Ariljevdan slavimo u senci velike svetske ekonomske krize koja nije zaobišla ni našu malu opštinu:

- Potpuna neizvesnost u pogledu njenog trajanja i uticaja na privredu i život naših građana nas brine. Ali, mi smo spremni da se i u nepovoljnim okolnostima borimo kao što smo to činili do sada. I u ovom teškom vremenu Arilje je veliko gradilište. Grade se novi poljoprivredni kapaciteti, hladnjače, nove zgrade. Velikim aktivizmom naših sugrađana i uz pomoć opštine rešavaju se infrastrukturni problemi. Pored Božje pomoći, bez koje ništa ne biva, uzdamo se i u vredne ruke svojih zemljoradnika i radnika i svojih sposobnih i snalažljivih preduzetnika

Naša strateška vizija je da jednog dana cela naša opština bude brend pod nazivom Opština Arilje, grad brend. Nova opštinska vlast odredila je prioritete u radu: završetak započetih projekata, završetak sportske hale, dalji rad na izgradnji gasovoda, sanitarne deponije, poboljšanje uslova za vodosnabdevanje, proširenje kapaciteta u Dečjem vrtiću, dalja izgradnja infrastrukturnih objekata, puteva, ulica, kanalizacije, rasvete…

Svečanom skupu se zatim obratio dr Vidoje Ponjavić, u ime Odbora Crkvene opštine rekavši da se ovde i sada, kao i vekovima unazad, trudimo da "ambijentalno i duhovno približimo zlatnom dobu Nemanjića".

U ime gostiju, prisutne je pozdravio predsednik bratske opštine Nikšić, Nebojša Radojičić. Prisutne je pozdravio i Dobrilo Nikolić, doživotni počasni predsednik udruženja Ariljaca u Beogradu.

Prema Dnevnom redu usledilo je uručivanje priznanja Počasni građanin opštine Arilje. Predsednik SO-e je ponovio da su odbornici bili jednoglasni prilikom ustanovljenja najvišeg zvanja koje Skupština može dodeliti pojedincu za izuzetan, neizbrisiv i neprocenjiv trag u različitim oblastima stvaralaštva i "pojedincu koji je unapređivao resurs u kome je živeo i stvarao i pokazao povezanost sa Ariljem čineći većim ugled i dostojanstvo grada sa viševekovnom tradicijom".

Takođe, jednoglasno je odlučeno i da prvi nosilac bude Dobrilo Nenadić. Književnik, autor 15 romana, nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja, povodom dodele, prisutnima se, između ostalog, obratio rečima:

Dobio sam mnoga priznanja i nagrade i držao povodom toga mnoge besede, kako to dobri običaji i pristojnost nalažu, ali nikada kao sada nisam bio u takvoj nedoumici šta da kažem. Danima sam razmišljao, okretao i obrtao, tražeći kakav puteljak da se nekako ispetljam iz zamršenog šipražja svekolikih naših deoba. Sve što sam pokušavao, da počnem nekom mučnom izrekom, da citiram recimo Marka Tulija Cicerona, on je otac retorike, ima baš zgodne i mudre sentence, a ubili su ga davno, 44. godine pre Hristovog rođenja – ne ide. Pisao je latinicom, na latinskom, remežiće se patrioti. Da citiram Dostojevskog, opet, on je pisao ćirilicom, zgranuće se mondijalisti. Onda mi je sinulo. Setio sam se svog komšije iz Vigošta, majstora zidara Ljubivoja Sarića. Da, to je ono pravo, pomislio sam. Zidao meni majstor Ljube neki zid, pa kad je završio, reče: Evo, Dole, ja ti ovo bolje nisam umeo, gore nema kud. Ne znam da li je ovo sam smislio ili je od nekoga čuo. Bilo kako bilo, rečeno je savršeno, bolje ne može.

I zaista, to što smo uradili, tako je kako je. Mi bolje nismo umeli. To je zavisilo od našeg truda koji smo uložili ili od dara koga imamo. Ako smo morali da nešto važno uradimo, potrebni su nam i dar i trud. Niti može trud bez dara, niti dar bez truda. Otac naš nebeski svakoga je nekim darom ukrasio pa opet nikome nije sve dao. Retki su oni koji ništa nisu dobili. Mi Ariljci smo se vaistinu trudili. Što smo postigli, to treba da kažu drugi, ako hoće. Ako pak neće, znamo mi i Gospod Bog. Dovoljno. Desilo nam se da se rodimo na ovom čalopeku, među ovim brdima, u zlim vremenima i nikakva nas muka nije mimoišla. Oni najpametniji među nama opstajali su i rasuli se po belom svetu u potrazi za srećom, a izgleda da je svuda bilo bolje i mekše. Mnogo je otišlo, malo se vratilo. Ostali smo mi tvrdoglavi. E, pa sad. I tvrdoglavost je osobina. Ona stoji u susedstvu sa upornošću i strpljenjem.

Opština Arilje je do sada dodelila dve povelje a na ovoj svečanoj sednici treća povelja uručena je prof. dr Srećku Nedeljkoviću za doprinos razvoju medicine u oblasti kardiologije. Rođen 1923. godine u Virovu, specijalista interne medicine, kardiolog, doktor nauka, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji, osnivač i jedno vreme, direktor Instituta za kardio-vaskularne bolesti.

Pohvale su dodeljene:

 • Nagradnoj fondaciji "Učitelji Vladimir i Ljubinka Melović" za izuzetan doprinos u razvoju prosvetiteljstva i kulture;
 • Privatnom preduzeću "Stefan" iz Arilja za rezultate postignute u oblasti tekstilne industrije;
 • Lovačkom Udruženju "Branko Djonović" za izuzetne zasluge u očuvanju prirode i naseljavanju divljači;
 • Goranu Dukiću za izuzetne zasluge i rezultate postignute u oblasti narodnog stvaralaštva i radu sa decom;
 • Živku Jovanoviću iz Brekova za doprinos razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje u ariljskom kraju;
 • Milanu Stevanoviću za postignuti uspeh na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Nagrade su uručene:

 • Učenicima srednje škole za osvojena prva mesta na Okružnim takmičenjima: Rajki Mićić iz fizike, Tanji Jovanović iz osnova ekonomije, Radici Pajović iz istorije, Nikoli Djorđeviću iz srpskog jezika i književnosti, Jeleni Pavlović i Marijani Nijemčević iz latinskog jezika, Danijeli Čubrak i Mariji Aleksić iz tekstilstva i kožarstva, Sanji Jovanović u stonom tenisu;
 • Učenicima osnovnih škola: Aleksandri Djukić iz srpskog jezika, Milošu Stamboliću iz fizike, Mariji Nikitović i Sofiji Djokić iz recitovanja, Draganu Mićiću iz matematike i Nenadu Djorđeviću za najbolju glumačku ulogu.

Nagrade Fonda "Dr Zoran Djinđić" za najuspešnije radove proglašene na Smotri učenika gimnazija Srbije "Slobodna misao" uručene su Maji Kanjevac iz Subotice, Stefanu Milutinoviću iz Ivanjice i Tatjani Puškarov iz Novog Sada.

Predstavnik USAID organizacije, Majkl Pilsberi, uručio je sertifikat "SCOPS USAID 1" za bezbednost i upravljanje kriznim situacijama, predsednici opštine Arilje. Opština Arilje je UASID organizaciji uručila Zahvalnicu za dugogodišnju uspešnu saradnju i pomoć u realizaciji više projekata od značaja za razvoj opštine Arilje.


Noviji članci:
Stariji članci:

 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015