Opština Arilje - Najnovije vesti

Opština Arilje - Najnovije vesti Opština Arilje - Najnovije vesti
  • Povećajte veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanjite veličinu slova
Ariljevdan 2007 Štampa El. pošta

Povodom Sv. Ahilija gradske slave i Dana opštine Arilje, održana je svečana sednica Skupštine opštine Arilje. Tom prilikom uručena su opštinska priznanja zaslužnim građanima i prijateljima Arilja. Prisutnima se govorom obratio predsednik opštine Arilje Zoran Mićović.

Ariljevdan 2007Ariljevdan 2007

Vaše preosveštenstvo, poštovani prijatelji,

Imam čast da vas, evo već po jedanaesti put, pozdravim sa ovog mesta, sa mesta gde se nalazi najupečatljiviji dokaz da smo mi Ariljci bili i jesmo deo Evrope. U ovom hramu nalazi se jedini očuvani portret ktitora katedralne crkve moravičkih episkopa kralja Dragutina koji je bio Evropljanin u bukvalnom smislu te reči. Baba mu je bila Venecijanka, a majka Francuskinja. Njegov deda, Stefan Prvovenčani, jedan izuzetno inteligentan čovek ugrabio je priliku koja mu se iznenada ukazala da stvori samostalnu srpsku državu. Izaslanik pape Honorija Trećeg krunisao ga je za kralja 1217. godine kraljevskom krunom i time je Srbija po prvi put ušla u red međunarodno priznatih država.

Arilje je vezano i za drugog izuzetno inteligentnog vladara koji je uspeo da obnovi međunarodno priznatu srpsku državu. Bio je to knjaz , a potom kralj Milan Prvi Obrenović koji je obnovio srpsku kraljevinu i tako je uveo u red jedne od 34 međunarodno priznate države tadašnjeg sveta. On je selo Arilje svojim ukazom za varošicu oglasio 23. oktobra 1880. godine i od tog vremena sve do 1912. godine bilo je zlatno vreme napretka srpske države. Sve je to teklo mirno i lepo dok se neki pustolovi i usijane glave među Srbima nisu latili posla da oslobađaju braću. Kako se ta bratska epizoda završila-videli smo.

Ako ćemo da učimo od istorije onda da se podsetimo tog zlatnog vremena u kome smo gledali svoju kuću i svoja posla. Nismo trošili živote svpje mladeži na prikaze i priviđenja. Platili smo užasno visoku cenu svojim zaletanjima na nebo, bilo bi nas duplo više, bili bi neuporedivo bogatiji i ne bi po ko zna koji put ponovo gradili na ruševinama.

A u ovom vremenu niko u Srbiji ne bi se više od Ariljaca okoristio ako bi se ispunilo obećanje nove srpske vlade da će se založiti za ulazak u Evropsku Uniju. Opšte poznati pojam luksuza su četiri artikla: kavijar, kubanske cigare, francuski šampanjac i sveže maline. Znamo da ni ruski ribari ni kubanski seljaci, a Boga mi ni ariljski malinari ne vide neku preveliku vajdu od ovog luksuza. Samo pristupanjem Evropskoj Uniji ariljski malinari mogu iz društva ruskih ribara i kubanskih seljaka preći u društvo francuskih vinara.

Ali, na žalost mi Ariljci se tu ne pitamo mnogo, pa zbog toga koristimo ono što nam je Bog dao, da sami i uz pomoć prijatelja učinimo život u našoj sredini lakšim, lepšim i zdravijim. Gradimo gasovod, sportsku halu, osavremenjujemo poljoprivrednu proizvodnju...

Dugačak je spisak naših uspeha, a još duži naših želja.

Uz Božiju pomoć, videćemo se i dogodine, na ovom istom mestu, sa starim i novim prijateljima, zadovoljni postignutim i puni optimizma za dane koje dolaze.


Noviji članci:
Stariji članci:

 

Dodaj komentar

Registracijom na sajt opštine dobićete veća prava prilikom pisanja komentara (npr. automatska objava vaših komentara), kao i mogućnost da aktivno učestvujete u diskusijama na forumu.

Sigurnosni kod
Osveži

Opština Arilje - Zvanična internet prezentacija.  © 2005 - 2015